Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacz tylniej szyby nagle przestał psikać

Featured Replies

Napisano

Witajcie, dzisiaj podczas kolejnego spryskiwania szyby tylniej najpierw spryskiwacz zaczął słabo psikać, objawy tak jakby brakowało płynu, a później już kapa, nic nie leci. Pompkę słychać, na przednie szyby psika. Z uwagi iż było ciemno udało mi się tylko namacać pompkę na zbiorniczku i ściągnąć przewody, pompka psika z jednej i z drugiej strony, czyli nie jest to wina uszkodzonej pompki. Ustami próbowałem dmuchnąć w wężyk idący do tylnego spryskiwacza i straszliwy opór, w sumie to ani trochę nie idzie przecisnąć. Podejrzewam że będzie gdzieś zagięty wężyk lub zatkany ten zaworek zwrotny (bo widziałem w Eperze że na przewodzie na tył też jest) tylko nie wiem gdzie go szukać, w komorze silnika czy gdzie??? poradźcie wogóle co jeszcze może być. Dzięki.

Napisano

tylko nie wiem gdzie go szukać, w

> komorze silnika czy gdzie??? poradźcie wogóle co jeszcze może

> być. Dzięki.

Raczej w bagażniku po prawej. Którą pompkę i zbiorniczek sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

> tylko nie wiem gdzie go szukać, w

> Raczej w bagażniku po prawej. Którą pompkę i zbiorniczek sprawdzałeś?

U mnie jest jedna pompka i jeden zbiorniczek więc nie miałem zbyt dużego wyboru, z jednej pompki wychodzą 2 wężyki, jak kręci się w prawo to leci na przód, jak w lewo to leci na tył.

Napisano

Obstawiałbym zaworek w 1.6 jest w komorze silnika z prawej strony pod skrzynką bezpieczników szukaj wężyka to po nim dojdziesz do zaworka.

Napisano

> U mnie jest jedna pompka i jeden zbiorniczek więc nie miałem zbyt

> dużego wyboru,

Zbiłeś mnie z tropu...

Może za dużo Polonezem ostatnio jeździłem zlosnik.gif. Ale jutro postaram się sprawdzić, czy w mojej jest z tyłu, bo teraz to ciemno i zimno...

Napisano
  • Autor

Witajcie, w komorze silnika nie ma zaworka, wąż wchodzi pod wygłuszenie komory silnika i pewnie gdzieś przechodzi do wnętrza auta, z drugiej stony przy szybie też nie ma, pewnie jest gdzieś w progu lub w słupku jak schodzi z tyłu, może ktoś z Was to przerabiał i wie gdzie jest zaworek.

Napisano

> Witajcie, w komorze silnika nie ma zaworka, wąż wchodzi pod

> wygłuszenie komory silnika i pewnie gdzieś przechodzi do wnętrza

> auta, z drugiej stony przy szybie też nie ma, pewnie jest gdzieś

> w progu lub w słupku jak schodzi z tyłu, może ktoś z Was to

> przerabiał i wie gdzie jest zaworek.

Ja przerabialem i potwierdzam że zaworek jest w komorze silnika po lewej stronie auta. Dostęp jest bardzo utrudniony - przynajmniej w moim aucie.

Nie sądze żeby producent był aż tak złośliwy i umieszczał go w progu. To jest część eksploatacyjna i jest wymienna, więc dlaczego mieli by utrudniać dostęp. niewiem.gif

Sprawdź którędy idzie wężyk, gdzieś po drodze powinien być ten zaworek w komorze silnika.

Jeżeli zaworek jest walnięty to powinien puszczać płyn, sprwadź na suchej nawierzchni czy nie ma mokrej plamy.

Napisano

> Witajcie, w komorze silnika nie ma zaworka, wąż wchodzi pod

> wygłuszenie komory silnika i pewnie gdzieś przechodzi do wnętrza

> auta, z drugiej stony przy szybie też nie ma, pewnie jest gdzieś

> w progu lub w słupku jak schodzi z tyłu, może ktoś z Was to

> przerabiał i wie gdzie jest zaworek.

u mnie znajduje się pod wygłuszeniem i pewnie strzeliła membrana radzę wymienić cały zaworek mała cena a wróci wszystko do normy ja to już przerabiałem

Napisano

Zaworek jest pod wygłuszeniem przegrody czołowej, mniej więcej za zbiorniczkiem płynu hamulcowego, należy odkręcić zbiorniczek i odchylić wygłuszenie, przeszkadza też centralka/pompa ABS

Napisano
  • Autor

> Zaworek jest pod wygłuszeniem przegrody czołowej, mniej więcej za

> zbiorniczkiem płynu hamulcowego, należy odkręcić zbiorniczek i

> odchylić wygłuszenie, przeszkadza też centralka/pompa ABS

Zanim przeczytałem wasze posty to sam znalazłem i potwierdzam że jest za zbiorniczkiem od wspomagania i od płynu hamulcowego zawygłuszeniem, ale wcześniej rozebrałem pół auta łącznie z wykładzinami w bagażniku i nakładkami na progach, ale Dziękuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.