Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszukuję AR 147...

Featured Replies

Napisano

Czy sądzicie że da radę kupić 147 z 2.0 w manualnej szkrzyni do 22.500zł? SZukam takiej... palacz.gif

Napisano

> Czy sądzicie że da radę kupić 147 z 2.0 w manualnej szkrzyni do

> 22.500zł? SZukam takiej...

oj moja 2.0 fajnie śmiga, wprawdze to Selespeed ale zakochałam się w niej zlosnik.gif

Napisano

> Czy sądzicie że da radę kupić 147 z 2.0 w manualnej szkrzyni do

> 22.500zł? SZukam takiej...

w stanie rokującym, że to pojeździ więcej niż tydzień? Nie.

Napisano
  • Autor

> pojedź i zobacz

Dobrze, a twoim zdaniem z opisu i zdjęć wygląda to podejrzanie? Jadę, a dokładnie mój kolega który jest kompletną ciamajdą jedzie tam ze mną żeby oblookać to cudo. Biedak miał Megane z 2001roku i sprzedał, a teraz chce kupić coś fajnego... Jak usłyszałem że coś fajnego to powiedziałem że to musi być AR. Ten podłapał i stwierdził ż chce mieć 147 zlosnik.gif , nawet zaczął wołać na Golfiki i Bunie HOLOKAUSTY zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, a twoim zdaniem z opisu i zdjęć wygląda to podejrzanie? Jadę,

> a dokładnie mój kolega który jest kompletną ciamajdą jedzie tam

> ze mną żeby oblookać to cudo. Biedak miał Megane z 2001roku i

> sprzedał, a teraz chce kupić coś fajnego... Jak usłyszałem że

> coś fajnego to powiedziałem że to musi być AR. Ten podłapał i

> stwierdził ż chce mieć 147 , nawet zaczął wołać na Golfiki i

> Bunie HOLOKAUSTY

Umów się w ASO, zażycz sobie pełną diagnostyke włacznie z pomiarem spręzania, to bedziesz wiedział, a przynajmniej miał jakiś obraz sytuacji.

Niezależnie od tego niech kolega sie przygotuje na ciągłe niedomagania zawieszenia, układu kierowniczego, padające wariatory i strzelające bez żadnej przyczyny paski rozrządu, wybitnie nieprzemyślaną budowę, która doskonale podraża koszty serwisu oraz ceny części, które ustalał ktoś z naprawdę ułańską fantazją. Na dodatek weź pod uwagę pełną olewkę ze strony ASO czy FAP.

Aha, i spalanie w mieście stołecznym warszawa (bądź porównywalnym) rzędu 13,5-14 litrów bez żadnych szans na jego zmniejszenie.

To z grubsza tyle.

Napisano

> Umów się w ASO, zażycz sobie pełną diagnostyke włacznie z pomiarem

> spręzania, to bedziesz wiedział, a przynajmniej miał jakiś obraz

> sytuacji.

> Niezależnie od tego niech kolega sie przygotuje na ciągłe

> niedomagania zawieszenia, układu kierowniczego, padające

> wariatory i strzelające bez żadnej przyczyny paski rozrządu,

> wybitnie nieprzemyślaną budowę, która doskonale podraża koszty

> serwisu oraz ceny części, które ustalał ktoś z naprawdę ułańską

> fantazją. Na dodatek weź pod uwagę pełną olewkę ze strony ASO

> czy FAP.

> Aha, i spalanie w mieście stołecznym warszawa (bądź porównywalnym)

> rzędu 13,5-14 litrów bez żadnych szans na jego zmniejszenie.

> To z grubsza tyle.

Witam.

Co do sprawdzenia to faktycznie niezły pomysł. A jak już sprawdzicie i się okaże, że da się jeszcze jeździć, to da się przeżyć z usterkowością, ponieważ cała reszta samochodów z podobnych lat i podobnie zaawansowanej budowie nie sypie się wcale mniej od ww Alfeczki.

Pozdrawiam. cfaniak.gif

Napisano

> ponieważ cała reszta samochodów z podobnych lat i

> podobnie zaawansowanej budowie nie sypie się wcale mniej od ww

> Alfeczki.

> Pozdrawiam.

No tu bym niestety polemizował zlosnik.gif w "całej reszcie" paski nie padają w sposób permanentny, wahacze nie kończą się często po mniej niż 10 tys km, i cała reszta z porównywalnymi silnikami nie pali jak smok.

147 to jest niestety taki śliczny....bubel.

to już 145 ze słynącym z awaryjności silnikiem 1,7 16v była o niebo bardziej niezawodna od 147. Przy tym była szybsza, dawała większy fun, brzmiała niesamowicie i paliła przy ostrej jeździe niecałą dyszke zlosnik.gif

Napisano

> No tu bym niestety polemizował w "całej reszcie" paski nie padają w

> sposób permanentny, wahacze nie kończą się często po mniej niż

> 10 tys km, i cała reszta z porównywalnymi silnikami nie pali jak

> smok.

> 147 to jest niestety taki śliczny....bubel.

> to już 145 ze słynącym z awaryjności silnikiem 1,7 16v była o niebo

> bardziej niezawodna od 147. Przy tym była szybsza, dawała

> większy fun, brzmiała niesamowicie i paliła przy ostrej jeździe

> niecałą dyszke

hmm.gif no troche i racja beksa.gif

Ale i tak można to przeżyć. zlosnik2.gif

Napisano

> no troche i racja

> Ale i tak można to przeżyć.

nie no, wszystko można przeżyć. Pytanie tylko - po co się męczyć?

Napisano

> nie no, wszystko można przeżyć. Pytanie tylko - po co się męczyć?

czyli powyższe usterki dotyczą też 156

Napisano

> czyli powyższe usterki dotyczą też 156

prawda jest brutalna

Napisano

> prawda jest brutalna

e, bez przesady mam prawie 40tys więc powinienem był 4x zmieniać już wahacze ? smile.gif

Być może zło i wydatki czają się dopiero za rogiem,, ale co do spalania na przykład to trzeba by porównywać podobne auta z tych lat ale o takiej samej masie. To ma największy wpływ (poza stylem jazdy który u kierowców AR będzi inny niż Corolli i odcinkami) na spalanie. 156 coś 1300 kg i więcej ważą, 147 chyba podobnie?

No i koła - masa ludzi zakłada duże, ciężkie, szerokie, a 156 była w "swoich latach" wypuszczona na 15tkach zdaje się. Patrząc po golfach czyu audikach z podobnych lat, to widzę na uliacach raczej balony na nich a nie niskoprofilowe szerokie koła. Pewnie to też swoje robi (i na zawieszenie i na spalanie-mi wzrosło o ok 1ltr przy zmianie ze 185 na 205, komfort więc i obciążenie zawieszenia również się zmienił na niekorzyść).

Napisano

> e, bez przesady mam prawie 40tys więc powinienem był 4x zmieniać już

> wahacze ?

spokojnie. nic w naturze nie ginie hehe.gif

Napisano

> prawda jest brutalna

e , nie będzie tak źle , przynajmniej mi problem silnika odpadnie -JTD

Napisano

> a i tak lubisz alfę

147? Mam. Nie lubię. 145, 155, 166? Wręcz uwielbiałem. Tamte auta były naprawdę dopracowane, a tu mam nieodparte wrażenie, że im sie baaaardzo spieszyło

Napisano

> e , nie będzie tak źle , przynajmniej mi problem silnika odpadnie

> -JTD

JTD to najlepszy wybór w 147 ok.gif

ale żeby nie było zbyt miło zlosnik.gif to opis tego, co wymieniłem od marca tego roku. Auto od pierwszego właściciela (którego znałem), który był miłośnikiem marki, serwisowane, i nikt na nim nie oszczędzał - czyli sytuacja wyjściowa i tak o wiele lepsza, niż w przypadku 99,9% używanych AR.

- wahacz górny 2 sztuki

- wahacz dolny lewy

- łączniki drązka stabilizatora 2 szt przód

- poduszki drążka stabilizatora przód

- przegub zewnetrzny prawy

- osłona przegubu zew.

- końcówka drążka kierowniczego lewa

- tarcze+klocki przód (ale to zużycie eksploatacyjne, wiec nie liczę)

- tarcza sprzęgła wraz z dociskiem

- pompa sprzęgła

- wysprzęglik wraz z łożyskiem dociskowym

- rozrusznik

- komplet świec NGK

- rozrząd wraz z pompą wody

- koła zębate napędu rozrządu

- wariator

- uszczelka dekla zaworowego (2 razy)

- zewnętrzny mechanizm wybierania biegów

- tuleje tylnych zwrotnic (2 szt)

- filtry i płyny

Wszystkie części oryginalne (poza klockami i tarczami - EBC, i poduszkami stabilizatora - poliuretan). Kosztów ci nie będę podliczał, by byś zrobił tak icon_eek.gif

Auto w momencie zakupu 60 tys km. Obecnie nieco ponad 80 tys. I uwierz - to NIE JEST pechowy egzemplarz czy jednostkowy przypadek.

W tym momencie na liście cuoresportivo.pl rozgorzała niezła dyskusja nt "niezawodności" marki, prowadzona przez ludzi, którzy prowadzą serwisy AR. Włos by ci sie na głowie zjeżył jakbyś tego posłuchał shocked.gif

Napisano

....

> - wahacz górny 2 sztuki ....

no ładnie ,ale pare rzeczy trochę "nawszelki wypadek" chyba zmieniałeś , nie? (np pompa wody ? - przy każdej wymianie rozrządu się jej należy wymiana? , bo spotkałem się z opinią od dość wiarygodnej osoby że co 2ga, świece - też trochę nie za wcześnie ? - oryinalne na 100tys mają wystarczać, wariator... sam się zastanawiam czy zmieniać przy rozrządzie czy nie... )

A co do te j dyskusji na cuoresortivo to tam raczej o mocnych i traktowanych wyjątkowo egzemplarzach była mowa jak GTA.

Napisano

> ....

> no ładnie ,ale pare rzeczy trochę "nawszelki wypadek" chyba

> zmieniałeś , nie? (np pompa wody ? - przy każdej wymianie

> rozrządu się jej należy wymiana?

Pompa wody jest "pędzona" z rozrządu i sprawuje funkcję dodatkowej rolki. Nie wiem kto ci naopowiadał o tej "co drugiej zmianie" ale to bzdura. Idac tym tropem to rolki i napinacz też można "co drugą" zmianę wymieniac.

> świece - też trochę nie za

> wcześnie ? - oryinalne na 100tys mają wystarczać,

Oryginalne świece NGK bardzo rzadko "dożywają" do tych 100 tys km. Natomiast bardzo często ulegają mechanicznym uszkodzeniom typu ukruszenie elektrody itp. Co to oznacza - tłumaczyć chyba nie muszę. Moje rozsypały się (dosłownie!) przy próbie wykręcenia. Z doświadczeń serwisów wiem, że ok 60 tys to z reguły jest max przebieg dla tych świec.

>wariator...

> sam się zastanawiam czy zmieniać przy rozrządzie czy nie... )

Zobacz ile kosztuje wariator (dla ułatwienia - ok 380 pln) a potem spytaj ile kosztuje sama robocizna za rozrząd. Bo do wymiany samego wariatora trzeba zrobić robotę jak przy kompletnym rozrządzie. IMHO jest to zwyczajnie nieopłacalne. Poza tym - mój już wyraźnie klepał, więc poszedł do śmietnika.

> A co do te j dyskusji na cuoresortivo to tam raczej o mocnych i

> traktowanych wyjątkowo egzemplarzach była mowa jak GTA.

Poczytaj uwazniej. GTA jest tylko przykładem jeśli chodzi o dyferencjał. Natomiast wszystkie pozostałe wady 147/156 są niezalezne od tego, czy jeździsz GTA czy 1,6 TS. O "wybitnej trwałości" można by dyskutowac godzinami - wachlarz serwowanych przez nie usterek jest wprost nieskończony.

Napisano

> Pompa wody jest "pędzona" z rozrządu i sprawuje funkcję dodatkowej

> rolki. Nie wiem kto ci naopowiadał o tej "co drugiej zmianie"

> ale to bzdura. Idac tym tropem to rolki i napinacz też można "co

> drugą" zmianę wymieniac.

Mówił mi to mechanik który zajmował się Bravą, w ogóle włoskimi, nie mam pojęcia o szegółach co co napędza itp, fakt że mówił o Bravie, a ja czytałem na innym forum to samo dotyczące 156, nie pamiętam z jakim silnikiem. Będę u niego w pon to popytam co dokładnie o TS i tej pompie sadzi . Przed zakupem alfy coś tam się dowiadywałem aby z grubsza koszty utrzymania poznać i natknąłem się jedynie na profilaktyczną wymianę wariatora, ale pompy nie... no jeszcze popytam precyzyjnie o mój silnik u tego mechanika i z ciekawości w ASO

> Oryginalne świece NGK bardzo rzadko "dożywają" do tych 100 tys km. ...

a na to faktycznie nie byłem przygotowany, coś mi tu zbyt mocną profilaktyką pachnie smile.gif ale gdzieś trzeba granicę postawić jednak, bo idąc dalej można pół auta profilaktycznie wymienić. Profilaktyka ma sens (mimo swej skuteczności) gdy jej koszty nie przekraczają ewentulanego "leczenia". Przypuszczam, że co serwis to inne granice tej profilaktyki (nie mówię o ASO, bo te na piśmie mają swoje instrukcje serwisowe, czy jak to się nazywa-w nich jest wariator przy 60tys ale czy są świece przy 60-80?)

> Zobacz ile kosztuje wariator (dla ułatwienia - ok 380 pln) a potem

> spytaj ile kosztuje sama robocizna za rozrząd. Bo do wymiany

> samego wariatora trzeba zrobić robotę jak przy kompletnym

> rozrządzie....

tak, wiem o tym i nie kwestionuję raczej w typowych przebiegach. Ale rozrząd będę robił z racji wieku nie przebiegu, no i kusi mnie trochę sprawdzić czy te wariatory faktycznie tak padają - bo przecież jak wszyscy wymieniają co 60tys, to nie mają okazji "się wykazać" smile.gif

A zastanawiam się bo, czasami po postoju przodem w doł kilka godzin przynajmniej, na lekko pochylonym terenie, po rozruchu słyszę przez sekundę albo mniej trrrrr - nie wiem czy to wariator, odgłos inny trochę, niż ten który słyszałem z nagrań w sieci (dieslopodobny)

> przez nie usterek jest wprost nieskończony.

no nie pozostaje nic innego jak brnąć dalej smile.gif, ten rok (odpukać) był łaskawy i alfa nie przysparzała problemów poza 2 żarówkami, zobaczymy po zimie - przyjdzie ten rozrząd i zobaczymy co jeszcze .

Napisano

sorry ze sie wtracam w wasza dyskusje o ar 147 i 156 ,ale ciekawi mnie czy ar 159 jest mniej awaryjna od wspominanych ,czy jest dalej tak samo jak z innymi alfami grinser006.gif

Napisano

> sorry ze sie wtracam w wasza dyskusje o ar 147 i 156 ,ale ciekawi

> mnie czy ar 159 jest mniej awaryjna od wspominanych ,czy jest

> dalej tak samo jak z innymi alfami

rzekomo, podobno, mówi się itd smile.gif że jest lepsza, sprzedawca AR którego trochę znam, opowiadał o jednym kliencie, który pod 100tys zrobił 159, z czego sporo na Ukrainie i miał nic nie robić w zawieszeniu.

Mało ich chyba jednak jeszcze, żeby jakieś wnioski wyciągać.

Za to ma 30kg większe dopuszczalne obciążenie dachu (i tak mniej niż konkurencja) i normalny sposób mocowania bagaznika dachowego wink.gif no ale to nie-alfistyczne parametry wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.