Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup amortyzatorów KYB gazowych - pytanie o częsci

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie noszę się z zamiarem zakupu amortyzatrów gazowych KYB na przednią i tylną oś. Wybór KYB nie jest przypadkowy. CZytałem sporo na forum i sądzę, że stosunek jakości do ceny w przypadku KYB jest najlepszy. Na allegro znalazłem taką ofertę. Jest tam napisane, ze zaleca się zakup jeszcze osłon z odbojami, które są na tej aukcji. Czy według was te osłony są faktycznie konieczne? Ja przyjrzałem się obecnym amorkom i nie widzę na nich osłon. Gdzie dokładnie montowany jest ten odbój? Co macie do powiedzenia w tym temacie.

Aha jeszcze chcę kupić tarcze ATE Power Disc i klocki ATE na przód. Wiem, że będzie mnie to kosztowało sporo ale bezpieczeństwo kosztuje.

Napisano

Ja ich nie mam, ale zawsze to będzie osłona tłoczyska przed brudem. Odboje zakłada się na tłoczysko, ale przydadzą się chyba tylko na rajdzie Finlandii bo tam się dużo skacze wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ich nie mam, ale zawsze to będzie osłona tłoczyska przed brudem.

> Odboje zakłada się na tłoczysko, ale przydadzą się chyba tylko

> na rajdzie Finlandii bo tam się dużo skacze

Aha czyli odboje zakłada się po to, żeby amorek nie dobił na większej dziurze.

• 5 tygodni później...
Napisano

> Aha czyli odboje zakłada się po to, żeby amorek nie dobił na większej

> dziurze.

A ja się dołączę i zapytam co trzeba wymieć obowiązkowo przy wymianie tylnych amorków na kayabę - link

Czy coś jeszcze ruszać oprócz odboi ?? niewiem.gif

Napisano

> A ja się dołączę i zapytam co trzeba wymieć obowiązkowo przy wymianie

> tylnych amorków na kayabę - link

> Czy coś jeszcze ruszać oprócz odboi ??

Kupujesz tylko amortyzatory i wymieniasz tylko amortyzatory. Amorki KYB są już wyposażone w osłonę i odbój - to stanowi cały nierozbieralny komplet. W komplecie dostajesz również nakrętki, gumowe poduszki i podkładki. Cały zestaw.

Proponuję Ci zakup olejowych KYB, są mniej twarde niż gazowe. Gazowe jak dla mnie (w poprzedniej Astrze i Corsie) były za twarde. Teraz kupiłem olejowe i jest w sam raz.

Napisano

> Kupujesz tylko amortyzatory i wymieniasz tylko amortyzatory. Amorki

> KYB są już wyposażone w osłonę i odbój - to stanowi cały

> nierozbieralny komplet. W komplecie dostajesz również nakrętki,

> gumowe poduszki i podkładki. Cały zestaw.

To dobrze wiedzieć cool.gif

Jednak wysupłałem dzisiaj parę groszy na zrobienie testu zawieszenia, aby mieć obraz co jest nie tak. Wyniki prawie wszędzie pozytywne za wyjątkiem tylnych hamulców... hmm.gif

(patrz załącznik)

I jak na razie pozostanę na tych amorkach, bo w sumie jest komfort, a niepokoiło mnie bujanie się na boki...

post-39519-14352489408831_thumb.jpg

Napisano

Witam

W swoim samochodzie mam gazowe KYB i sprawuja sie rewelacyjnie. Samochod jest znacznie twardszy niz na olejowych, zdecydowanie pewniej sie prowadzi, pomimo ze poprzednie amortyzatory mialy po ok. 65 % sprawnosci (poza przednim prawym - 54%). Wymienilem rowniez wszystkie oslony i odboje oraz przednie poduszki amortyzatora i lozyska pod poduszka(byly nieco zuzyte). Dodatkowo tylna belka jest usztywniona drazkiem stabilizacyjnym od GSI (dokrecanym do belki) i ustalo bujanie tylu na szybkich zakretach. POjawil sie za to problem pochylania sie przodu na zakretach przy standardowym drazku dla wersji 1.6 ale zstanie to wkrotce wyeliminowane przez zapodanie najgrubszego drazka, jaki byl montowany w Astrze (22 mm).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.