Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny ubytek płynu chłodzącego, niepokoi mnie to.

Featured Replies

Napisano

od pewnego czasu zauwazyłem ubytek płynu chłodzącego w chłodnicy, raczej z reguły co tydzień sprawdzam go aby mieć wg skali po środku max-min. po jednym ubytku, który uwazałem ze po prostu po lecie były upały, że wyparował, dolalem ok 50-80ml, po tygodniu to samo też ok.50-80 ml. wczoraj patrzę znów jak poprzednio brakuję i wtedy i teraz dokładnie ten sam poziom, brakuje ok 1-1,5 cm poniżej kreski min, co wskazuje na ubytek na wysokości powzyej tej kreski. w zwiazku z tym nie wiem co moze być przyczyną, nieszczelnośc pompy, chłodnicy czy też czarny scenariusz w silniku jakas uszczelka frown.gif((( Pobiezne ogledziny ale nie z kanału chłodnicy i okolic silnika nie wskazują na jakiies wycieki, obserwacja oleju takż nie wnosi nic konkretnego. W sumie dolallem wtedy i teraz ok 200ml co uwazam już ze jest dużo,. najciekewszą rzeczą jest to, ze dolallem wczoraj wieczorem, auto stało a rano ok 10:00 znów ten sam poziom poniżej 1 cm od minimalnej kreskli, wiec widać ze cos nie tak, i to nie związane z pracą silnika, miał ktos może wczesniej podobne klocki????

Napisano

jak nie ma wycieku to albo upg ,albo przy nagrzewnikcy gdzieś ucieka ,ale sprawdz dokładnie okolice pompy wody , może jest mały wyciek i na szybkiego go nie zobaczyłeś ok.gif

Napisano
  • Autor

tak, ale aby pompe sprawdzić trza chyba kanał i obudowe sciągnąć? bo nie wiem sam...... bede szukał zacieków sladów płynu, bo dosc dziwne nie ucieka do zera tylko do pewnego poziomu, jakby poniżej jakiejść dziury..... chłodnica to rząd 300 PLN za valeo(trzeba an coś w chłodnicach zwrócić uwagę były ajkieś inetypowe??), chyba to przyzwoita firma, pompa SKF ok 120 .

przy najbliższej oakzji bede musiał poogladać go dokładnie przed zimą.

Napisano
zwróć uwagę na chłodnicę, a dokładnie przyjrzyj się zgrzewowi aluminium - plastik, mi w tych miejscach w okresie wrzesień - kwiecień ubyło około 1,5 litra (dolewki), potem jakoś się to pozatykało samoczynnie biglaugh.gif
Napisano

Witam ja miałem coś podobnego. Ciekła pompa i jęczała,którą wymienili w serwisie (nie fiata)i po wymianie znowu cieknie myślałem,że szlag mnie...itd.Rano plama płynu.Uwzględnili reklamację,wymienili pompę na znowu nową i znowu cieknie angryfire.gifwnerw .Jade do nich i jakis mądry pan zasugerował ,że może oring na krućcu(to taka rurka),który "wchodzi" w obudowę pompy.Po wymianie tego specyfiku w końcu susza pod silnikiem(koszt:20zeta z wymianą).Być może to samo jest u Ciebie.Pozdro!I powodzenia. ok.gif

Napisano

> tak, ale aby pompe sprawdzić trza chyba kanał i obudowe sciągnąć?

na kanale juz mniej więcej będziesz widział z którego miejsca , warto zajrzeć dokładnie bo może oring puścił

Napisano

czy kolega dolewal na cieplym/goracym silniku a sprawdza poziom na zimnym?

pozdro

Napisano
  • Autor

I tak i tak, raznie na zimnym dolawka, raz na ciepłym.

musze to na spokojnie sprawdzić, myślę, że moze mieć to też zwiazek z tym, ze teraz kupilem Paraflu czerwone, te droższe a od nowości pewnie było te niebieskie.Sadze ze istotnie rozszzelnilo sie cos w chlodnicy, niemniej w garażu jest raczej sucho nie ma wyraźnych plam, ale wyciek ok. 70 ml jesli był powoli, czesc na pewno wyparowala a czesc pewnie została w plastikach, sam nie wiem, pozyjemy, posprawdzamy

Wielkie dzieki za uwagi i Wasze doświadczenia w tym temacie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.