Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kanalizacja szyberdachu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wczytuję się w manual Lelka na temat obiegu wody w aucie. Na fotach wyraźnie jest pokazany otwór wlotowy w lewej cześci szyberdachu, przechodzacy potem w gumową rurę, której ujście znajduje się również w lewej cześci nadwozia pod zderzakiem. Wszystko jasne. Tymczasem u mnie w szyberdachu znajdują się dwa takie otwory po lewej i prawej jego stronie, a wspomniana rura wędruje prawą stroną nadwozia i ma wylot w okolicy kratki wentylacyjnej. Czyli na odwrót.

Moja efka jest po pracach blacharskich - wymieniona cała lewa tylna ćwiara od progu do pasa - stąd interesuje mnie, czy blacharz nie zapomniał przypadkiem o zamontowaniu tej rury po lewej stronie. Chyba, że może dwa ujścia w szyberdachu łączą się w jeden kanał i woda spływa lajtowo jednym wężem po tej prawej stronie odmiennie niż jest pokazane w manualu?

I jeszcze jedno pytanko: te odpływy mają za zadnie funkcjonować tylko przy otwartym szyberdachu? Jest jakiś stopień nieszczelności jak jest zamkniety?

Pozdrawiam!!

Napisano

Witam! U mnie lewy odpływ jest przytkany i jak jest deszcz to niestety rynienka się przepełnia, bo nie wiem czy dobrze mechanicy zmontowali. Z prawej strony uchodzi wężykiem przez przedni słupek, a z lewej nie wiem którędy. Jak próbowałem przepchać to się linka blokuje w tym samym miejscu.

Niestety szyberdachy w Asterkach nie należą do najszczelniejszych i dlatego te wężyki odpływowe.

Pozdr!

Napisano

szyberdach w Asterce jest wogóle nieszczelny i tak ma być. Spece, którzy regulowali i poprawiali mój szyber powiedzieli, że jest to jeden z najbardziej bezawaryjnych fabrycznych modeli.

U mnie niesprawność objawiała się ściekaniem wody na tylnią kanapę.

W trakcie naprawy okazało się, że przednie odprowadzenia były drożne ale wężyk był ściśnięty zatrzaskiem od plastikowej osłony słupka-czego ja nie zauważyłem.

W całej naprawie odpływów jest to najgorsze, że często konieczne jest zdjęcie podsufitki.

Napisano

dokładnie tak węzyki odprowadzaja całość wody która się nazbiera, dach nie jest szczelny przekonałem sie o tym jak węzyki sie przytkały a ja przy ruszaniu dostałem zimny prysznic z rynienki nad głową

• 2 miesiące później...
Napisano

> dokładnie tak węzyki odprowadzaja całość wody która się nazbiera,

> dach nie jest szczelny przekonałem sie o tym jak węzyki sie

> przytkały a ja przy ruszaniu dostałem zimny prysznic z rynienki

> nad głową

Proszę o jakieś zdjęcie. Mój szyberdach nie posiada żadnych widocznych gołym okiem odpływów. Próbowałem oczyszczać rynienki drutem "na czuja" i...nic nie wyczułem. Hmm, co więcej w lewej części bagażnika nie mam żadnego wężyka odpływowego, tylko po prostu wycięty prostokątny otwór.

Prosiłbym o pomoc w udrożnieniu przewodów odpływowych szyberdachu. Po prawie każdym deszczu prysznic frown.gif

Napisano
  • Autor

> Proszę o jakieś zdjęcie. Mój szyberdach nie posiada żadnych

> widocznych gołym okiem odpływów. Próbowałem oczyszczać rynienki

> drutem "na czuja" i...nic nie wyczułem. Hmm, co więcej w lewej

> części bagażnika nie mam żadnego wężyka odpływowego, tylko po

> prostu wycięty prostokątny otwór.

> Prosiłbym o pomoc w udrożnieniu przewodów odpływowych szyberdachu. Po

> prawie każdym deszczu prysznic

Najlepiej będzie jak zdemontujesz podsufitówkę. Zobaczysz wtedy 4 ujścia wody z płyty szyberdachu po jednym na każdy jej róg. Wężyki są zamocowane do tych ujść na klipsy, dzięki którym można je zdjąć i przedmuchać czy przepłukać jak tam bedzie Ci najwygodniej.

Z zewnątrz zobaczysz tylko odpływy znad głów kierowcy i pasażera siedzącego obok. Drugie dwa znad tylnej kanapy są schowane niestety pod dachem i masz dojście do nich tylko po demontażu podsufitówki.

Na WoA był jak dobrze pamiętam manual o zdejmowaniu podsufitówki, wiec powinieneś sobie poradzić z tym bez problemu.

Były też fotki szyberdachu w artykule o parowaniu szyb.

Pozdrawiam!

Napisano

> Najlepiej będzie jak zdemontujesz podsufitówkę. Zobaczysz wtedy 4

> ujścia wody z płyty szyberdachu po jednym na każdy jej róg.

> Wężyki są zamocowane do tych ujść na klipsy, dzięki którym można

> je zdjąć i przedmuchać czy przepłukać jak tam bedzie Ci

> najwygodniej.

> Z zewnątrz zobaczysz tylko odpływy znad głów kierowcy i pasażera

> siedzącego obok. Drugie dwa znad tylnej kanapy są schowane

> niestety pod dachem i masz dojście do nich tylko po demontażu

> podsufitówki.

> Na WoA był jak dobrze pamiętam manual o zdejmowaniu podsufitówki,

> wiec powinieneś sobie poradzić z tym bez problemu.

> Były też fotki szyberdachu w artykule o parowaniu szyb.

> Pozdrawiam!

dzięki za informację. Wszystkie tamte artykuły przewertowałem [na innych forach także]. No nic, widzę, że faktycznie nie obejdzie się bez demontażu tej nieszczęsnej podsufitki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.