Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z benzyna, a na gazie jako tako jedzie.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nie wiem co zaczyna sie dziac z moja asterka. Na benzynie nie chce jechac, zachowuje sie jakby nie miala paliwa. Wciskajac gaz zaczyna sie dlawic i nie mozna sie rozpedzic.

A na gazie bardzo stracila na mocy ale jedzie i rowno w miare praucje w porownaniu do benzyny.

Sprawdzilem filtr paliwa, powietrza, swiece.

Znalazlem w ksiazce ze moze to byc winna takze nieszczelnego układu dolotowego powietrza, uszkodzona pompa paliwa lub uszkodzony wtryskiwacz.

Interesuje mnie czy jestem sam w stanie zlokalizowac usterke i naprawic czy musze jechac z tym do mechaniora?

Z gory dzieki pomoc.

pozdrawiam

Napisano

Odłącz akumulator na minutkę i pojeździj trochę na benzynie. Jeśli problem zniknie to wina po stronie instalacji LPG (np: emulacja lambdy).

Napisano
  • Autor

> Odłącz akumulator na minutkę i pojeździj trochę na benzynie. Jeśli

> problem zniknie to wina po stronie instalacji LPG (np: emulacja

> lambdy).

Odlaczylem akumulator i zrobilem jak mowiles, i dalej na benzynie lipa. Mam wrazenie jakby moze gaz sie troche odmulil.

Bylem dzis podlaczyc asterke pod kompa i nie wykryli zadnych bledow.

Zostaje chyba tylko sprawdzenie pompy paliwa, ukladu dolotowego i wylotowego powietrza. Mechanior mowil tez o sprawdzeniu cisnienia w ukladzie paliwa.

A co do pompy paliwa, moze sie zdazyc tak ze bedzie ona wydajna tylko w polowie, czy ona dziala lub nie dziala?

Napisano

witaj.

Mialem podobny problem z tym ze ja mam model 1.8 16. Nie wiem jak jest skonstruowana twoja jednostka ale po wymianie przeplywomierza i czujnika polozenia walka rozrzadu jest git i zapierd... jak dzika

pozdrawiam

Napisano

W takim razie na początek pomiar ciśnienia i wydatku pompy paliwa.

szulcoT W tym silniku nie ma takich cudów jak w twoim wink.gif

Napisano

Podłączę się do tematu chociaż u mnie jest pewnie co innego,bo na gazie jedzie waytogo.gif

Objawy są następujące:

Zapalanie na benzynie - zakręci z raz i stanie albo zakręci wałem z 0,5 obrotu i stanie. Jak mu depne w gaz na rozruchu to łapie,zapala, kolepie na niemogąc wejść w obroty. Innym razem zapala bez problemu confused.gif

Praca na benzynie - na biegu jałowym-wolne obroty(troche faluje), duże obroty oki. Jazda na1,2,3 niskie i wysokie obroty - ok

Ale na 4 i 5 przy dodawaniu gazu brzęk jakby ktoś postawił na silniku puszkę metalową ze śrutem na spodzie. Im więcej gazu tym większy brzęk.

Na wszelki wypadek zrobiłem akcję z denaturatem w benzynie ale nie widzę rezultatów. Bo paliłem zawsze na benz.ale jezdze na gazie a woda może się skraplać w zbiorniku.

Zastanawiam się nad myciem czujnika krokowego w benz.extr. ale nie mam sprzetu. Dopiero jak pojade do domu na 1.XI frown.gif

Mechanik wyrokował - wybite "szklanki" olejowe frown.gif i wymienił je. Bez rezultatu - może trochę lepiej chodzi na cieplym silniku.

confused.gifZapłon się przestawił ?? czy może czujnik indukcyjny w kopułce szwankuje? ale to na gazie też by szalał sick.gif

Ma ktoś jakieś pomysły?? bo nie chce męczyć Asterki paleniem zimnego (stoi pod chmurką) na gazie niewiem.gif

Napisano

Dobrze kombinujesz. Ustaw zapłon. Puszka ze śrutem to spalanie stukowe (za wczesny zapłon). Sprawdź też rurkę do MAP sensora, czy nie jest uszkodzona.

Na początek odłącz aku na minutkę. Na pewno nie zaszkodzi (chyba, że nie znasz kodu do radia oryginalnego 270751858-jezyk.gif)

Aha, w twoim silniku nie ma czujnika indukcyjnego, tylko hall.

Napisano

> Dobrze kombinujesz. Ustaw zapłon. Puszka ze śrutem to spalanie

> stukowe (za wczesny zapłon). Sprawdź też rurkę do MAP sensora,

> czy nie jest uszkodzona.

> Na początek odłącz aku na minutkę. Na pewno nie zaszkodzi (chyba, że

> nie znasz kodu do radia oryginalnego )

> Aha, w twoim silniku nie ma czujnika indukcyjnego, tylko hall.

Wielkie dzięki - najpierw odłączę akum. kod 205 smile.gif - radio wkładam tylko na odcinki pow 250 km grinser006.gif - zostało z malucha ze lubię słuchać auta:)

Zapłon spróbuje przestawić w poniedz. - opóźnienie zapłonu poprzez obkrecenie aparatu zaplonowego w strone chlodnicy (przeciwnie do ruchu wskaz zegara??)

A gdzie jest rurka do MAP sensora?? confused.gif

Pozdrofka

Napisano

Zgadza się, pamiętaj o mostkowaniu gniazda diagnostycznego jeśli będziesz ustawiał na lampę (a powinieneś).

Rurka do Map sensora idzie do... MAP sensora spineyes.gif

Poszukaj w archiwum było parę zdjęć.

4-te zdjęcie od góry w tym manualu. To ta gruba rurka, która idzie do kostki z zieloną wtyczką.

Napisano
  • Autor

Nie wiem co sie stalo ale zaczala jezdzic na benzynie. Bardzo prawdopodobne ze podzialolo odlaczenie akumulatora tylko zastanawia mnie dlaczego nie od razu. Akumulator odlaczylem z rana i zrobilem jak kolega Orochimaru mowil, czyli odpalilem na benzynie ale roznicy nie bylo. Sprobowalem przejchac sie po poludniu i zaczal pracowac dobrze smile.gif zrobilem 100km bez zadnych problemow.

Moze sama sie wyleczyla grinser006.gif

pozdrawiam i dzieki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Zgadza się, pamiętaj o mostkowaniu gniazda diagnostycznego jeśli

> będziesz ustawiał na lampę (a powinieneś).

> Rurka do Map sensora idzie do... MAP sensora

> Poszukaj w archiwum było parę zdjęć.

> 4-te zdjęcie od góry w tym manualu. To ta gruba rurka, która idzie do

> kostki z zieloną wtyczką.

Dzięki bardzo 20.GIF

Zresetowałem kompa i poprawiło się, a opóznienie zapłonu usuneło spalanie stukowe.

Mechanikowi było trochę głupio, jak przestawił zapłon i zaczał chodzić waytogo.gif

Pobujam się w weekend po Polsce i sprawdzę jak hula Asterix smile.gifIThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.