Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy ktoś już naprawiał rozrusznik w 1,2??

Featured Replies

Napisano

Witam,

już kilka razy czytałem posty o problemie z rozrusznikiem w 1,2. Chodzi o to że szczególnie jak się nagrzeje to po krótkim postoju ma taki moment jakby coś go trzymało albo jak by brakowało mu prądu.Trwa to około 1sek i potem kręci jak powinien.

Dobierałem się już do niego dwa razy, najpierw tylko przesmarowałem i miesiąc było super potem wymieniłem tulejki i znowu to samo.Na pozór po rozkręceniu wszytko niby jest ok, szczotki ładne, tylko ta zębatka na ośce troche ciężko chodzi.Na korpusie zauważyłem też jakby lekkie ślady ocierania przez wirnik ale po wymianie tulejek powinno być przecież ok, dodam że stare tulejki wcale nie miały dużych luzów.

Przy okazji sprawdziłem też napięcie ładowania bo aku wydaje się troche słaby i jest jakiś dziwny objaw otóż na mierniku(takim tanim elektronicznym) napięcie pokazuje około 13,9 - 13,8 ale potrafi skoczyć nawet na 3V, takie skoki są tylko jak odpale silnik.

I teraz nie wiem czy to np regulator napięcia czy może to normalne...?

Napisano

> Witam,

> już kilka razy czytałem posty o problemie z rozrusznikiem w 1,2.

> Chodzi o to że szczególnie jak się nagrzeje to po krótkim

> postoju ma taki moment jakby coś go trzymało albo jak by

> brakowało mu prądu.

Istotna różnica czy go cos trzyma czy dostaje przerwy na zasilaniu. Musisz to sprawdzić.

Napisano

mialem taki sam problem w 1,2 wymienilem tulejki i po robocie, pewnie tulejki ktore kupiles maja za duzy luz, radze zastanowic sie nad tym

Napisano

Napięcie ładowania masz b.dobre - skok napięcia w czasie rozruchu to norma (ale tylko rozruchu).

Z rozrusznikami jest różnie - przyglądnij się bardzo dokładnie komutatorowi na wirniku - zwracaj uwagę czy nie ma gdzieś wykruszenia izolacji pomiędzy "ścieźkami".

Czy to obcieranie wirnika jest odczuwalne w czasie kręcenia ręką , czy widać tylko ślady na obudowie ?

To może sugerować skrzywienie ośki - jakaś tokareczka + czujnik zegarowy i sprawdzić "bicie" wirnika , druga rzecz to ośka w miejscu pracy może być za bardzo wytarta to także idzie sprawdzić

Powodzenia.

Napisano

tulejki sa git jak sa nowe zalozone fabrycznie do pierwszej wymiany potem to jest loteria raz sie uda raz nie zlosnik.gif sam to przerabialem w cc, zacinal sie zacinal a ja wymienialem tulejki na inne ze 4 komplety zalozylem az trafilem idealnie ze bylo lux. ale po kilku latach problem powrocil i ostatnio ojciec mi zamienil tulejki na lozyska tak jak sam ma w MW 1,6 zlosnik.gif takie male cos a cieszy zlosnik.gif nic sie nie blokuje - taki tuning zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie to ładowanie jest jakieś dziwne, bo na mierniku cyfrowym napięcie potrafi co jakąś chwile skoczyć na np. 6 czy 8V...nie wiem w ogóle czy to możliwe takie spadki chwilowe napięcia bo przecież gdyby tak spadło to światła by mrugały i to mocno, zresztą myśle że taki spadek wyrównałby aku. Podłączyłem też mniej dokłady voltomierz wskazówkowy i tam wskazówka nic nie drgała. Nie wiem czy to ten cyfrowy multimetr jest wadliwy tylko w sumie nie było takiego objawu w innym aucie...

Ośka raczej jest ok. a jej końcówki też raczej zbytnio nie są wyrobione. Bardzo możliwe że problem leży w tulejkach, mają po prostu za dużą tolerancję a wirnik za małą...najlepiej byłoby chyba samemu sobie taką wytoczyć.

Dziwi mnie tylko dlaczego po przesmarowaniu przez miesiąc jest ok. i rozrusznik ma wtedy taki przyjemny dla ucha dzwięk.

Napisano
  • Autor

To są takie łożyska które by pasowały idealnie w miejsce tulejek??

Napisano
  • Autor

> do Piter1111 to spiek nie toczy sie takich lozysk

To że nie toczy się łożysk to wiem, chodziło mi że można tulejkę wytoczyć z brązu pod wymiar dokładnie...

Napisano

> To są takie łożyska które by pasowały idealnie w miejsce tulejek??

a owszem ze mozna wytoczyc tulejke i zabielic wirnik (bo on tez sie wyciera w jakims tam stopniu)

nie znalazlem do 9setki i nie wydaje mi sie ze znajdziesz do 1,2. srednice wew na wirnik znajdziesz spokojnie ale srednica zew nie wejdzie w obudowe wiec trzeba ja rozwiercic i wcisnac lozysko

Napisano

> To że nie toczy się łożysk to wiem, chodziło mi że można tulejkę

> wytoczyć z brązu pod wymiar dokładnie...

Z brazu sie nie nadaja

Napisano
  • Autor

> nie znalazlem do 9setki i nie wydaje mi sie ze znajdziesz do 1,2.

> srednice wew na wirnik znajdziesz spokojnie ale srednica zew nie

> wejdzie w obudowe wiec trzeba ja rozwiercic i wcisnac lozysko

Tak własnie myślałem widzę że najlepszą opcją będzie znalezienie tulejki o mniejszej fi wew i rozwiercenie pod wymiar tak żeby luzu nie było...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.