Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pare putań dotyczące swapu z0.9 na1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Mam taka małą sprawę będę robił swap z 0.9 na 1.2 8v razem z silnikiem dostane komputer i teraz moje pytanko

-w jaki sposób podłączyć wiąske z seicento 0.9 do tego kompa

może macie jakiś schemat lub coś takiego confused.gif

za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki 20.GIF

pozdro

Napisano

> Mam taka małą sprawę będę robił swap z 0.9 na 1.2 8v razem z

> silnikiem dostane komputer i teraz moje pytanko

> -w jaki sposób podłączyć wiąske z seicento 0.9 do tego kompa

> może macie jakiś schemat lub coś takiego

> za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki

> pozdro

ja przekładałem tez wiazke

Napisano

> Mam taka małą sprawę będę robił swap z 0.9 na 1.2 8v razem z

> silnikiem dostane komputer i teraz moje pytanko

> -w jaki sposób podłączyć wiąske z seicento 0.9 do tego kompa

> może macie jakiś schemat lub coś takiego

> za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki

> pozdro

Manual Szarego ok.gif

Wiązka z 900 SPI a swap na 1.2

Ostatnio sporo osób mi się pyta o detale - bo popełniłem dwa takie swapy (Buli + Arturo) gdzie użyłem wiązkę z 900 do obsługi silnika 1.2 75.

Wszystko co napisane poniżej dotyczy silnika 900 SPI - nie odnosi się do 900 na gaźniku.

Sprawa wbrew pozorom jest prosta, najwięcej zabawy jest przy wtrysku paliwa - w końcu zmieniamy z jednopunkta na wielopunkt. Najpierw trzeba się udać na złom w celu zdobycia odpowiednich wtyczek. Niekoniecznie musza być z Fiata - wtyczki są znormalizowane pod wzór wtryskiwaczy Boscha i pasują do nas z większości europejskich aut. Jak nie wiesz jak wygląda taka wtyczka to weź ze sobą listwę do przymiarki. Ja najczęściej kupuje wtyczki z VW - Audi - są już gotowe połączone we wiązkę. Na 100% pasują też wtyczki z Forda, BMW, Opla. Można też nabyć nowe wtyczki w sklepach z elektronika samochodowa jednak jakość ich wykonania jest marna i są drogie - ok 10 zł szt. Mając już wtyczki odcinamy wtyczkę, która oryginalnie była w starym wtryskiwaczu SPI. Znajdziemy tam 2 kabelki - zielonoczarny i różowo czarny. Następnie łączymy wszystkie + z naszych wtyczek od poszczególnych wtryskiwaczy z kabelkiem różowo-czarnym. Wszystkie - z naszych wtyczek od poszczególnych wtryskiwaczy łączymy z kablem zielono - czarnym. Mając wiązkę od Audi czy Fiata Punto będzie to bardzo proste - bo wtryski między sobą są już połączone do kupy. Jeśli nie wiesz gdzie jest (+) a gdzie (-) na wtyczce do wtrysku MPI obejrzyj dokładnie wtryskiwacz - jest tam zaznaczony (+).

Można też pociągnąć nowe grubsze przewody od naszych wtrysków MPI do komputera - kiedyś tak zrobiłem, ale nie sadze żeby to chodziło lepiej.

Jeśli to udało się zrobić to już najgorsze za nami. Co trzeba jeszcze zrobić:

dosyć znacznie przedłużyć kabelek do czujnika ciśnienia oleju

przedłużyć kabel (+) idący do alternatora - nie brakuje dużo - polecałbym wykonać przedłużkę z odpowiednio grubego przewodu zakończonego z obu stron oczkami. Ta przedłużkę skręcić śrubą z przewodem idącym z wiązki a drugi koniec przykręcić do alternatora. Pamiętajcie, aby to bardzo, ale to bardzo dobrze zaizolować

przedłużyć kabel lampki ładowania - to jest najprostsze więc nie będę się rozpisywać

przedłużyć kable do cewek - tutaj trzeba uważać - musi to być ładnie połączone

wtyczka do włącznika światła cofania - na skrzyni biegów jest inna w 900 a 1.2 i kabel za krotki - trzeba znaleźć taka wtyczkę (można kupić nowa)

Poza tym nie będzie większych problemów, wszystko pasuje. Wtyczki poszczególnych czujników (MAP, TPS, temperatury itp.) są takie same w 900 czy 1.1 czy 1.2 75. Jedyne, co trzeba pamiętać, aby dana wtyczkę podłączać do tego samego czujnika (urządzenia - np rozrusznik) co była przy starym silniku.

Przy wykonywaniu wszelkich połączeń trzeba użyć lutownicy - ale to chyba oczywiste. Dużo uwagi trzeba zwrócić na łączenie przy wtryskiwaczach a jeszcze więcej przedłużając kable od cewek.

To tyle moich marnych wypocin. Jeśli byście chcieli swapować na 1.2 16V 86KM też jest to wykonalne na wiązce z 900 - tylko tam trzeba dociągnąć nowe kable od wtrysków do komputera - bo wtrysk jest pół sekwencyjny i obsługuję 2 pary wtrysków.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki masz browara ba nawet dwa 20.GIF w Borkach jak by co wiem do kogo z pytaniami pub2.gifwaytogo.gifcool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.