Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW E-30 kilka pytań czy kupować?

Featured Replies

Napisano

Na początku gratuluje cezemu kącika BMW smile.gif. A teraz mi powiedzcie co sądzicie o E-30, głównie o silnikach 1.6, 1.8 i 2.0 i jak one się sprawują na instalacji gazowej II gen?? Słyszałem że w tych 4 cylindrowcach coś tam się lubi zepsuć (ale nie wiem co). Jakie to ma spalanie gazu w mieście (Warszawa)?? No i czy tanie części łatwo znaleźć czy trzeba sie naszukać? To narazie tyle, pozdro smile.gif

Napisano

> Na początku gratuluje cezemu kącika BMW . A teraz mi powiedzcie co

> sądzicie o E-30, głównie o silnikach 1.6, 1.8 i 2.0 i jak one

> się sprawują na instalacji gazowej II gen?? Słyszałem że w tych

> 4 cylindrowcach coś tam się lubi zepsuć (ale nie wiem co). Jakie

> to ma spalanie gazu w mieście (Warszawa)?? No i czy tanie części

> łatwo znaleźć czy trzeba sie naszukać? To narazie tyle, pozdro

Generalnie to te BMW ma być dla Ciebie czy dla kogoś innego? Bo jeżeli dla Ciebie i chcesz sprzedac Matiza - to zrób tak jak ja grinser006.gif Sprzedałem Matiza i za tą samą cenę (a nie chwaląc się za troszkę niższą) kupiłem BMW z 1996 roku. A e-30... hmmm... to już po mału moim zdaniem historia BMW - jest to jeden z ostatnich modeli typowo starej budzie - choć jak widać na polskich drogach - jest jeszcze tego sporo. Jeżeli będziesz kupował - musisz przede wszystkim zwrócić uwagę czy nie ma już gdzieś rdzy - bo jednak rocznik do czegoś zobowiązuje clown.gif Moim zdaniem warto dołożyć 2-3 tysiace i kupić e-36. A co do silnika - 1, 6 najsłabszy ale ekonomiczny (jeżeli masz lekką nogę) - a 2.0 nie musisz zbytnio deptać, ale jakei spalanie... jak nie lubi szwolno jeździć to może wyjść nawet do 16 litrów w mieście.

Napisano
  • Autor

> Generalnie to te BMW ma być dla Ciebie czy dla kogoś innego?

Dla mnie, ale matiz jest rodziców, a ja wreszcie mam pracę i powoli szukam co by sobie tu kupić palacz.gif

> Sprzedałem Matiza i za tą samą cenę (a nie chwaląc się za

> troszkę niższą)

wiem wiem czytałem wątek hehe

> A e-30... hmmm... to

> już po mału moim zdaniem historia BMW - jest to jeden z

> ostatnich modeli typowo starej budzie - choć jak widać na

> polskich drogach - jest jeszcze tego sporo.

A mi się to auto podoba smile.gif

Moim

> zdaniem warto dołożyć 2-3 tysiace i kupić e-36.

Niby tak ale mysle ze je bardziej kradna na czesci niz E30, czy dochodzi AC i kasiora... a E30 w niezłym stanie można za 7 tys zarejestrowane juz dostać.

A co do silnika

> - 1, 6 najsłabszy ale ekonomiczny (jeżeli masz lekką nogę) - a

> 2.0 nie musisz zbytnio deptać, ale jakei spalanie... jak nie

> lubi szwolno jeździć to może wyjść nawet do 16 litrów w mieście.

Takimi wiekszymi autami raczej nie jezdzilem, matiza depcze hehe wink.gif. Czyli raczej 1.6 lub 1.8 jak widzę smile.gif.

Zastanawiam się właśnie czy lepiej wybrac miłość do aut i coś co daje radość (np BMW) czy myslec ekonomicznie i wziasc seicento i mu gaz zapodać. Kurde trudne te wybory no confused.gif

Napisano

dobre trwale auta. w brew pozorom nie takie drogie w utrzymaniu.

ale prawdziwe BMW to min R6 devil.gif

Napisano

> Zastanawiam się właśnie czy lepiej wybrac miłość do aut i coś co daje

> radość (np BMW) czy myslec ekonomicznie i wziasc seicento i mu

> gaz zapodać. Kurde trudne te wybory no

Ja właśnie stanąłem przed takim wyborem - wybrałem miłość... za miesiąc się okaże czy dobrze zrobiłem... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja właśnie stanąłem przed takim wyborem - wybrałem miłość... za

> miesiąc się okaże czy dobrze zrobiłem...

Seja z gazem wyliczylem ze miesiecznie to:

170 paliwo /jakies 15zł na 100km

90 ubezpieczenie

50 naprawy

-------

310 zł - czyli całkiem ok,

BMW pewnie ze 100zł wiecej na paliwo i dodatkowe 50-100 na naprawy. Ubezpieczenie (samo OC) wyjdzie to samo a moze i nizsze. Czyli w sumie tylko 170zł wiecej miesiecznie. Tylko ze w ciagu roku daje to wiecej o 2000zł czyli jakies pół roku jazdy seicento za friko blush.gif. Auto chce kupic na jakies 4-5 lat co w sumie przez ten czas da 2 lata jazdy sejem za friko hehe. Oczywiscie nalezy jeszcze doliczyc to ze BMW bedzie troche tansze w zakupie, no ale bez AC (tu tez jest pewne ryzyko). A tak sie szczypie z ta kasa bo trzeba na mieszkanie zbierac, a ceny w Warszawie sa chore sick.gif i nie wiem w koncu... czy troche mniej pozbierac czy moze dopiero pozniej zaszalec (chociaz pewnie sie okaze ze juz bedzie baybe w drodze i trzeba cos bezpiecznego i zreszta znowu kasy nie ma bo kasa pojdzie na baybe). Trudne te młodzieńcze dylematy icon_rolleyes.gif

Napisano

E-30 to juz historia i trzeba się liczyć, ze do tego modelu często bedzie trzeba czesci kupować.

Musisz dobrze sprawdzać bo wszystko zależy od konkretnego egzemplarza.Wieksosć z nich to przejechało nie jedną setke tys kilometrów.

Jesli chodzi o motor to najlepsze sa M10 potrafią przy dobrym traktowaniu przejść do 600 tyś. (ojciec miał 316 i przesła 410 tyś bez remontu i jeszcze silnik był w miare dobrym stanie jak zmienił własciciela). Silniki te maja łańcuch rozrządu który wymienia sie przy naprawie głównej (czyli remoncie silnika)

Silniki M40 maja juz pasek i na poczatku miało sie go wymieniac po 120 tys km ale tak sie rwały,że producent kilkakrotnie skracał przebiegi miedzywymianowe i obecnie zaleca sie wymiane co 40 tys.Poza tym jest on gorszy jakościowo i mniej przechodzi km.

Po wtopie z tym paskiem w E-36 od 94 roku zaczęto stosować w silnikach M43 znowu łańcuch.Taka zmiana moze coś swiadczyć o silnikach M40 wiec radze nie kupowac z tym silnikiem (w E 30 były bodajze od roku 89 do końca produkcji i w E36 do 94 roku)

Silniki BMW dobrze przyjmuja gaz i jeśli jest starannie wykonana instalka to nie powinno być z nią kłopotów.

Jeśli chodzi o spalanie gazu to :

E 30 z silnikiem gażnikowym 1.8 M10 - 100% miasto-ok 12,5-14l (I generacja )

E 36 z silnikiem 1.6 M43 -ok 11-11,5l (II generacja)

Takie miałem to moge spalanie podać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.