Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedzie, Strzela, Dechnie - amen...a potem znowu pali ?help:)

Featured Replies

Napisano

Koledzy, pomozcie...bo nie wiem gdzie szukac przyczyny problemu..:(

A ów problem polega mniej wiecej na tym..

Samochod, seicento 1,1 SPI, troche dłubniety, ale tak z glowa i przez doswiadczonego mechanika, spłatał mi juz 3 razy małego figla...

Mianowicie. Jedzie normalnie, wszystko fajnie, zagrzany, woda ok. 80, olej 110-120. wszystko w normie. I nagle, nie wiadomo dlaczego, robi sie taka dziura w gazie. Ja mu teptam, a on nic..poprostu przerywa, zaczyna strzelac z rury i nie jedzie. żeby go przytrzymac przy zyciu i sie dotoczyc do jakiejs zatoczki, no to sprzeglo, przekopie troche, to sie wkreci na 4-5 tys, puszcze sprzeglo i takimi skokami sie kawalek jeszcze da doturlac. Pozniej oczywiscie gasnie, i zapalic sie go nie da...Przy przekreceaniu kluczyka nie slychac pompy. Rozrusznik ładnie kreci. Auto postoi troche. Za pierwszym razem 15 min, potem 30min, a ostatnio to po godzinie zostawiłem go na drodze i wrocilem po kilku godzinach i normalnie zapalił. Nie dzieje mu sie to zawsze, a tylko czasami, bo zwykle nie robił takich problemow, czy był wysoko krecony, dogrzany czy tez nie. Oczywiscie pozniej juz pompe ladnie, wyraznie slychac przy odpalaniu.

Miał ktos kiedys cos podobnego? Co sprawdzic?

Kiedys ktos mial podobna rzecz w lancii, gdzie uszkodzeniu uległ czujnik polozenia wału, i gdy sie go polalo woda, to auto dalej paliło. Ja u siebie ostatnio oblozylem go sniegiem, ale to nie pomoglo, wiec widocznie jest to inna przyczyna?

Napisano

> Koledzy, pomozcie...bo nie wiem gdzie szukac przyczyny problemu..:(

> A ów problem polega mniej wiecej na tym..

> Samochod, seicento 1,1 SPI, troche dłubniety, ale tak z glowa i przez

> doswiadczonego mechanika, spłatał mi juz 3 razy małego figla...

> Mianowicie. Jedzie normalnie, wszystko fajnie, zagrzany, woda ok. 80,

> olej 110-120. wszystko w normie. I nagle, nie wiadomo dlaczego,

> robi sie taka dziura w gazie. Ja mu teptam, a on nic..poprostu

> przerywa, zaczyna strzelac z rury i nie jedzie. żeby go

> przytrzymac przy zyciu i sie dotoczyc do jakiejs zatoczki, no to

> sprzeglo, przekopie troche, to sie wkreci na 4-5 tys, puszcze

> sprzeglo i takimi skokami sie kawalek jeszcze da doturlac.

> Pozniej oczywiscie gasnie, i zapalic sie go nie da...Przy

> przekreceaniu kluczyka nie slychac pompy. Rozrusznik ładnie

> kreci. Auto postoi troche. Za pierwszym razem 15 min, potem

> 30min, a ostatnio to po godzinie zostawiłem go na drodze i

> wrocilem po kilku godzinach i normalnie zapalił. Nie dzieje mu

> sie to zawsze, a tylko czasami, bo zwykle nie robił takich

> problemow, czy był wysoko krecony, dogrzany czy tez nie.

> Oczywiscie pozniej juz pompe ladnie, wyraznie slychac przy

> odpalaniu.

> Miał ktos kiedys cos podobnego? Co sprawdzic?

> Kiedys ktos mial podobna rzecz w lancii, gdzie uszkodzeniu uległ

> czujnik polozenia wału, i gdy sie go polalo woda, to auto dalej

> paliło. Ja u siebie ostatnio oblozylem go sniegiem, ale to nie

> pomoglo, wiec widocznie jest to inna przyczyna?

z mechanicznych spraw mogą być dwie:własnie czujnkim poł.wału lub pompa paliwa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> z mechanicznych spraw mogą być dwie:własnie czujnkim poł.wału lub

> pompa paliwa

Wlasnie myslalem o pompie, ale pytanie, czemu mu to przechodzi i jezdzi normalnie? jakby to bylo ze pompa padla, to raz i koniec, a chyba nie tak, ze nie dziala a potem znowu hula?

Napisano

> Wlasnie myslalem o pompie, ale pytanie, czemu mu to przechodzi i

> jezdzi normalnie? jakby to bylo ze pompa padla, to raz i koniec,

> a chyba nie tak, ze nie dziala a potem znowu hula?

jak pompka zaczyna siadać-tak się potrafi dziać.Rozumiejąc słowo siadać "przyciera się"temperatura jej też wzrasta co powoduje jej głośniejszą pracę i biedna sama staje(mimo zasilania).Ostygnie-pracuje normalnie.

Generalnie wydaje mi się że to pierwsze oznaki do jej wymiany.Mogę być w błedzie,lecz patrząc po tym co pisałeś uważam że to może być na 90% ona.Spróbuj ją podmienić na inną i zobacz czy będzie dobrze czy nadal te same objawy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

aha, no ja tez bym sie ku niej skłaniał, ale juz wymieniajac, to co mozna innego, bardziej efektywnego wlozyc? tak zeby wiecej podawala paliwa? wiem ze potem jest jeszcze chyba regulator, no ale jak mu pompa nie da, to przeciez sam paliwa nie zrobi i cisnienia nie zwieksz?:/ a silnik mam troszke dłubniety

Napisano

> aha, no ja tez bym sie ku niej skłaniał, ale juz wymieniajac, to co

> mozna innego, bardziej efektywnego wlozyc? tak zeby wiecej

> podawala paliwa? wiem ze potem jest jeszcze chyba regulator, no

> ale jak mu pompa nie da, to przeciez sam paliwa nie zrobi i

> cisnienia nie zwieksz?:/ a silnik mam troszke dłubniety

włóż sam wkład od 75KM i będzie ciśnienie...co do regulatora to widzę że masz spi,więc jest ram pod kopułką obok wtrysku ów regulator(może być zalepiona śrubka) i poprostu trzeba śrubkę troszkę wkręcić co zaowocuje zwiększeniem ciśnienia waytogo.gif

jeśli za mocno go wkręcisz może zacząć ci troszkę przelewać motor waytogo.gif

Napisano
  • Autor

a nie masz jakiegos zdjecia tego?:) w okolicach przepustnicy to wiem tylko gdzie jest srubka to recznego podciagniecia na stale przepustnicy. tylko tego uzywalem, ale z paliwem jeszcze nie wiec gdybys mial zdjecie byloby super:)

bo zwykla pompa do seja ma 1.1 bara,tak? a ten wklad od 75? to bez problemu sie zaklada, czy cos trzeba przerobic?

---

edit:

generalnie takie cos mam kupic:

http://allegro.pl/item271531328_pompa_paliwa_bravo_punto_marea_multipla_mpi_3_bar.html

to jest ten wklad? pytam, bo nie wyciagalem pompy jeszcze i powiem szczerze ze nie wiem co i jak w niej wyglada. wiem tylko jak z gory wyglada,hehe

Napisano

są jeszcze takie:

pompa1

pompa2

Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi pompami z allegro?

Która z tych 3bar brać do SC 1.2 8V???

Napisano

> są jeszcze takie:

> pompa1

> pompa2

> Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi pompami z allegro?

> Która z tych 3bar brać do SC 1.2 8V???

jedna jak i druga podejdzie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jedna jak i druga podejdzie

i nie ma z tym zadnych problemow przy montazu? poprostu wyciagam cos tam ze starej pompy i wklad ten nowy, mocniejszy wklad?

jakiegos foto gdzie jest dokladnie ten rwgulator to przypadkiem nie masz?

Napisano

> i nie ma z tym zadnych problemow przy montazu? poprostu wyciagam cos

> tam ze starej pompy i wklad ten nowy, mocniejszy wklad?

tak

> jakiegos foto gdzie jest dokladnie ten rwgulator to przypadkiem nie

> masz?

nie mam.Jak zdejmiejsz kopułkę to zobaczysz takie zgrubienie i na górze tego będziesz miał albo śrubkę na ampul albo bedzie ta śrubka zalepiona czymś(sylikon lub klej jak guma)

Napisano

> Koledzy, pomozcie...bo nie wiem gdzie szukac przyczyny problemu..:(

> A ów problem polega mniej wiecej na tym..

Prawdopodobnie zapowietrza sie uklad paliwowy... Mialem kiedys dawno,dawno temu takie cos w CC jechal,jechal, a nagle buuuuuuui koniec... po pl godzinie odpalal i jechal dalej... po 1, 5 roku walki zmienilem czujnik poziomu paliwa od innego... Nie mowie ze to w tym przypadku to samo ale to taki domysl...

Napisano
  • Autor

no mi tez sie tak wydaje, ze gdzies łapie powietrze. A moze byc tak, ze np. przez pochlaniacz oparow paliwa? Bo pochlaniacz jest umieszczony nad lewym przednim kolem. Ja tam nie mam nadkola, wiec moze cos mu sie dzieje, i jakis kamien czy cos? albo gdzies tam woda wlazi?

Napisano

> no mi tez sie tak wydaje, ze gdzies łapie powietrze. A moze byc tak,

> ze np. przez pochlaniacz oparow paliwa? Bo pochlaniacz jest

> umieszczony nad lewym przednim kolem. Ja tam nie mam nadkola,

> wiec moze cos mu sie dzieje, i jakis kamien czy cos? albo gdzies

> tam woda wlazi?

on jak sama nazwa mowi pochlania opary wiec od niego nic sie nie dzieje, poza tym ja go nie mam wogole i nic sie nie dzieje zeby.GIF

Napisano

ja niemam.

ale mam takie jajka , że po przejechaniu ok 10km zaczyna sie cyrk.

jak chce jechac bardziej dynamicznie to po tych 10km zaczyna przerywac i szarpac po przekroczeniu 3tys/obr. jak dodaje delkiatnie gaz takaby nie przekraczac tych obrotow(i tak sie nieda przekroczyc) i delikatnie przyspieszac to bedzie jechal jakies nastepne 10km (jezeli bedzie sie trzymalo sandal odrazy zgasnie)i w koncu osłabnie na amen i zgasnie-przed zgasnieciem jak go na luz sie wyrzuci i wcisnie sie gaz zaczyna przerywac i co jakis czas strzeli.po wyłaczeniu kluczyka i ponownemu odpaleniu wszystko działa poprawnie przez nastepne pare kilometrow i sytuacja sie powtarza.

niemam juz pojecia co to jest, czyjnik połozenia wału nowy, świece nowe. bak bez korka-wiec podcisnienie odpada. niewiem.gif

moze czujnik polozenia przepustnicy?

Napisano
  • Autor

u mnie bylo tez tak, ze jak kopalem po sprzegle to dawalem rade utrzymac auto na 4 tys i takimi skokami na 1-2 biegu sie doturlalem kawalek, ale sprzeglo przypalilem:/ normalnie sie wkrecal do 8, a jak juz sie zaczely delikatnie problemy, to pod garazem, na luzie dokreal sie do 6-6,5 i tak sobie plywał. a jak strzelal to naprawde konkretnie;)

Napisano

> u mnie bylo tez tak, ze jak kopalem po sprzegle to dawalem rade

> utrzymac auto na 4 tys i takimi skokami na 1-2 biegu sie

> doturlalem kawalek, ale sprzeglo przypalilem:/ normalnie sie

> wkrecal do 8, a jak juz sie zaczely delikatnie problemy, to pod

> garazem, na luzie dokreal sie do 6-6,5 i tak sobie plywał. a jak

> strzelal to naprawde konkretnie;)

i co wreszcie było?dalej niewiadomo?.

Napisano

> i co wreszcie było?dalej niewiadomo?.

Ja miałem to samo w cienkim.Winowajce znalazłem.Akurat u mnie był syf w pompie paliwa i brakowało mi dolotyciepłegopowietrza z pod kolektorów do filtra.A jak tam wygląda w SC to nie wiem

Napisano

ja mam stożek biglaugh.gifniewiem.gif

ostatnio , nie bede moze krakał ale odpukac. cos mu ideia.gif odbiło i jeździ normalnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.