Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup clio I na co zwrócic uwage?????

Featured Replies

Napisano

W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić Clio pierwsze generacji. Na co zwrocić uwagę przy zakupie, jakie są słabe punkty tego autka?

Napisano

> Na co zwrocić uwagę przy zakupie, jakie są słabe punkty tego

> autka?

W pierwszej kolejności to na rdze tylnych nadkoli niestety to bolączka tego modelu, ocynkowane były tylko przednie.

Następnie stan zawieszenia... tak jak w każdym samochodzie co jezdzi po polskich drogach, zwłaszcza zwróc uwage na stan łozysk kół przednich czy nie szumią, piszcza lubia dawac o sobie znac ( ja przez okrez 5 lat wymieniałem 2 razy)

No i ogólnie stan silnika czy nie cieknie, okolice skrzyni biegów, itp.

Napisano

> W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić Clio pierwsze generacji.

> Na co zwrocić uwagę przy zakupie, jakie są słabe punkty tego

> autka?

dodam od siebie, że tylna belka - bo regeneracja to dużo kosztuje.

sprawdzić, czy w środku pod nogami kierowcy/pasażera i z tyłu pod kanapą jest sucho bo lubi być czasami mokro zlosnik.gif

Napisano

> a jakie silniki możecie polecić?

mialem 1.4 75KM z 92 roku, gaz założony w 2002 roku. Silniczek wg mnie elegancki i idealny do takiego autka. Jak potrzeba było to i poszaleć delikatnie można (benzynka oczywiście) a i ekonomicznie można pojeździć. Części nie są drogie zarówno do silnika jak i do całego clio ok.gif

1.2 wg mnei troszkę za słabe - chociaż dla kobitki mógłby być.

1.8 16V i 2.0 to już inna bajka zeby.GIF

unikaj silnika na gaźniku - bierz wtrysk (jednopunktowy). Silniczki ogólnie proste itd... i niestety rozrząd kolizyjny także trzeba by po zakupie wozidełka pomyśleć o pasku bo to nie jest drogie a może zaoszczędzić przykrej niespodzianki zlosnik.gif jakby co to priv bo clio troszkę poznałem pzrez te pół roku wink.gif

Napisano

> a jakie silniki możecie polecić?

Ja polecam osobiście silnik 1,2 Energy lub 1,4 energy o mocach odpowiednio 60 i 80 KM.

Sam miałem 1.2 i niepowiem całkiem niezle jezdził, w 3 osoby i pelny bagażnik smigałem kilkaset km nad morze z predkością 100-110 i niebylo problemów z przyspieszaniem choc 1.4 napewno do tej masy lepszy. Przez 5 lat uzytkowanie niemiałem zadnych problemów z silnikiem przebieg 130 kkm, niebrał ani grama oleju

Napisano
  • Autor

> Ja polecam osobiście silnik 1,2 Energy lub 1,4 energy o mocach

> odpowiednio 60 i 80 KM.

> Sam miałem 1.2 i niepowiem całkiem niezle jezdził, w 3 osoby i pelny

> bagażnik smigałem kilkaset km nad morze z predkością 100-110 i

> niebylo problemów z przyspieszaniem choc 1.4 napewno do tej masy

> lepszy. Przez 5 lat uzytkowanie niemiałem zadnych problemów z

> silnikiem przebieg 130 kkm, niebrał ani grama oleju

zastanawiam sie właśnie nad 1.2 ale widzę że kolega poleca tez 1.4 więc chyba też taka możliwość rozpatrzę. 1.2 też były składane na wtrysku?? wiem że może to nie mądre pytanie ale tak na oko za ile można dostać clio nie wymagające większych nakładów finansowych? oczywiście nie liczę wymiany świec, oleju, filtrów i paska bo to rzecz oczywista. Chodzi mi po prostu o samochód którym mógłbym sie kilka latek nacieszyć cool.gif

Napisano

> zastanawiam sie właśnie nad 1.2 ale widzę że kolega poleca tez 1.4

> więc chyba też taka możliwość rozpatrzę. 1.2 też były składane

> na wtrysku??

1.2 i 1.4 energy to ta sama jednostka ten sam osprzęt róznia sie tylko średnicą tłoka. Szukaj poprostu egzemplarze w lepszym stanie, ja jak swoejgo kupowałem w 2000r to tez chciałem 1.4 ale znalazłem akurat 1.2 w dobrym lepszym stanie i niezałuje.

wiem że może to nie mądre pytanie ale tak na oko za

> ile można dostać clio nie wymagające większych nakładów

> finansowych?

Ja swojego w 2006 r. sprzedałem za 5.5 tys miał wymieniony rozrzad oleje i pare rzeczy wiec mozna nim bylo pojezdzic troche.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.