Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Holowanie itp z OC sprawcy i pytania o odszkodowanie

Featured Replies

Napisano

Sprawa wyglada tak. Miale wypadek nie z mojej winy. Auto ma skasowany przod. Policja zabrala dowod rejestracyjny. Bede je naprawial z OC sprawcy (na pewno bedzie szkoda calkowita). Wypadek mialem w Opolu, gdzie studiuje. Mieszkam natomiast w Bierawie (ok 60 km od Opola). Po wypadku pomoc drogowa zwiozla samochod na parking w Opolu. Dzieki temu za holowanie nie musialem placic od razu. Gdybym chcial auto holować do Bierawy musialbym od razu zaplacic (ok tysiaca zlotych). Co teraz? Bo po znajomosci moge zalatwic sobie holowanie do domu. Musze zaplacic tylko za wynajem lawety, samochodu oraz benzyne. Czy istnieje opcja, zeby PZU za to zaplacilo (ewentualnie zrobilo zwrot na podstawie faktur) lub, zeby PZU mi to auto zholowalo do domu?

Druga sprawa: moge domagac sie auta zastepczego? Bo naprawde by mi sie przydalo (duzo spraw mam teraz do zalatwienie, a bez auta, to jak bez reki).

Dodam jeszcze, ze zdarzenie mialo miejsce w piatek. Sprawa zostala juz zgloszona w PZU, dzisiaj byl rzeczoznawca, do piatku powinienem miec wycene szkody.

No i jeszcze pytanie o ewentualne odszkodowanie. Wedlug PZU moje auto jest warte 4600zl. Ja dwa miesiace temu dalem za nie 7500zl. Poniewaz na pewnoe bedzie szkoda calkowita, teoretycznie powinienem dostac 4600zl minus cena wraku. Jedyna opcja jest naprawa samochodu. Wstepnie bedzie kosztowac ok 3000-4000zl. Czyli juz w teraz wiem, ze pewnie bedzie trzeba sie odwolywac od pierwszej wyceny. Czy do odwolania powinienem dodac umowe kupna-sprzedazy samochodu? Pomoze cos? A moze zlecic jakiemus warsztatowi zrobienie kosztorysu i na jego podstawie domagac sie wiekszego odszkodowania?

I na koniec - ile czeka sie w PZU na kase po zaakceptowaniu wyceny?

Napisano

mysle ze zwroca ci kwote z faktury za holowanie ja bym na twoim miejscu po kolizji dzwonil na infolinie pzu niech przysylaja swoja lawete i kazalbym wiezc samochod pod dom, co do samochodu zastepczego to wiem tylko tyle ze jak samochod zerejestrowany na firme to nawet mozesz wziac z wypozyczalni i ubezpieczyciel pokrywa koszty

Napisano
  • Autor

> mysle ze zwroca ci kwote z faktury za holowanie ja bym na twoim

> miejscu po kolizji dzwonil na infolinie pzu niech przysylaja

> swoja lawete i kazalbym wiezc samochod pod dom, co do samochodu

> zastepczego to wiem tylko tyle ze jak samochod zerejestrowany na

> firme to nawet mozesz wziac z wypozyczalni i ubezpieczyciel

> pokrywa koszty

Wiesz no czlowiek po dzwonie nie jest za bardzo w stanie myslec. Zwlaszcza, ze narzeczona do szpitala wzieli. Za to pierwsze holowanie wiem, ze mi zwroca. Pytanie czy teraz zwroca lub moze sami mi zholuja auto do domu?

Napisano

> Wiesz no czlowiek po dzwonie nie jest za bardzo w stanie myslec.

> Zwlaszcza, ze narzeczona do szpitala wzieli. Za to pierwsze

> holowanie wiem, ze mi zwroca. Pytanie czy teraz zwroca lub moze

> sami mi zholuja auto do domu?

nie zostaje nic innego jak zadzwonic 0 801 102 102 infolinia pzu napewno ci udziela informacji

Napisano

Jak auto nie na firma to trzeba:

1. Wziasc na pismie, ze TU nie pokryje wynajmu,

2. Wynajac i zaplacic za to,

3. Pismo do TU o zwrot kasy,

4. Sad z art. 415 KC,

5. Liczyc sie z tym, ze NIEZAWISLY sad nie uzna roszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.