Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C16NZ problem z odpalaniem i przygasanie

Featured Replies

Napisano

to chyba jakaś plaga pojawia sie coraz więcej postów z problemami przy odpalaniu i dopadło i mnie.

Objawy problemu:

- na wolnych obrotach silnik potrafi zgasnąć, ale robi to nieregularnie,

- silnik niby pracuje równo, ale z wydechu słychać wyraźnie że, przerywa jakby nierówno palił na wszystkich cylindrach,

- nagrzany silnik ma problemy z rozruchem trzeba troche pokrecic i odpala, idzie mu szybciej po dodaniu gazu,

- wraz ze wzrostem obrotów silnik zaczyna telepać nie wydaje mi sie to normalne, nie zwracałem na to uwagi wcześni9ej ale myślę ze ma to związek,

- może to tylko takie odczucie ale wydaje mi sie że silnik troche osłabł,

- w czasie jazdy jak zdejmę noge z gazu i samochód zaczyna zwalniać to da sie odczuć delikatne szarpanie,

Co zrobiłem:

- wyczyściłem silniczek krokowy,

- odkręciłem EGR i też przeczyściłem (nie zatykałem na stałe),

- wymieniłem świece na NGK dwu elektrodowe,

- wymieniłem czujnik temperatury do kompa,

- wyczyszczona kopułka i profilaktycznie wyczysciłem styki od modułu zapłonowego

co poradzić??

spostrzeżenia i pytania.

- ojciec mówi że jak chciał ściągnąc kable ze świec na odpalonym silniku to go trzepło, czy to normalne? kable janmor pól roczne raz w ciemnościach miałem choinke na kablach pod maską a teraz jak patrzyłem to nic nie błyska,

- jakis czas temu regularnie wsykakiwał mi bład 13 brak sygnału z lambdy a teraz sie nie pojawia,

jak o czyms zapomniałem to dopisze. co to może być???

Napisano
  • Autor

A jak z paliwem? Pompa? Filtr paliwa? swieca.gif

Napisano
  • Autor

> A jak z paliwem? Pompa? Filtr paliwa?

nie ruszałem od czasu jak mam astrę czyli rok. Pompę albo co słychać zaraz po przekręceniu kluczyka w prawym progu taki delikatny pisk niezbyt uciążliwy trwa kilka sekund.

Nie wiem jak z wydajnością, pompy , jak ja sprawdzić? i gdzie jest filtr paliwa w caravanie jak sprawdzić czy nadaje sie do wymiany?

Napisano

Czy przed zgaśnięciem ostrzega w jakiś sposób? Tzn: zaczyna przerywać, falować obrotami itp. Czy gaśnie jak z kluczyka?

Kable nie powinny kopać, ale mamy ostatnio dużo wilgoci w powietrzu i to może być przyczyną przebić. Nie zaszkodzi zabrać kopułkę i przewody na noc do domu, żeby poleżały na grzejniku.

Z podanych objawów ostrożnie stawiam na moduł zapłonowy, lub (jeszcze ostrożniej) na czujnik położenia wałka rozrządu (w kopułce).

Napisano
  • Autor

> Czy przed zgaśnięciem ostrzega w jakiś sposób? Tzn: zaczyna

> przerywać, falować obrotami itp. Czy gaśnie jak z kluczyka?

> Kable nie powinny kopać, ale mamy ostatnio dużo wilgoci w powietrzu i

> to może być przyczyną przebić. Nie zaszkodzi zabrać kopułkę i

> przewody na noc do domu, żeby poleżały na grzejniku.

> Z podanych objawów ostrożnie stawiam na moduł zapłonowy, lub (jeszcze

> ostrożniej) na czujnik położenia wałka rozrządu (w kopułce).

spadają obroty może troszke faluja delikatnie podskoczą w góre gaśnięcie nie jest częste ale dziś zdażyło0 mi sie na dwóch skrzyżowaniach. przed zgaśnieciem zaczyna żarzyć sie kontrolka oleju,

w takim razie ubieram sie ciepło i mykam do garażu rozkrecic kopułkę i wytargac kable na grzejnik.

Napisano

To ja też dodam swoje 5 groszy do tego tematu.

Mam taki sam silniczek, C16NZ i od kilku lat (!!!) z nadejściem chłodów zaczynają się u mnie problemy z porannym odpalaniem. Zjawisko to występuje tylko po długim, nocnym postoju, gdy silnik już załapie to kolejne starty przebiegają już bez problemu.

Wymieniłem już praktycznie wszystko co mogłem: moduł, czujnik indukcyjny w aparacie, kopułka, palec, kable, MAP sensor, czujnk temp do kompa, cewkę zapł, świece.

W ostatnich dniach, gdy jest chłodno i wilgotno mam praktycznie codzienne kłopoty z porannym odpalaniem.

Co ciekawe, skuteczne okazuje się zdjęcie kopułki, pogmeranie w środku, poskrobanie srubokrętem styków wewnątrz kopułki i palca rozdzielacza.

Potem składam to do kupy i zazwyczaj po 3-6sek kręcenia odpalam.

W zesłym roku miałem takie momenty, że takie "gmeranie i skrobanie" nie pomagało. wówczas udało mi się ustalić, że jest problem z iskrą.

Uważam, że problemem jest tu częściowo materiał na styki w kopułce: aluminium. To cholerstwo dość szybko się utlenia przez co przeskok iskry jest utrudniony.

Wykombinowałem sobie potencjalne rozwiązania:

- poszukać/zrobić kopułkę z mosiężnymi stykami

- wyeliminować rozdzielacz poprzez zastosowanie podwójnej cewki, np z silników XSZ czy jakoś tak, albo z X20XEV. Tylko, że wówczas potrzebny byłby jakiś układ kierujący impuls na jedną z dwóch cewek (mam to w głowie "rozrysowane" ale nie wiem czy da się to łatwo złożyć).

Czy ktoś ma podobne problemy i może dotarł już do rozwiązania ?

obecnie każde moje poranne wyjście do auta to niewiadoma: odpali dzisiaj czy będę kombonował...

pozdro

Napisano
  • Autor

kopułka po nocy w domu razem z kablami i bez zmian, jeszcze raz wyczyszczony silniczek krokowy tym razem bardzo dokładnie, ale nic z tego

Czy to normalne, że silnik który jest nagrzany do temperatury przy której włącza sie wentylator, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu ma zwiększone obroty, które po chwili opadają do normalnych? gdzie w caravanie znajdę filtr i pompe paliwa jak je sprawdzić??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.