Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blacharka astry

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zeszłotygodniowe deszcze dały mi się we znaki - w wyniku poślizgu udało mi się z powodzeniem rozbić auto na drzewie. Oberwała tylna lewa część samochodu. Blacharz ocenił straty - do wymiany jest cała ćwiartka hatchbacka z progiem, tylna część dachu, klapa i tylne drzwi (koszt ok 1 tys PLN) . W ramach oszczedności części postanowiłem poszukać samodzielnie. Znalazłem wczoraj na szrotach blachy: w kolorze czarnym (droższe) i białe od diesla (tańsze). Roczniki podobne coś koło '93; w obu widać gdzieniegdzie ślady korozji, które jeszcze nie dyskryminują całości. No i teraz meritum - słyszałem tu i ówdzie, że białe blachy w astrach są podatne na korozje (niedociągłości w procesie produkcji?) i w porównaniu z innymi kolorami lakierów ogólnie wypadają niekorzystkie podczas prac blacharskich. Sam blacharz jest dobrym fachowcem, jednak wyraźnego stanowiska nie zajał. Chciałbym żeby auto pociągneło jak najdłużej bez korekt nadwozia.

Prosze koleżeństwo o poradę i rozwianie wątpliwosci.

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam!

> Zeszłotygodniowe deszcze dały mi się we znaki - w wyniku poślizgu

> udało mi się z powodzeniem rozbić auto na drzewie. Oberwała

> tylna lewa część samochodu. Blacharz ocenił straty - do wymiany

> jest cała ćwiartka hatchbacka z progiem, tylna część dachu,

> klapa i tylne drzwi (koszt ok 1 tys PLN) . W ramach oszczedności

> części postanowiłem poszukać samodzielnie. Znalazłem wczoraj na

> szrotach blachy: w kolorze czarnym (droższe) i białe od diesla

> (tańsze). Roczniki podobne coś koło '93; w obu widać

> gdzieniegdzie ślady korozji, które jeszcze nie dyskryminują

> całości. No i teraz meritum - słyszałem tu i ówdzie, że białe

> blachy w astrach są podatne na korozje (niedociągłości w

> procesie produkcji?) i w porównaniu z innymi kolorami lakierów

> ogólnie wypadają niekorzystkie podczas prac blacharskich. Sam

> blacharz jest dobrym fachowcem, jednak wyraźnego stanowiska nie

> zajał. Chciałbym żeby auto pociągneło jak najdłużej bez korekt

> nadwozia.

> Prosze koleżeństwo o poradę i rozwianie wątpliwosci.

> Pozdrawiam!

nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale moja była biała i rdzy tez nie brakowało, myśle ze kolor nie ma znaczenia co do jakości blach, tylko ze na białym i srebrnym ruda bardzo rzuca sie w oczy.... wink.gif

Napisano

powiem tak jak kolega wyzej. kolor nie ma nic do jakosci blachy bo wszystkie sa takie same i nikt nie wie czy ta blacha bedzie malowana na bialo czy czarno. na bialym lepiej widac rudą. ja sam mam bialego hatchbak-a i nie ma na nim ani sladu(odpukac) rdzy. a na wielu innych mlodszych i ciemniejszych rdza juz zjada po kolei kolejne elementy. najwazniejsze jest to jak kto dba o auto. co widac pozniej po stanie blach.

Napisano

Może chodzi o skład lakieru. Jak się pytałem o ceny lakierów to są różne w zależności od kolorów (może jakieś dodatki). A tak poza tym to blacha jak blacha. Tylko lepsza jest oryginalna nawet jeśli używana.

Napisano

lakier napewno(jego sklad) ma wplyw na wielkosc korozji. ale wszystkie blachy oprocz lakieru maja rowniez zabezpieczenie antykorozyjne w postaci powlok roznych substancji, nakladanych przed lakierem...wiec kolor w malym stopniu wplywa weglug mnie na jakosc ochrony...

Napisano

często dorabiam farbki i z tego co wiem najdroższe są odcienie czerwieni i nie chodzi tu o skład podstawowy tylko o pigment, poza tym wszystkie akryle i wszystkie bazy są mieszane na odpowiedniej dla siebie żywicy....a jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne to kolor nie ma chyba znaczenia, moim zdaniem tylko rodzaj lakieru, IMO metalik jest ciut lepszy z tego powodu ze element ma od 4 do 5 powłok, a w akrylu na uparciucha w 2 sie mozna wyrobić.....ale jesli właściciel nie zadba to i to nie ma wiekszego znaczenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.