Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CHCE KUPIC TIPO... POMÓŻCIE

Featured Replies

Napisano

Witam jesem z sąsiedniego kącika tj. CENTOMANII, ale mam zamiar w najbliższym czasie tj. (w ciągu miesiąca) kupic Fiata Tipo... Mam jednego na oku z 1994 roku z silnikiem 1.4 (78KM).. Mam do was wsumie prośbę: Jakie są najczęszcze usterki w takim aucie. Co powinienem sparwdzić przed kupnem... Pomóżcie proszę... Pozdrawiam... użytkownik narazie CC hehe.gif ale niedługo TIPO yay.gif

Napisano

> Witam jesem z sąsiedniego kącika tj. CENTOMANII, ale mam zamiar w

> najbliższym czasie tj. (w ciągu miesiąca) kupic Fiata Tipo...

> Mam jednego na oku z 1994 roku z silnikiem 1.4 (78KM).. Mam do

> was wsumie prośbę: Jakie są najczęszcze usterki w takim aucie.

> Co powinienem sparwdzić przed kupnem... Pomóżcie proszę...

> Pozdrawiam... użytkownik narazie CC ale niedługo TIPO

Praktycznie az tak duuuzo usterek to w nim nie ma Od czasu do czasu wahacze no i problemy z elektryka ( u mnie altek ) ale tak polecam samochodzik !! Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Bardzo ci dziękuję co do wahaczy to wiem juz mi ktos mówił. Wsumie to parę lat temu moi rodzice mieli Temprę i sprawowała sie OK...

Napisano

> Bardzo ci dziękuję co do wahaczy to wiem juz mi ktos mówił. Wsumie to

> parę lat temu moi rodzice mieli Temprę i sprawowała sie OK...

Tempra a tipo to to samo prawie Roznoa sie sylwetkami chyba tylko

Napisano

> Wsumie to

> parę lat temu moi rodzice mieli Temprę i sprawowała sie OK...

No to sam wiesz smile.gif

Jaki Tipek ma przebieg?

Napisano
  • Autor

> No to sam wiesz

> Jaki Tipek ma przebieg?

130 tys.

Napisano

> 130 tys.

To do roboty moze byc (od razu lub w niedalekiej przyszlosci) sprzeglo, amortyzatory do wymiany, tarcze hamulcowe, bebny/szczeki, olej w skrzyni biegow - jezeli do tej pory nie wymieniano. Jezeli dawno nie wymieniano tulei w wahaczach, to bedzie to do zrobienia. Dodatkowo przebieg mowi ze czas na druga wymiane rozrzadu (zalecana co 60 tys. km). Silnik nie powinien sprawiac klopotow, ale dobrze by bylo gdyby nie zuzywal wiecej jak 0,5l/1000 km. Dobrze jezeli nie pracowal na podlym oleju mineralnym. Typowe sa wycieki spod pokrywy zaworow - jak silnik jest zbyt czysty moze to swiadczyc, ze wlasciciel ma cos do ukrycia smile.gif

Sprawdz, czy jest bezwypadkowy - po przejsciach moze rdzewiec (tylnej klapy nie musisz sprawdzac - jest z tworzywa spineyes.gif). Zdajesz sobie sprawe, ze to auto nie jest zbyt oszczedne? smile.gif Warto zalozyc LPG.

Zobacz, czy przewody idace do klapy bagaznika nie sa uszkodzone (czy wycieraczka tylnej szyby dziala).

Opony sa rownomiernie zuzyte? (zbieznosc).

Synchronizatory w skrzyni - sprawdz czy bezproblemowo wchodza biegi - zwlaszcza dwojka, gdy samochod nie jest jeszcze rozgrzany. Czy nie wypadaja na zakretach...

Do sprawdzenia jeszcze luzy w ukladzie kierowniczym.

Tyle mi w tym momencie przychodzi do glowy smile.gif Chyba sie nie przestraszyles? hehe.gif

Napisano
  • Autor

EEEE zlosnik2.gif zdaje sobie sprawę że nie kupuje nówki... bardzo dziekuje za wyczerpujacą odpowiedź, napewno sprawdze większość rzeczy o których pisałeś... masz u mnie za to 20.GIF .... Jak tylko stane się właścicielem TIPO to zagoszcze na waszy forum... Pozdrawiam bow.gif

Napisano

> EEEE zdaje sobie sprawę że nie kupuje nówki... bardzo dziekuje

> za wyczerpujacą odpowiedź, napewno sprawdze większość rzeczy o

> których pisałeś... masz u mnie za to ....

swiety.gif

Na pocieszenie dodam ze Tipo jest ostatnim duzym autem Fiata do ktorego czesci sa w rozsadnych cenach smile.gif

Ja ze swojego jestem zadowolony (a mam wlasnie z motorkiem 78KM) i zycze abys tez nie mial klopotow ze swoim nowym nabytkiem smile.gif

Napisano

> EEEE zdaje sobie sprawę że nie kupuje nówki... bardzo dziekuje

> za wyczerpujacą odpowiedź, napewno sprawdze większość rzeczy o

> których pisałeś... masz u mnie za to .... Jak tylko stane się

> właścicielem TIPO to zagoszcze na waszy forum... Pozdrawiam

Jak bedziesz mial juz Tipka zapodaj fotki do galeri !!! waytogo.gif

Napisano

Hej chopaki tu dobrze prawią sam kupilem swojego 7 miechów temu z podobnym przebiegiem z niemiec no i na dzień dzisiejszy wymienilem pasek roz z napinaczem sprzeglo,uszczelke pod pokrywą zaworów olej w skrzyni no i musze wymienic wahacze i gumy stabilizatora a tak to super aaa lakier metalic podatny na zarysowania to nic strasznego ale mozna zbic z ceny odnosnie gazu to proponuje albo dobrą instalacje u fachowca który potrafi to potem wyregoolowac albo wcale bo co ci po LPG jak bedzie palil 15 litrów gazu to samo cie wyjdzie na bezynie i silnika nie mulisz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jak bedziesz mial juz Tipka zapodaj fotki do galeri !!!

OK. Spoko napewno tak zrobię zlosnik2.gif

Napisano

> tarcze hamulcowe,

Z tym przesadzasz....

> Dodatkowo przebieg mowi ze czas na druga

> wymiane rozrzadu (zalecana co 60 tys. km).

Po kupnie samochod ZAWSZE wymienia sie takie rzeczy, chyba ze masz udokumentowane ze ma tylko 2 miechy lub 10tys przebiegu. Do tego plyny, olej.

>Zdajesz sobie sprawe, ze to auto nie jest zbyt oszczedne? Warto zalozyc LPG.

Oj warto!

Ogolem: Auto duze, wygodne, nieekonomiczne. Warto brac!

Napisano

Auto super bardzo poręczne i duże w środku

Jaździłem 9 lat, 250 tyś przeb. ale w dieslu

W zasadzie bezawaryjnie, normalne sprawy -zawieszenie, amortyzatory przód, płyny itp

Rdza tylne błotniki

Polecam

Napisano
  • Autor

ok. dzięki za wypowiedź... akurta ma juz GAZ więc zakładac nie trzeba... ale reszta wskazówek napewno się przyda bow.gif

Napisano

hej ja kupiłem 2.0iE z 91 r w listopadzie i jestem naprawde zadowolony, a spalanie 15 na sto to wg mnie mit. na 10 litrach zrobiłem zpokojnie 120 kilometrów, i wcele nie jechałem jak dorożka wink.gif do ronoty? nic przy nim nie robiłem oprócz wymiany łożyska prawego koła, ale na pewno będzie wydech (może ulter) przednie amorki, i prawdopodobnie tylny zestaw do wachaczy. food.gif

elektronika cała sprawna aaa autko było sprowadzone yay.gif a to ważne.

ale na codzień to wsiadam i jade. silnik suchutki

waytogo.gif polecam to auto (patrz profil) a nie jest ono moim pierwszym!

aha jak chcesz zrobić na panience wrażenie to jak siedzi nachyl się nad nią i pociągnij wajche od jej siedzenia;) moja niunia sie uśmiała beczka zlosnik.gifzlosnik.gif w golfie ( mkII) musiałem kręcić i kręcić i nadgarstek bolał heh

polecam fiata tipo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano

> aha jak chcesz zrobić na panience wrażenie to jak siedzi nachyl się

> nad nią i pociągnij wajche od jej siedzenia;)

Popieram 100% hehehe brawo.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

W Golfie II to siedzenia są okropne tak niewygodne że SZOK

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Mam jednego na oku z 1994 roku z silnikiem 1.4 (78KM)..

A ile za niego chcą?

• 2 tygodnie później...
Napisano

panowie pomozcie!

nosze sie z zamiarem kupna fiata tipo 2.0 16V z gazem. czy to autko da mi radosc z zycia czy bede rzucal k***ami na prawo i lewo ?? silnik ma sprezanie po 12 at, oczywiscie cieknie spod zaworow - ale wlasciciel mowi ze naprawi, i cos stuka w przedim kole - co jest naprawiane teraz. brac czy nie barc - pomozcie !!

Napisano

> panowie pomozcie!

> nosze sie z zamiarem kupna fiata tipo 2.0 16V z gazem. czy to autko

> da mi radosc z zycia czy bede rzucal k***ami na prawo i lewo ??

> silnik ma sprezanie po 12 at, oczywiscie cieknie spod zaworow -

> ale wlasciciel mowi ze naprawi, i cos stuka w przedim kole - co

> jest naprawiane teraz. brac czy nie barc - pomozcie !!

Kupujesz na własną odpowiedzialność!!!!!!!!!!!

Żartuję he he. A na poważnie samochód tak jak mój ma 14 LAT więc cudów się nie spodziewaj. Podaj więcej szczegółów.

Napisano

> hej ja kupiłem 2.0iE z 91 r w listopadzie i jestem naprawde

> zadowolony, a spalanie 15 na sto to wg mnie mit. na 10 litrach

> zrobiłem zpokojnie 120 kilometrów, i wcele nie jechałem jak

> dorożka do ronoty? nic przy nim nie robiłem

Jeszcze będziesz, nie martw się

oprócz wymiany

> łożyska prawego koła, ale na pewno będzie wydech (może ulter)

> przednie amorki, i prawdopodobnie tylny zestaw do wachaczy.

> elektronika cała sprawna aaa autko było sprowadzone a to ważne.

Innego nie mogłeś kupić, bo w Polsce ich nie sprzedawali smile.gif

> ale na codzień to wsiadam i jade. silnik suchutki

> polecam to auto (patrz profil) a nie jest ono moim pierwszym!

> aha jak chcesz zrobić na panience wrażenie to jak siedzi nachyl się

> nad nią i pociągnij wajche od jej siedzenia;) moja niunia sie

> uśmiała beczka w golfie ( mkII) musiałem kręcić i kręcić i

> nadgarstek bolał heh

> polecam fiata tipo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano

> TIPO - warto?

za tą cene nie kupisz samochodu tak wyposażonego.

jeśli chcesz ekonomiczny dupowóz to kup audi z dizlem.

ja przesiadłem się z vw na samochód, bo mi się podoba Tipo i jak bym miał znowu kase to pewnie znowu było by tipo albo alfetka/lancia tye auta mają styl ...niepowtarzalny.

To ładne czerwone tipo jest na allegro od paru miesięcy więc lepiej osobiście obejżeć ten egzemplaż.

2.0 16v z gazem qrde kusi

powodzenia i pozdroowka.

mikolaj.gif

Napisano

> ile tak pi razy drzwi pali take Tipo ?

mi przy 1.4 i.e. teraz nuszka spokojna 12 no niemało co confused.gif

Napisano

no i nie kupilem, pomimo wielu wad - o jakich dowiedzialem sie po przejechaniu 380 km najgorsza bylo to ze: obroty silnika 500-800 obt/min a tam sie zapala lampka oleju, co gorsza wlasciciel mowi ze tak powinno byc....smutna historia co ?

Napisano

> ile tak pi razy drzwi pali take Tipo ?

"takie" znaczy 1.4 nie mam pojęcia, ale z tego co zauważyłem to posiadacze autek z mniejszymi silnikami mają więkrze spalanie. pewnie wynika to z faktu ,że do potoczenia takiej masy jest potrzebna odpowiednia moc i moment obr. który 2.0 (około 10 na 100 benzynka) osiąga małym wysiłkiem, podobnie 1.8 16 v chociaż nie wiem czy dorównuje elastycznościa 2.0 8v może na papierze ale jak w praktyce??? prosze posiadaczy 1.8 o wypowiedzenie się.

pomyłką wg mnie jest tipo z silnikiem 1.1 , mam znajomego który jeździł dizelkami 1,7 i 1,9 turbinka.

powiedział ,że 1,9 jeździł szybko zresztą zrobił mu skóry w środku i jeszcze pare "bajerów" ale 1,7 "wąchał" tylko rope i ten silnik by dzisiaj wybrał (jeździ teraz herokee z czterolitrowym silnikiem wink.gif

1.9 ma zawieszenie jak 2.0 I FAJNIE sie nim jeździ

Napisano

a co powiecie mi o czyms takim?

Auto w bardzo dobrym stanie, wszystko działa, wersja GRANTURISMO, KLIMATYZACJA, el. odsuwany dach(SOLAR DACH Webasto), alufelgi 14 cali, zawieszenie obniżone, wydech nowy (zawieszenie i wydech zrobiony w Niemczech), kierownica Abarth, sportowe fotele, nowa instalacja gazowa w kole zapasowym, zegary analog, światła przciwmgłowe, wymienione wszystkie paski, filtry i oleje, elctronic check. Numer GG 9424045 .Samochód mozna obejrzeć w Węgrowie. centralny zamek, klimatyzacja, elektryczne szyby, wspomaganie kierownicy, szyberdach, aluminiowe felgi, bezwypadkowy, elektroniczny wtrysk, katalizator, stan bardzo dobry, tapicerka welurowa

[image]http://www.gratka.pl/upload/auto/-1/ogl/11051100167003_A.jpg?1106957211[/image]

Napisano

> a co powiecie mi o czyms takim?

> Auto w bardzo dobrym stanie, wszystko działa, wersja GRANTURISMO,

> KLIMATYZACJA, el. odsuwany dach(SOLAR DACH Webasto), alufelgi 14

> cali, zawieszenie obniżone, wydech nowy (zawieszenie i wydech

> zrobiony w Niemczech), kierownica Abarth, sportowe fotele, nowa

> instalacja gazowa w kole zapasowym, zegary analog, światła

> przciwmgłowe, wymienione wszystkie paski, filtry i oleje,

> elctronic check. Numer GG 9424045 .Samochód mozna obejrzeć w

> Węgrowie. centralny zamek, klimatyzacja, elektryczne szyby,

> wspomaganie kierownicy, szyberdach, aluminiowe felgi,

> bezwypadkowy, elektroniczny wtrysk, katalizator, stan bardzo

> dobry, tapicerka welurowa

> [image]http://www.gratka.pl/upload/auto/-1/ogl/11051100167003_A.jpg?1106957211[/image]

bardzo ladny egzemplarz brawo.gif chociaz lepiej sie dobrze przyjzec takiej pieknosci bo moze byc w idealnym stanie a po miesiacu zacznie sie sypac zlosnik.gif ale i tak wg mnie tempra jest lepsza od tipo ktore tez mialem palacz.gif

Napisano

> Czesc - to Tipo mialo dzwona - juz o tym rozmawialismy na

> www.tipo.autocentrum.pl takze lepiej sie w niego nie laduj. Poza

> tym jakies dziwne ono jest

co do dzwona to mam pytanie ,czy któryś z Was Panowie oglądał auto na własne oczy ,ze tak stwierdził?

Ja nie mam pojęcia co to za samochód, widać ładny i ciekawy egzemplaż -> oczywiście na foto.

a co do wyglądu to muj tipek ma inny odcień sciana.gif tylnych błotników, i nowe tylne amorki, pierwszy wniosek skasowana dupa???

wcale nie ! yay.gif po prostu w niemczech "fachowiec" robił reperaturki i delikatnie mówiąc spierdolił lakier!!! pub2.gif

amorki były wymienione bo były tak "zajechane,że nikt auta by nie wzioł (gdzieś pisałem o przednich,jeśli tył był w takim stanie to masakra) jump.gif

a lakier wewnątrz bagażnika, zderzak,łączenia blach wszystkie te elementy są nietknięte!!

pozatym jaki szok przeżyłem przesiadając sięze spasowanego na "żyletke" golfa!!! tipo to ja myślałem ,że po dachowaniu jest!!! jak koleś (właściciel 2.0 granturismo z Sopotu) widział jak oglądam dach słupki, szczeliny, to szukał dla mnie kaftana jak dla debila boozing.gif

i miał racje fiat to fiat i trzeba go kochać takim jakim jest wink.gif

to ,że z lewej strony włożysz ręke między klape bagażniak a lampy a z prawej nie to norma hehe, albo ,że drzwi wystają ponad dach zakrecony.gif

pozdrowienia i życze dobrego zakupu !!! waytogo.gif

Napisano

ktos sledzil aukcje tego auta wczesniej - ukazalo sie pierwszy raz miesiac wczesniej - gosciu kupil, ale wlasciciel wycofal z aukcji (powodem byl wypadek). zreszta przejrzyj jego komentarze - wczesniej sprzedal silnik 2.0 16v jako dobry, a byl uszkodzony. Takze siakis kombinator z niego. Ja bym odpuscil palacz.gif

Napisano

> ktos sledzil aukcje tego auta wczesniej - ukazalo sie pierwszy raz

> miesiac wczesniej - gosciu kupil, ale wlasciciel wycofal z

> aukcji (powodem byl wypadek). zreszta przejrzyj jego komentarze

> - wczesniej sprzedal silnik 2.0 16v jako dobry, a byl

> uszkodzony. Takze siakis kombinator z niego. Ja bym odpuscil

jak tak to oki, pisałem auta nie znam

no to forum jest przydatne hehe

przynajmniej można się dowiedzieć ciekawych zeczy

dzięki pozdro!!!

20.GIF

Napisano

boozing.gif spoko wodza - trzeba sobie pomagac - u nas kolega z forum ostatnio sprzedal zajefajne tipo 2,0 16V abarth 3d czarny met. nie wiem czy moge mowic, ale bylo b.b.b.b. szybkie - sami sie domyslcie co tam bylo 270751858-jezyk.gif

Drugie chyba tez juz sprzedal tyle, ze to drugie jest czerwone i nie jest takie szybkie cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.