Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

łożysko amortyzatora

Featured Replies

Napisano

cos mi zaczelo chrupac przy przejezdzaniu przez nierownosci. z nasluchu wywnioskowalem, ze to gdzies w gornej czesci amortyzatora. przewetowalem forum i wydaje mi sie, ze bedzie to lozysko amortyzatora.

opis jak to ustrojstwo wymienic znalazlem na techince ale mam watppliwosci bo:

1) moje poduszki wygladaja calkiem swiezo (nei sa sparciale) - czy da sie kupic samo lozysko czy jest to integralna czesc?

1a) jakie kupowac i jakich nie kupowac?

2) co robi to lozysko? wiem, ze lozyskuje ale co? przeciez kolumna sie nie obraca

3) czy moze tam chrupac jeszcze cos oprocz tego lozyska?

4) da sie z tym jezdzic - moze olac sprawe i niech sobie chrupie

5) czy bede musial po tym robic zbieznosc?

6) instrukcja w dziale technika opisuje, ze odkrecamy tylko gore. rozumiem, ze autor uzywajac skrotu nie opisal co sie odkreca na dole. co sie odkreca?

dzieki za porady

ps. czy moglibyscie podac numer tego lozyska i poduszki - chce zapytac w aso. silnik X16SZ, htb

Napisano

Kolumna się obraca jak najbardziej, przy skręcaniu.

Poza chrupaniem nie wyobrażam sobie, żeby łożysko się rozleciało.

Można kupić łożysko z blachą w której siedzi (nr 3 44 518), lub samo (nr 3 44 516) i przełożyć.

Zbieżność powinno się zrobić po każdej ingerencji w zawieszenie, ale akurat w tym wypadku (tylko wymiany łożyska) można sobie darować. Jakie łożyska? Tradycyjnie SKF, ale niby dlaczego np polski Kraśnik miałby być gorszy smile.gif

Na dole rolę łożyska pełni przegub wahacza. Najprościej będzie wybić sworzeń ze zwrotnicy, bo drugą część przegubu pewnie masz przynitowaną do wahacza (jeśli jeszcze nie wymieniałeś).

Napisano

Witaj,jestem właśnie po wymianie obu łożysk w mcpersonach.Przyczyna była taka sama jak u ciebie.Z tym ze wymieniałem z prawej strony łącznie z blacha bo ona tak własnie ocierała przy skrecaniu i na nierownosciach uderzala.W lewym tylko łożysko.Cala robota z czesciami i robocizna 70 zł.Czas to 2h.Oczywiscie u mechanika.

Napisano
  • Autor

> Kolumna się obraca jak najbardziej, przy skręcaniu.

> Poza chrupaniem nie wyobrażam sobie, żeby łożysko się rozleciało.

> Można kupić łożysko z blachą w której siedzi (nr 3 44 518), lub samo

> (nr 3 44 516) i przełożyć.

czy sa jakies problemy z przelozeniem? musze miec jakies wybijaki, sciagacze?

> Zbieżność powinno się zrobić po każdej ingerencji w zawieszenie, ale

> akurat w tym wypadku (tylko wymiany łożyska) można sobie

> darować. Jakie łożyska? Tradycyjnie SKF, ale niby dlaczego np

> polski Kraśnik miałby być gorszy

oczywiscie, ze polskie lozyska nie sa gorsze. numer lozyska, ktory podales 3 44 516 to numer czesci opla. lozyska maja zwykle na sobie oznaczenia - czy pamietasz jakie?

> Na dole rolę łożyska pełni przegub wahacza. Najprościej będzie wybić

> sworzeń ze zwrotnicy, bo drugą część przegubu pewnie masz

> przynitowaną do wahacza (jeśli jeszcze nie wymieniałeś).

a czy moge odpiac tylko gore, (nie wybijajac dolu), sciagnac ta poduche i wymienic lozysko (w ogole nie wyciagajac kolumny na zewnatrz). jest tam odpowiednia ilosc miejsca?

Napisano

Gdybyś odkręcił amortyzator od łożyska i ściągnął sprężynę i amortyzator, to pewnie dało by radę wyjąć całe górne mocowanie z łożyskiem. Ale to takie nieprofesjonalne wink.gif

Jeśli będziesz tak robił (a nie daję gwarancji, że się uda) to trzymaj kolumnę możliwie jak najbliżej jej normalnego położenia, bo jak zaczniesz nią machać to możesz przypadkowo rozłączyć przegub przy skrzyni biegów.

Łożysko, o ile się nie mylę, ma wymiary 16x41x11.

Napisano

ja tak wymieniałem i poszło oki. trzeba tylko mieć odpowiedni sciagacz żeby podszeł bo tam za dużo miejsca niema bez wyciągania kolumny

Napisano

> a czy moge odpiac tylko gore, (nie wybijajac dolu), sciagnac ta

> poduche i wymienic lozysko (w ogole nie wyciagajac kolumny na

> zewnatrz). jest tam odpowiednia ilosc miejsca?

tak, da rade rozpiac tylko gore i wymienic. Poczytaj dokladnie opis spod linku ktory sam podales w pierwszym poscie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.