Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam dręczący mnie problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio jak sami wiecie wymieniałem płyn w chłodnicy i mam taki mały problem który mnie dręczy , bo w tej chwili jak odpalam samochód i jadę około 10 km to dopiero wskazówka temp się podnosi powoli i dochodzi do 1/4 po tych około 10 km , a zanim zrobię te 10km to jest praktycznie na zero czy to jest normalne czy nie ? proszę was bardzo o pomoc dziękuję

Napisano

> Witam

> Ostatnio jak sami wiecie wymieniałem płyn w chłodnicy i mam taki mały

> problem który mnie dręczy , bo w tej chwili jak odpalam samochód

> i jadę około 10 km to dopiero wskazówka temp się podnosi powoli

> i dochodzi do 1/4 po tych około 10 km , a zanim zrobię te 10km

> to jest praktycznie na zero czy to jest normalne czy nie ?

> proszę was bardzo o pomoc dziękuję

Sprawdź kilka minut od odpalenia , czy górny wąż chłodnicy jest mocno gorący , jeżeli tak to masz do wymiany termostat , jest cały czas otwarty ...Zakładam , że układ odpowietrzyłeś prawidłowo hmm.gif

Napisano
A jak właczysz ogrzewanie na full po tych 10km to idzie w aucie wysiedzieć z gorąca czy zimno jest?
Napisano

> A jak właczysz ogrzewanie na full po tych 10km to idzie w aucie

> wysiedzieć z gorąca czy zimno jest?

Ja mam tak samo po wymianie płynu, też temperatura na wskaźniku dochodzi do1/4 skali i dopiero leci gorące (no może bardziej ciepłe powietrze), ale też dopiero gdy pokrętło od temperatury jest na max. Sprawdzałem wąż od termostatu i robi się on dopiero ciepły własnie wtedy gdy temperatura na wskaźniku dochodzi do 1/4 skali. Co to może być?Dodam że tak mi się zrobiło po wymianie UPG.

Napisano

> Co to może być?

1. Padnięty czujnik temperatury wody do wskaźnika temperatury

2. Termostat

3. Zapowietrzony układ

Napisano

> 1. Padnięty czujnik temperatury wody do wskaźnika temperatury

> 2. Termostat

> 3. Zapowietrzony układ

Ja obstawiam zapowietrzony układ i w sobote muszę go odpowietrzyć. Ale dziwi mnie jedna rzecz, że wentylator chłodnicy załącza się jak temperatura na osiąga połowę skali. To właśnie nie pasuje mi do zapowietrzonego układu.

Napisano

> Ja obstawiam zapowietrzony układ i w sobote muszę go odpowietrzyć.

> Ale dziwi mnie jedna rzecz, że wentylator chłodnicy załącza się

> jak temperatura na osiąga połowę skali. To właśnie nie pasuje mi

> do zapowietrzonego układu.

U mnie jest podobnie jak u Ciebie. Wentylator załącza się gdy wskazówka nie osiągnie połowy skali, ale ja obstawiam czujnik, gdyż jak włącze ogrzewanie to w aucie wysiedzieć nie mogę tak jest gorąco - czyli z układem wszystko OK. Kiedyś gdy miałem padnięty termostat po godzinnym postoju w temp. -20C po włączeniu silnika wiało zimnym powietrzem z nadmuchu teraz gdy jest analogiczna sytuacja że zostawię auto z ciepłym silnikiem na takim mrozie przez godzinę praktycznie od razu powietrze jest ciepłe czyli termostat trzyma krótki obieg

Napisano

> U mnie jest podobnie jak u Ciebie. Wentylator załącza się gdy

> wskazówka nie osiągnie połowy skali, ale ja obstawiam czujnik,

> gdyż jak włącze ogrzewanie to w aucie wysiedzieć nie mogę tak

> jest gorąco - czyli z układem wszystko OK. Kiedyś gdy miałem

> padnięty termostat po godzinnym postoju w temp. -20C po

> włączeniu silnika wiało zimnym powietrzem z nadmuchu teraz gdy

> jest analogiczna sytuacja że zostawię auto z ciepłym silnikiem

> na takim mrozie przez godzinę praktycznie od razu powietrze jest

> ciepłe czyli termostat trzyma krótki obieg

A co ma czujnik do ogrzewania?

Napisano

> A co ma czujnik do ogrzewania?

Jak czujnik ma niewłaściwą rezystancję to powoduje niewłaściwy odczyt na wskaźniku zatem wtedy najlepiej jest sprawdzić układ ogrzewaniem.

Napisano
  • Autor

to powiem wam tak że nie odpowietrzałem tym odpowietrznikiem na bloku silnika bo o nim zapomniałem ale ogrzewanie mam i nie bulgotało czyli chyba dobrze odpowietrzone , w samochodzie zaczyna robić sie ciepło po około 7 minutach jazdy i cały czas coraz mocniej grzeje , ale jak sami wiecie miałem cyrki przy wymianie płynu bo temp skoczyła na max , a wiatrak i tak się nie uruchomił czyli u mnie prawdopodobnie czujnik lub wiązka padła , chyba że żle odpowietrzyłem już sam nie wiem , a powiedzcie mi jak jest zimny silnik to ile płyny powinno być wtedy w zbiorniku pół na pół czyli miedzy min a max czy inaczej ? dzieki za odpowiedzi pozdrawiam

wiatrak jest na 100% ok bo sprawdzałem na krótko smile.gif

górny wąż od chłodnicy nie jest gorący nawet jak odpalę silnik i chodzi 10 minut to chyba termostat jest ok

Napisano
  • Autor

No to jak jest z tym płynem ile ma być go w zbiorniku jak jest zimny silnik ?

Napisano

> No to jak jest z tym płynem ile ma być go w zbiorniku jak jest zimny

> silnik ?

Pomiędzy max a min. ja leję w pobliżu max. po nagrzaniu poziom rośnie , po ostygnięciu powinien być na tym samym poziomie ok.gif

Napisano
  • Autor

powiedzcie mi jeszcze jak wykręcę czujnik temperatury cieczy chłodzącej z bloku silnika to płyn muszę łapać ( chodzi mi czy na zimnym silniku będzie się lał jak odkręcę czujnik ) dzieki bardzo za odp. pozdro Fatal

Napisano

> powiedzcie mi jeszcze jak wykręcę czujnik temperatury cieczy

> chłodzącej z bloku silnika to płyn muszę łapać ( chodzi mi czy

> na zimnym silniku będzie się lał jak odkręcę czujnik ) dzieki

> bardzo za odp. pozdro Fatal

Bardzo sie bedzie lał-wiec trzeba łapać biglaugh.gifwylewac sie będzie do jego poziomu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.