Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4ieS - jak zimny nie chce jechać na paliwie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Unem posiada on instalację gazową, przebieg 148 tys, rocznik 1995.

Od pewnego czasu pojawiły się i narastają problemy z pracą na paliwie podczas gdy silnik jest nienagrzany. Mianowicie:

zapalam silnik na benzynie temp powietrza ok 5st. samochód od 12 godz. nie uruchamiany, pali za pierwszym razem, i objawy są następujące: na wolnych obrotach delikatnie "strzela" można powiedzieć tak jak maluch z niewyregulowanym zapłonem podczas schodzenia z obrotów, tylko te strzały są delikatne i słychać je jak się stanie przy rurze wydechowej, są one szybkie - tak "kicha" poprostu. Przy dołożeniu gazu na biegu jałowym wchodzi na obroty i jest normalnie na wyższych obrotach, później spowrotem się tak zachowuje do chwili nagrzania do temp około 70st. A podczas gdy chcę jechać na paliwie gdy jest zimny (chodzi 1-3 min), to gdy mam na 2 biegu 20 km/h dołożę gazu aby przyspieszyć dłąwi go i nie przystpiesza - musi mieć duże obroty żeby chodził, tak go hamuje, tak przy 2000 obr. nie może zebrać się na obroty jak ma już tak ponad 3000obr. to już jest lepiej acz kolwiek nie idealnie, jak dam np. pełny gaz na 2biegu, to nie przyspiesza płynnie tylko tak przy 50-60 km/h go tak przy hamuje, później znowu idzie normalnie, do 70-80 km/h. To jest delikatne te "zmulenia" przy rozpędzaniu które pojawiają się nawet przy nagrzanym silniku. Natomiast na gazie pracuje normlanie, tylko jak zimny to gaśnie ze względu na sztywne membrany z reduktorze, a na paliwie jedzie bo jedzie, nie gaśnie ale silnik pracuje źle, i nie ciągnie poprostu tak jakby przy 2000obr odcinało mu dopływ paliwa.

Gdyby ktoś miał jakieś podejrzenia w czym może tkwić problem z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Mi też jak zimny to nie rozumie benzyny.

Na to zrozumienie to zwykle mu reset pomagał, potem odciąłem zasilanie podtrzymania pamięci bosch'a i w sumie to przestałem się tym zjawiskiem zajmować już od jakich 30k... no - tyle, że mi nie gaśnie jak zimny na gazie wiec w zasadzie to problemu nie mam.

Napisano

> no - tyle, że

> mi nie gaśnie jak zimny na gazie wiec w zasadzie to problemu nie

> mam.

Na razie 270751858-jezyk.gif

Napisano

Zacznij od resetu kompa, a potem napisz czy coś masz wymieniane na nowe, typu świece, filtr czy kable WN. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Reset nic nie pomaga, jest dokładnie tak samo.

Kable wymieniane na nowe z miesiąc temu, kupiłem te niebieskie, niby lepsze do gazu.

Świece również na ISKRY gaz. Filtr również wymieniony, na starych świecach, kablach było tak samo, z tym tylko że na kablach było przebicie, świece nie zmieniane już dawno więc wymieniłem bo już były stare.

Kopułki nie zmieniałem, ale jest w dobrym stanie, można nawet powiedzieć w bardzo dobrym, wygląda na to że, była zmieniana nie dawno za poprzedniego właściela.

Filtru paliwa nie zmieniałem, ale czy przez filtr może się tak zachowywać?

No i mam jeszcze trochę przerobioną instalację pochłaniania oparów ze zbiornika paliwa, miałem z tym problem, robiło duże ciśnienie w środku, i tam są dwa silniczki, to przerobiłem tak że jest jeden, drugi się nie odmykał, można powiedzieć, teraz opary idą bezpośrednio z baku do parwonika i do wtrysków, nie ma korekcji za pomocy silnika, ten jeden po włączeniu zapłonu jest cały czas otwarty, po wyłączeniu kluczyka zamyka się, a ten co go odłączyłem cały czas był zamknięty, czasami tak pulsował. Chyba tylko na gazie (dokładnie jużnie pamiętam).

Ale czy te opary by miały jakieś znaczenie, jak silnik jest nagrzany problem prawie całkiem znika.

Napisano

> Na razie

bez obaw - nie będzie to pierwsza zima tego systemu smile.gif

Parownik mam uszkodzony więc wyregulowałem go dwupunktowo ... i tak chodzi - spala w mieście 11 na trasie 8 i gra smile.gif jednocześnie skończyły się moje problemy z gazem... było to jakieś 2 lata i 40kkm temu smile.gif

Napisano

> za pomocy silnika, ten jeden po włączeniu zapłonu jest cały czas

> otwarty, po wyłączeniu kluczyka zamyka się, a ten co go

> odłączyłem cały czas był zamknięty, czasami tak pulsował. Chyba

to lipa - bo teraz masz lewe powietrze tamtędy zasysane i dodatkowo robisz sobie podciśnienie w zbiorniku.

O ile mnie pamięć nie myli to sterownik otwiera ten obwód zamykając jednocześnie dopływ ze zbiornika - bo tam są przecież 2 zawory.

Napisano

Witam tez mam UNO 1,4ies i też mam ten problem jak jest zimny to sie dławi jak mu sie doda więcej gazu zamiast przyspieszać, jak powoli dodaje się gazu to jest ok, tyle że ja przestałem sie tym przejmować bo musiałbym co jakiś czas jak ktoś napisał resetować komputer. w Twoim przypadku to będzie albo zapchany sitko w zbiorniku paliwa przy pompce (należało by sie wtedy dostać do pompki pod tylna kanapą i przeczyścić), albo jak ktoś CI pisał centralka Bosch dostała błędów po jeździe na gazie bo gaz ma inne parametry spalania. I wtedy ja to robie tak jak już mnie wkurzy; odpalam zimny silnik na paliwie i i pracuje na wolnych obrotach tak długo aż sie załączy wentylator 3-4 razy wtedy centralka sie ustawi i wszystko wraca do normy, tyle ze mi jest szkoda paliwa bo jeżdżąc na gazie za jakiś czas jest to samo

Pozdrawiam i myślę ze pomoże

Napisano

> Witam tez mam UNO 1,4ies i też mam ten problem jak jest zimny to sie

> dławi jak mu sie doda więcej gazu zamiast przyspieszać, jak

> powoli dodaje się gazu to jest ok, tyle że ja przestałem sie tym

> przejmować bo musiałbym co jakiś czas jak ktoś napisał resetować

> komputer. w Twoim przypadku to będzie albo zapchany sitko w

> zbiorniku paliwa przy pompce (należało by sie wtedy dostać do

> pompki pod tylna kanapą i przeczyścić), albo jak ktoś CI pisał

> centralka Bosch dostała błędów po jeździe na gazie bo gaz ma

> inne parametry spalania. I wtedy ja to robie tak jak już mnie

> wkurzy; odpalam zimny silnik na paliwie i i pracuje na wolnych

> obrotach tak długo aż sie załączy wentylator 3-4 razy wtedy

> centralka sie ustawi i wszystko wraca do normy, tyle ze mi jest

> szkoda paliwa bo jeżdżąc na gazie za jakiś czas jest to samo

> Pozdrawiam i myślę ze pomoże

sitko to wątpię bo ze 2 lata temu wymieniałem pompę i oczyściłem.

Spróbuję go kiedyś przegonić przy jakimś rozmrażaniu do tych kilku wiatraków.

Napisano

Przyczyn może być kilka, jak zawsze zresztą.Ale tu wygląda, albo na czujnik temperatury cieczy, albo na regulator położenia przepustnicy lub czujnik położenia przepustnicy hmm.gifCoś jakby ta przepustnica dawała za dużo paliwa i są samozapłony nie zużytego paliwa{kichanie}, a dławi go przez to też.Albo oby dwa te czujniki naraz.

Napisano

odpalam zimny silnik na paliwie i i pracuje na wolnych

> obrotach tak długo aż sie załączy wentylator 3-4 razy wtedy

> centralka sie ustawi i wszystko wraca do normy, tyle ze mi jest

> szkoda paliwa bo jeżdżąc na gazie za jakiś czas jest to samo

> Pozdrawiam i myślę ze pomoże

Czyli robisz zwykły reset kompa, a akumulator przed tym rozłączasz, hmm.gifbo nie pisałeś-bo bez tego to chyba nic nie da co? icon_eek.gifa i wcale nie trzeba czekać , aż na 3-4 załączenia, szkoda paliwa. biglaugh.gif

Napisano

w moim 1.4 ieS jest tak samo tylko u mnie same zanikają te objawy,czemu?,niewiem tak sie dzieje bo jak podjade do mecheza to jest ok ale nie przeskadza mi to na razie chyba że objawy te nasilą sie na czas dłuższy smile.gif

Napisano

Elo, mam Uno Fire z 1997 roku, poj. 1400

Zimny pali bez problemu

Ciepły nie odpala - dopiero po wystygnięciu

Podczas jazdy i na postoju praca silnika normalna.

Wizyty u elekrtyka bez sukcesu, przyczyna nie wykryta.

Problem od miesiąca - czarna magia !!! :/

O co chodzi, może wy wiecie

Napisano

> Elo, mam Uno Fire z 1997 roku, poj. 1400

elo zlosnik.gif

najlepiej napisz nowy temat i tam się wypowiedz bo mod może Cię uznać za spamera hehe.gif

a jak już się podłączasz w jakims temacie to w jednym a nie w kilku 20.GIF

Napisano
  • Autor

Po dokładniejszych obserwacjach mogę dokładniej opisać pzrebieg pracy silnika zimnego po pierwszym uruchomieniu:

Zapalam silnik na benzynie (pali za pierwszym razem) temperatura otoczonie -9st. Początkowo silnik nie chodzi zbyt równo, obroty silnika są trochę zaniżone (powinny być większe z początku), silnik chodzi przez 3 minuty; chodził można powiedzieć tak samo (na takich samych obrotach), lekkie wibracje niskie obroty, po minucie pojawiają się samozapłoty /kichanie/ trwa to ok. 30 sekund poczym przestaje "kichać" a w miarę zanikania samozapłonów silnik zaczyna pracować na coraz wyższych obrotach po upływie 30 sekund silnik pracuje na przyzwoitych obrotach, wibracje ustają a szarpanie i "mulenie" przy dodawaniu gazu podczas jazdy na paliwie nie występują. Udało mi się przełączyć na gaz również (temp powietrza -3st) po 1,5 min pracy na paliwie tak aby silnik nie zgasł i również po upływie 3 min obroty silnika zaczęły sie podnościć z ta tylko różnicą że nie było samozapłonów, tzn. może one jako tako występują tylko na gazie nie ma tego efektu kichania.

Tu coś chyba będzie problem, gdyż coś te obroty są nieodpowiednio regulowane.

Przypomnę jeszcze.

Instalację gazową mam z 2003 roku, poprzedni właściciel jeździł 2 lata na samym gazie (dziurawy zbriornik i spalona pompka), długo kręcone w zimie na gazie, więcej niż prawdopodobne jest że, są już sztywne membrany przez co problemy podczas pracy na gazie (gaśnięcie) na nienagrzanym silniku, śrubkę regulującą skład mieszanki wkręciłem prawie do oporu, miałem duże problemy z wyregulowanie składu mieszanki, było ok. po dodaniu gazu za chwile Lambda uciekała poniżej 1, CO ponad 4%, wreszcie wkręciłem do oporu tą śrubkę i lambda utrzumuje się w granicach 1,085, CO 0,3-0,6% silnik na gazie ma niższe obroty niż na benzynie, trochę uboga mieszanka ale zużycie gazu również niskie ok 7l / 100 km w cyklu mieszanym. Przy innych ustawieniach niestety spalanie 10l / 100 km spowodowane tym, że nie można było utrzymać lambdy w granicach 1, było dobrze zachwilę uciekało na 0,8, za chwile znowu dobrze, więc zubożyłem tak że więcej już się nie da, a i tak lambda niekiedy potrafi zejść poniżej 1.

Wracając do tematu, pewnie coś z którymś czujnikiem, można to w jakiś sposób sprawdzić, nie wymieniając go ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.