Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzały?

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu słyszę lekkie strzały jakby się benzynka dopalała w katalizatorze. Odgłosy nie są głośne (tzn. w porównaniu do dzwięków które wydają kaszlaki), dzieje się tak jak po hamowaniu silnikiem dodam nagle gazu. Początkowo sądziłem że to nie u mnie bo odgłosy nie są głośne, ale z pewnością jest coś nie tak u mnie, może silnik dostaje zbyt bogatą mieszankę. Sondę lambda niedawno wymieniałem sam na nieoryginalną NTK - powiedzcie czy po wymianie trzeba skalibrować komputer? Bo ASO twierdzi, że np. w alfie trzeba pozmieniać parametry. Pali w miarę normalnie - ok. 10 w mieście, 7-8 na trasie.

Napisano
  • Autor

> zawory sie nie domykają...

> możliwe że wałek...

niedawno wymieniałem pająka więc oblukałem wałek, tragedii nie było, ale 2 krzywki zaworów wydechowych wytarte ok. 1 mm, nie zwróciłem uwagi na dźwigienki, wszystkie krzywki zaworów ssących idealne.

Poza tym zaobserwowałem inne rzeczy:

1. mam przedmuchy spod pokrywy rozrządu, trochę oleju mi wywala do przepustnicy.

2. wydech jest głośny (metaliczny dźwięk) właśnie w okolicach głowicy, wydawało mi się że uszczelka pod kolektorem poszła ale nie zaobserwowałem wiatrów.

3. na tlumiku z tyłu słychać, że spaliny nie są równo odprowadzane.

4. przy dłuższym postoju silnik zaczyna nierówno chodzić na wolnych (ledwo udaje się to zauważyć, ale mam porównanie jak chodzi na wolnych silnik w alfie - bardziej to słychać niż czuć).

czy to potwierdza Twoją diagnozę?

Napisano

często stzrały masz przy źle założonym rozrządzie. jeśli słyszysz że wali ci w kolektor znaczy mieszanka spala sie poza komorą... może pomiar ciśnienia na cylindrach rozwieje wątpliwości...

Napisano
  • Autor

> zawory sie nie domykają...

> możliwe że wałek...

jak wałek jest wytarty to chyba zawory się normalnie domykają tylko z otwarciem jest gorzej, dobrze mniemam?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.