Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyregulować autronic AL600 ?

Featured Replies

Napisano

Brat ma taki sterownik, potrzebny jest do tego specjalny tester czy mozna zrobić takie cudo ze schematu lub kupić na allegro ?

Pozdr.

Napisano

Potrzebny tester na 3 diodach led.

> Brat ma taki sterownik, potrzebny jest do tego specjalny tester czy

> mozna zrobić takie cudo ze schematu lub kupić na allegro ?

> Pozdr.

Napisano

Można zrobić wg. schematu z tej strony . Wygodniej będzie oglądać gdy nie podłączysz nóżki nr 9 do plusa.

Napisano
  • Autor

> Można zrobić wg. schematu z tej strony . Wygodniej będzie oglądać

> gdy nie podłączysz nóżki nr 9 do plusa.

Dzieki za schemat, jutro kupie potrzebne elementy.

Mase gdzie podlaczam ? pod R1,C1 i P2 ?

Regulacje dokonuje poprzez krecenie srubami na parowniku, w sterowniku nic się nie robi ?

Napisano

> Mase gdzie podlaczam ? pod R1,C1 i P2 ?

Wszędzie tam gdzie jest symbol masy czyli również pod 2, 4 i 8 nóżkę scalaka.

> Regulacje dokonuje poprzez krecenie srubami na parowniku, w

> sterowniku nic się nie robi ?

Nie znam tej centralki więc nie odpowiem na 100%, ale przy zamontowanej i wstępnie ustawionej regulujesz tylko parownikiem.

Jescze przypomnę jeden wiersz z opisu:

Rezystor nastawny - P1,P2 4,7 KΩ ( P1 i P2 ustawiamy zakres napięciowy od 0,2 V do 1.2 V) . Jezeli tego nie zrobisz to nie ma sensu sugerowanie się wskazaniami. Ja dla sondy 1V ustawiłem górną granicę na 1V a nie jak podaje opis na 1,2V

Napisano
  • Autor

> Rezystor nastawny - P1,P2 4,7 KΩ ( P1 i P2 ustawiamy

> zakres napięciowy od 0,2 V do 1.2 V) . Jezeli tego nie zrobisz

> to nie ma sensu sugerowanie się wskazaniami. Ja dla sondy 1V

> ustawiłem górną granicę na 1V a nie jak podaje opis na 1,2V

Skad mam wiedziec w ktorym polozeniu bedzie odpowiedni zakres ? Miernikiem to pomierze ? Po zlozeniu ukladu czy sam rezystor mam ustawic w ten zakres ?

Napisano

Podajesz na wejście napięcie 1V i potencjometrem P1 ustawiasz tak aby świeciła ostatnia dioda. Drugi potencjometr jest od regulacji jasności diod.

Po ustawieniu potencjometrów możesz zmierzyć ich opór i zastąpić je rezystorami stałymi.

Napisano

> Brat ma taki sterownik, potrzebny jest do tego specjalny tester czy mozna zrobić takie cudo ze schematu lub kupić na allegro ?

Ma AL-604 i zrobiłem u siebie tak:

1. wziąłem miernik uniwersalny i podpiąłem go pod lambdę (można podpiąć w złącze do testera)

2. odpiąłem zasilania z silnika krokowego

3. odkręciłem zawór silnik akrokowego a dziurę zakleiłem plastrem

4. uruchomiłem silnik, obroty ok. 3000, śrubą na reduktorze (śruba od membran) i śrubą przy silniku krokowym starałem się ustawić mieszankę tak, aby była w okolicach 0,5V, ale tak nie ustawisz , więc zmniejszyłem ilość gazu (napięcia na lambdzie ok. 0,1V) i powoli zwiększałem, jak przeskoczyło powyżej 0,5V - przestałem odkręcać

5. wolne obroty ustawiłem tak samo jak przy 3000 (napierw uboga, potem odkręcałem do bogatej)

6. wyłaczyłem silnik, przykrtęciłem silnik krokowy i podpiąłem do niego wtyczkę

7. uruchomiłem silnik i sprawdzałem co się dzieje - powinno oscylować na wolnych i przy 3000 obr./min, jeżeli nie to trzeba delikatnie doregulować.

W testerze do AL-604 jest przełacznik który wyłącza działanie silnika krokowego i nie trzeba go odłączać i wykręcać, więc jest prościej.

Ewentuyalnie polecam tester lambdy zamiast miernika, który potam możesz podłączyć na stałe i kontrolować na bierząco co się dzieje ze składem mieszanki.

Napisano
  • Autor

> Podajesz na wejście napięcie 1V i potencjometrem P1 ustawiasz tak aby

> świeciła ostatnia dioda. Drugi potencjometr jest od regulacji

> jasności diod.

> Po ustawieniu potencjometrów możesz zmierzyć ich opór i zastąpić je

> rezystorami stałymi.

Dzieki za instrukcje ok.gif

Napisano

Jeżeli będziesz posługiwał się tym wskaźnikiem to musisz mieć świadomość, że pokazuje on wartości chwilowe. A dla prawidłowej regulacji silnika ważniejsza jest wartość średnia.

Czyli czas "pływania" wskazań dla mieszanki ubogiej i bogatej powinien być mniej więcej równy.

Napisano

Witam

Jeśli wyłączysz ( wykręcisz ) silnik krokowy to wskazania nie będą oscylować ( będzie stała wartość zależna od stopnia odkręcenia śruby na wężu i wkręta wolnych obrotów na reduktorze. Centralka wtedy pracuje w otwartej pętli sterowania.

Pozdro

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Witam .al600. co w tej instalacji regulujemy sruba plastikowa .wmoimprzypadku nie mozna ustawic pwyzej 2zielonej diody .przy zwiekszaniu obrotow nastepuje dziura wzakresie 1000-2000obr .na wolnych tendencja opadajaca w strone ubogiej wmiare wzrostu temp od 95 -100 po wyl wentylatora wraca na poziom 2gij ziel.diody na 10 diodowym testerze wyskalowanym do 1V

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.