Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo i gaz

Featured Replies

Napisano

Witam

rozgladam sie powaznie za mondeo w granicach 1997-2000 i doczytalem gdzies, chyba w AŚ, ze mondeo zle znosza gaz, zas diesle 1.8 90KM sa dosc mulowate. Jaki silnik wiec warto by wziac? Zalezy mi na w miare niskim spalaniu, zas 80% tras to miasto, wiec super depniecia miec nie musi. bow.gif

Napisano

> Witam

> rozgladam sie powaznie za mondeo w granicach 1997-2000 i doczytalem

> gdzies, chyba w AŚ, ze mondeo zle znosza gaz, zas diesle 1.8

> 90KM sa dosc mulowate. Jaki silnik wiec warto by wziac? Zalezy

> mi na w miare niskim spalaniu, zas 80% tras to miasto, wiec

> super depniecia miec nie musi.

Tu sobie poczytaj jakiś tekst . Ja nie zamierzam gazować wiec nie będę się wypowiadal, ale moim zdaniem można tylko trzeba dobrą instalację sekwencyjną.

Napisano
  • Autor

> Tu sobie poczytaj jakiś tekst .

Chyba musze miec konto, zeby czytac.

> Ja nie zamierzam gazować wiec nie

> będę się wypowiadal, ale moim zdaniem można tylko trzeba dobrą

> instalację sekwencyjną.

Na sekwencje to az tyle nie jezdze, chociaz moze... najwiecej na rynku widze diesli, moze i jest to jakas opcja. 1.6 pewnie pali niewiele mniej jak 1.8 benz czy 2.0 a raczej za maly.

Napisano

> Chyba musze miec konto, zeby czytac.

> Na sekwencje to az tyle nie jezdze, chociaz moze... najwiecej na

> rynku widze diesli, moze i jest to jakas opcja. 1.6 pewnie pali

> niewiele mniej jak 1.8 benz czy 2.0 a raczej za maly.

Z dieslem jest ten problem ze serwis jest drogi i nie kazdy potrafi go naprawic. Natomiast koszta serwisu silnika beznzynowego nie sa tak tragiczne (nawet ew. wymiana głowicy), wiec zakup tanszego benzyniaka i zalozenie nawet drogiej instalacji jest moim zdaniem sensowną alternatywą. Jeżeli jednak diesel to proponuję pełną i drobiazgową diagnostykę przed ewentualnym zakupem, żeby później nie okazało się że cena samochodu była dopiero połową kosztów.

Napisano

> Chyba musze miec konto, zeby czytac.

> Na sekwencje to az tyle nie jezdze, chociaz moze...

Ja do swojego zalozylem sekwencje w kwietniu. Jezdze miesiecznie 1300 - 1500 km. Koszt montazu zwrocil mi sie tydzien temu wiec po 6 miesiacach. koszt montazu wyniosl mnie 2300 pln. Przelicz sobie po ilu miesiacach Tobie by sie zwrocila

Napisano
  • Autor

> Ja do swojego zalozylem sekwencje w kwietniu. Jezdze miesiecznie 1300

> - 1500 km. Koszt montazu zwrocil mi sie tydzien temu wiec po 6

> miesiacach. koszt montazu wyniosl mnie 2300 pln. Przelicz sobie

> po ilu miesiacach Tobie by sie zwrocila

to instalka 2 generacji czy raczej wyzej? nie sprawiala problemow?

Napisano

> Witam

> rozgladam sie powaznie za mondeo w granicach 1997-2000 i doczytalem

> gdzies, chyba w AŚ, ze mondeo zle znosza gaz, zas diesle 1.8

> 90KM sa dosc mulowate. Jaki silnik wiec warto by wziac? Zalezy

> mi na w miare niskim spalaniu, zas 80% tras to miasto, wiec

> super depniecia miec nie musi.

Mam takie Mondeo z roku 99 z silnikiem 2.0l. Bez problemu znosi gaz, przejechałem nim już 60.000km i nie mam wiekszych problemów. Warunkiem jest założenie dobrej instalacji, najchętniej sekwencyjnej u dobrego gazownika. Reszta to zero kłopotów. Jak już będziesz gazował, to proponuje rozejrzeć się za jak największym zbiornikeim w koło, bo standardowo wkładają zbiorniki wystarczające na 280km. Ja mam nieco większy i tankuję co 360-380km. Spalanie na poziomie 11 litrow, nie jeżdżę wolno.

Teść ma taki sam samochód, jak ja, tylko że założył "oszczędniejszą" instalację II generacji. Niestety, miał z nia problemy, ale głównie ze względu na kiepskiego gazownika.

Do takiego MDO najlepiej pasuje silnik 2.0l 130KM lub 2.5V6, ale znowu taki ciężko znaleźć w bdb stanie.

Jak cos chcesz więcej się dowiedzieć, to wal śmiało.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

dwa Mondeo:

1. rocznik 99 90tys km 2,5 V6 z tego jakieś 30tys na instalacji 2 generacji - zero problemów instalacja od b.dobrego gazownika

2. rocznik 2000 89tys km 2,5 V6 z tego 12tys na instalacji sekwencyjnej tego samego gazownika - zero problemów

Spalanie: pojazd 1 eksploatacja głównie w mieście, kierowca jeżdżący spokojnie, ale dynamicznie przyśpieszający w granicach optymalnych obrotów i szybko wyprzedzający jeżeli trzeba, czyli mój ojciec smile.gif spalanie od 10,5 do 12,5 gazu (górna granica lato z klimą non stop)

Pojazd 2 to głównie trasa pokonywana z duzymi prędkościami, dynamiczne wyprzedzanie plus miasto zapalanie, gaszenie, kawalek podjechać itp., czyli ja zeby.GIF Spalanie od 10,5 do 14,5 l

Spalania oczywiście gazu.

Silniki 1,6 i 1,8 są za słabe do tego samochodu, szybko je wyeksploatujesz, 2,0 będzie Ci palił minimalnie mniej niż 2,5. Wybór należy do Ciebie zeby.GIF

Napisano

> to instalka 2 generacji czy raczej wyzej? nie sprawiala problemow?

oczywiscie IV generacja. Nie sprawia mi na razie zadnych problemow. Przejechalem na niej dopiero 7kkm

Napisano

Ale to chyba nie mnie powinieneś przekonywać. Ja już wybrałem, tak ze dwa lata temu i do tej pory w garażu mem dwa fordy stoją, z czego jeden to MDO właśnie.

A V6 to ja mam, w dużo szlachetniejszej wersji - 2.3 V6 Koeln zasilany gaźnikiem Webera. cool.gif

Dzisiaj byłem nim w robocie i trochę się kręciłem po mieście. W drodze powrotnej dałem szkołę paru dwulitrówkom oraz jednemu ze znaczkiem TDCI na klapie. skromny.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

Wiem, że nie ciebie odpowiedz mi się przy Twoim poście kliknęło smile.gif

Ja też lubię tym moim nędznym kombi zadziwić niektórych zeby.GIF oczywiście zero znaczków z tyłu dla lepszego efektu zeby.GIF

> Ale to chyba nie mnie powinieneś przekonywać. Ja już wybrałem, tak ze

> dwa lata temu i do tej pory w garażu mem dwa fordy stoją, z

> czego jeden to MDO właśnie.

> A V6 to ja mam, w dużo szlachetniejszej wersji - 2.3 V6 Koeln

> zasilany gaźnikiem Webera.

> Dzisiaj byłem nim w robocie i trochę się kręciłem po mieście. W

> drodze powrotnej dałem szkołę paru dwulitrówkom oraz jednemu ze

> znaczkiem TDCI na klapie.

> Pozdro

> Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.