Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Dzisiaj sie zabralem za regulowanie instalki w swoim samochodzie.Mam mini lambda lecholpg, cos jak stag2l,wiec regulacja nie jest trudna.Podpialem sie w kostce komputerka pod sonde i na wolnych obrotach jest w normie czyli 0,8v ale jak chcialem zobaczyc jak sie to ma na wyzszych obrotach to napiecie malalo do zera i nie bylo balansowania 0,2-1v tak jak powinno byc.Zastanawiam sie dlaczego,moze przyczyna jest sruba na silniczku krokowym,ktora jak sprawdzilem jest wkrecona prawie maksymalnie-pol obrotu i koniec.Wiec mam pytanie czy to moze byc przyczyna i ile mam ja wykrecic, a jezeli nie to to co ?

Dzieki i pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich

> Dzisiaj sie zabralem za regulowanie instalki w swoim samochodzie.Mam

> mini lambda lecholpg, cos jak stag2l,wiec regulacja nie jest

> trudna.Podpialem sie w kostce komputerka pod sonde i na wolnych

> obrotach jest w normie czyli 0,8v ale jak chcialem zobaczyc >jak

czyli za bogato, na wolnych tez ma się balansować

> sie to ma na wyzszych obrotach to napiecie malalo do zera i nie

> bylo balansowania 0,2-1v tak jak powinno byc.Zastanawiam sie

> dlaczego,moze przyczyna jest sruba na silniczku krokowym,ktora

> jak sprawdzilem jest wkrecona prawie maksymalnie-pol obrotu i

> koniec.Wiec mam pytanie czy to moze byc przyczyna i ile mam ja

> wykrecic, a jezeli nie to to co ?

tak może to być przyczyną, proponuje odkręcić ją i posprawdzać jak zachowa się auto. Jeżeli na wolnych będzie za bogato możesz przykęcić śrube wolnych obrotów na parowniku. Duże znaczenie ma tez czy masz poprawnie dopasowany mikser.

Napisano
  • Autor

> czyli za bogato, na wolnych tez ma się balansować

> tak może to być przyczyną, proponuje odkręcić ją i posprawdzać jak

> zachowa się auto. Jeżeli na wolnych będzie za bogato możesz

> przykęcić śrube wolnych obrotów na parowniku. Duże znaczenie ma

> tez czy masz poprawnie dopasowany mikser.

ogolnie to z jeden obrot wykrecilem ta srube i troszke zaczela wskazowka na multimetrze drgac ale jeszcze to nie bylo to co powinno-pytanie tylko czy odkrecac az wskazania beda prawidlowe i jak dalej nie bedzie napiecia to co w tedy

Napisano
  • Autor

zauwazylem jeszcze jedna rzecz ze jak na wolnych obrotach bylo te napiecie kolo 0,8v to przy dodawaniu gazu wskazowka zchodzila na 0 a czasem nawet poniezej zera i tez mnie troche to dziwi.

Napisano

> ogolnie to z jeden obrot wykrecilem ta srube i troszke zaczela

> wskazowka na multimetrze drgac ale jeszcze to nie bylo to co

> powinno-pytanie tylko czy odkrecac az wskazania beda prawidlowe

> i jak dalej nie bedzie napiecia to co w tedy

wejdź sobie na strone producenta tam masz instrukcję jak dokonać regulacji

Polecam też watek z moją walką z poznawaniem instalacji tutaj

Napisano

> zauwazylem jeszcze jedna rzecz ze jak na wolnych obrotach bylo te

> napiecie kolo 0,8v to przy dodawaniu gazu wskazowka zchodzila na

> 0 a czasem nawet poniezej zera i tez mnie troche to dziwi.

TTTM ale jest na to rada tez polecam wątek mój

Napisano
  • Autor

zastanawia mnie jeszcze jak duzy wplyw w tej instalce ma ta sruba przy silniczku krokowym i po co ona tam jest. Jeszcze jedno pytanie czy jezeli na wolnych obrotach jest odczyt z sondy a na wyzszych tak jak pisalem nie ma to czy sonda jest sprawna ?

p.s sorki ze sie tak wypytuje ale nie znam sie w sumie i chcialbym sie nauczyc wszystkiego bo kurcze autko mi pali duzo - 12l po miescie to chyba za duzo jak na ten silnik

Napisano

> zastanawia mnie jeszcze jak duzy wplyw w tej instalce ma ta sruba

> przy silniczku krokowym i po co ona tam jest.

Dodatkowe ograniczenie. Elektronika sterująca jest prawdopodobnie tak prosta, że nie potrafi dostosować się do różnych, zmiennych warunków pracy.

>Jeszcze jedno

> pytanie czy jezeli na wolnych obrotach jest odczyt z sondy a na

> wyzszych tak jak pisalem nie ma to czy sonda jest sprawna ?

Sprawna, sprawna. Też tak miewam.

> p.s sorki ze sie tak wypytuje ale nie znam sie w sumie i chcialbym

> sie nauczyc wszystkiego bo kurcze autko mi pali duzo - 12l po

> miescie to chyba za duzo jak na ten silnik

Jeśli benzynki pali 10 to OK, jeśli dużo mniej niż dyche to przepala. W tej elektronice pewnie nie ma CutOff, a ta funkcja obniża spalanie w mieście, zwłaszcza gdy dużo się hamuje silnikiem.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zaczalem sie bawic z regulacja i sprawdzic czemu tylko na biegu jalowym miernik pokazywal napiecie kolo 0,8v a przy dodaniu gazu napiecie spadalo do zera.Wiec podpialem miernik dodalem gazu lekko i zaczalem krecic srubka przy krokowcu(odkrecalem ja),po 1/5 obrotu pokretla wskazowka na mierniku zaczela drgac po 1/4 obrotu juz zaczelo balansowac w granicach 0-0,5v no i po 1/3 obrotu miernik juz balansowal kolo 0-0,8v.Wniosek nasuwa mi sie taki ze mialem chyba za mocno skrecona ta srube(pol obrotu i zakrecony byl by bo sprawdzalem), i dlatego miernik pokazywal 0v czasem cos sie wychylil ale slabo. Mam teraz pytanie jak dokladnie ustawic,zeby jakie dokladnie napiecia byly na wolnych obrotach i przy podwyzszaonych? Teraz mam na wolnych obrotach kolo 0,8v a przy dodawaniu gazu i podczas wchodzenia na wyzsze obroty balansuje cyklicznie kolo 0-0,8v.Druga sprawa to taka ze na wolnych obrotach bez wlaczonych swiatel jest stale kolo 0,8v jak juz pisalem a jak wlacze swiatla to balansuje 0-0,8v ? I jeszcze jedno mnie zastanawia jezeli mialem za uboga mieszanke przez to ze ta sruba przy krokowcu byla za mocno wkrecona to czemu mi palil duzo-12 to norma po miescie byla a taki maly silnik to raczej tyle nie powinien brac i jak teraz bedzie ze spalaniem ?

Napisano

> cyklicznie kolo 0-0,8v.Druga sprawa to taka ze na wolnych

> obrotach bez wlaczonych swiatel jest stale kolo 0,8v jak juz

> pisalem a jak wlacze swiatla to balansuje 0-0,8v ?

Już ci ktoś o tym pisał, masz gdzieś słaby kontakt na masie - i to bardzo słaby, jak na światłach takie rzeczy się dzieją. Najpierw zajmij się tym, a dopiero potem regulacją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.