Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Nieszczeście mnie spotkało - silnik stracił moc i zaczął stukać. Mechanik wydał wyrok - urwana panewka = wymiana silnika. Samochód planowałem sprzedać, ale ponieważ nikt nie dawał więcej niż 5500 miał zostac w rodzinie. Wsadziłem jeszcze 1000 zł w różne naprawy a tu kicha.

Czy da się go sprzedać z uszkodzonym silnikiem czy wkładać kolejnie 2 tys. w naprawy? Gdzie się kupuje używane silniki?

Astra 1,4 '98 X14NZ biały HTB.

Napisano

ale ta diagnoza mechanika to było po zdjęciu chociaż miski olejowej, czy tylko na "ucho" i "doświadzczenie inżynierskie"?

ja też już miałem silnik do remontu lub wymiany, a okazało się że to UPG i jeden zawieszony zawór (250pln za naprawę)

Napisano

tak jak kolega mowi, spradz sam czy to na pewno panewka.

pozniej pomyslimy.

a co dokladnie zrobiles za tego tysiaka?

Napisano

> ale ta diagnoza mechanika to było po zdjęciu chociaż miski olejowej,

> czy tylko na "ucho" i "doświadzczenie inżynierskie"?

> ja też już miałem silnik do remontu lub wymiany, a okazało się że to

> UPG i jeden zawieszony zawór (250pln za naprawę)

Tak bywa u mnie brak mocy jeszcze w starym aucie zostal zdiagnozowany przez mechanika jako wyrobione krzywki na wałkach rozrzadu. Nawet maski nie otworzyl. Gruby remont sie szykowal.

Okazalo sie ze komp byl w trybie awaryjnyem.

Napisano
  • Autor

> a co dokladnie zrobiles za tego tysiaka?

Diagnoza była "na ucho". Samochód ma przejechane 240 tys. z czego 100 tys. na gazie. Zmieniłem właśnie olej, świece, klocki, poduszkę amortyzatora i nowy parownik LPG frown.gif.

Napisano

> Diagnoza była "na ucho". Samochód ma przejechane 240 tys. z czego 100

> tys. na gazie. Zmieniłem właśnie olej, świece, klocki, poduszkę

> amortyzatora i nowy parownik LPG .

na ucho to chlop w szpitalu umarł wink.gif

sciagnij miske i zobacz co jest. dopiero pozniej sie przejmuj.

jak sam nie sprawdzisz to nie bedziesz wiedzial.

Napisano

> Czy da się go sprzedać z uszkodzonym silnikiem czy wkładać kolejnie 2

> tys. w naprawy? Gdzie się kupuje używane silniki?

W zeszłym roku miałem identyczną sytuację z moją byłą Astrą X16SZ i postanowiłem kupić silnik. Znalazłem na allegro silnik z całym osprzętem za 650 PLN - kupiłem go, wymieniłem za 200 PLN, zalałem nowy płyn chłodniczy i olej i w sumie wyszło mnie to 1000 PLN ale... został mi się stary silnik z osprzętem i sam osprzęt sprzedałem za 600 PLN i jeszcze został mi się alternator i moduł DIS grinser006.gif silnik sam opchłem za 150 PLN, łatwo obliczając wymiana silnika wyszła mnie 250 PLN, a silnik udało mi się kupić w super stanie i do teraz jeździ super - dlatego moja rada taka abyś znalazł sobie inny silnik na allegro.

Napisano
  • Autor

Obdzwoniłem dzisiaj szroty: 1000 zł w Mińsku, 900zł w Rembertowie. O silniku wiedzą tylko że 1.4 8v 99 i 97 rocznik. Jak wszystkie dziesięcioletnie samochody na rynku wtórnym w tym kraju 120-130 tys. przebiegu.

Na razie przychylam się do pomysłu zostawienia go za 3000 tys. w komisie.

Napisano

> Obdzwoniłem dzisiaj szroty: 1000 zł w Mińsku, 900zł w Rembertowie. O

> silniku wiedzą tylko że 1.4 8v 99 i 97 rocznik. Jak wszystkie

> dziesięcioletnie samochody na rynku wtórnym w tym kraju 120-130

> tys. przebiegu.

> Na razie przychylam się do pomysłu zostawienia go za 3000 tys. w

> komisie.

Silnik silnikowi nierowny raz mozesz znalezc dobry a raz szrot wiec decyzja nalezy do Ciebie. A zajrzales juz do silnika co z nim nie haloo?

Napisano
  • Autor

Sprzedałem go od ręki za 2900 zł bez zaglądania do silnika. Teraz mogę wreszcie zacząć ładować pieniądze w nowy smile.gif.

Napisano

> Sprzedałem go od ręki za 2900 zł bez zaglądania do silnika. Teraz

> mogę wreszcie zacząć ładować pieniądze w nowy .

Widac stac Cie a to tylko trzeba sie cieszyc zlosnik.gif

To pochwal sie co teraz bedzie i ile kasy bedziesz chcial w niego wladowac.

Napisano

> Sprzedałem go od ręki za 2900 zł bez zaglądania do silnika. Teraz

> mogę wreszcie zacząć ładować pieniądze w nowy .

Mi byloby szkoda za tyle oddac. Podejrzewam ze ten ktos teraz wsadzi do auta inny silnik kupiony za 500zeta i w niedziele bedzie auto stalo na gieldzie za7k zeta oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Samochód sprzedawałem od dwóch miesięcy - Gratka, Allegro, Gazeta Wyborcza. Przy cenie wywoławczej 7 tys. (do opuszczenia do 6) tylko 3 kupców przyszło oglądać, z tego jeden wogóle chciał się targować. Nie licząc całej kupy wariatów którzy dzwonili po pięć razy umawiali się i nie przychodzili. Główne wady: biały, hatchback, brak wspomagania, duży przebieg (240 tys. w tym 100 tys. na gazie), słaby silnik 1.4, brak wspomagania, golas, pofirmowy. Jak się okazuje rynek wycenił go prawidłowo, bo silnik rzeczywiście wkrótce zakończył żywot. Dla mie wymiana silnika w warsztacie to koszt 2000 zł + ryzyko. Uważam, że 3000 tys. to uczciwa cena. Swoją droga jeździłem nim sześć lat bez żadnej większej awarii i uważam, że zarobił na siebie.

Dodam, że gwałtownie potrzebowałem pieniedzy bo nowy samochód kompletnie mnie zrujnował:

400 zł mechanim wycieraczek !!! frown.gif !!!

800 zł rozrząd, pompa wody, termostat, paski, płyn chłodniczy, świece

2400 instalka LPG

300 zł sonda lambda

Napisano

> Samochód sprzedawałem od dwóch miesięcy - Gratka, Allegro, Gazeta

> Wyborcza. Przy cenie wywoławczej 7 tys. (do opuszczenia do 6)

> tylko 3 kupców przyszło oglądać, z tego jeden wogóle chciał się

> targować. Nie licząc całej kupy wariatów którzy dzwonili po pięć [....]

Bo prawda jest taka, że handlarze potrafią złapać łosia na prawie każde auto. Oni z tego żyją i bajerę mają opanowaną na maxiora. Skręcą licznik na 130kkm, wypiorą tapicerkę, plastiki wysmarują plakiem, dorobią ładną książkę serwisową i auto pójdzie do ludzi jak pączek w tłusty czwartek hehe.gif

Napisano

Wiesz nie chce Cie martwic ale te ceny ktore podales za robote rozrzadu z paskiem i te pierdoly tak samo sonda lambda troszke drogo jest. Wiec szukaj lepiej za tanszym warsztatem i tanszymi markowymi czesciami wtedy auto nie bedzie Cie tak rujnowalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.