Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po dostaniu się wilgoci nie wyłącza wtrysków

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem: dziś po umyciu auta jak zwykle zapalam na benzynie i przełączam na gaz. A na gazie zaczyna tracić moc i silnik się telepie tak jakby za mało dostawał gazu. Już kiedyś miałem ten problem, parę lat temu. I też podejrzewałem wodę z mycia. Zwykle po przejechaniu paru kilometrów i paru próbach przełączenia na gaz "puszczało".

Dziś na próbę wyczyściłem pod maską filtr gazu (był dosyć zapchany grafitem) oraz przeczyściłem elektrozawór przy parowniku. Jedyną rzeczą, której nie sprawdziłem jest elektrozawór na butli (sprawdziłem jest napięcie ). Czy ktoś ma pojęcie co to może być ? Jak zdemontować ten zawór na butli aby przeczyścić (i nie spowodować wypływu całego gazu ze zbiornika) ? Instalka II generacji (z BLOSem, bez krokowego, ale przed wywaleniem krokowca też się to zdarzało).

Czy to może być związane z elektryką (zamakanie kabli, kompa) ?

Edit: sprawdziłem jeszcze jeden scenariusz: po przełączeniu na gaz natychmiast ręcznie wyłaczam pompę paliwa i wszystko jest ok ! Wyglada na to, że coś nie wyłącza wtrysków. Macie pojęcie dlaczego po dostniu sie wilgoci tak się może dziać ?

Napisano

> Wyglada na to, że coś nie wyłącza wtrysków. Macie pojęcie

> dlaczego po dostniu sie wilgoci tak się może dziać ?

Bo wilgoć + wszechobecny brud w komorze silnika doskonale przewodzi prąd i robi zwarcie. Ja np. ostatnio wjechałem w kałużę i same włączyły mi się awaryjne ...

Odepnij z kostek komp gazowy, emulator wtrysków i (jeśli masz) emulator EOBDII, sprawdź czy nie są zabrudzone/zawilgocone, oczyść jeśli są. Z obudów wyjmuj elektronikę (płytki) i sprawdź czy nie naszło do środka brudu/wilgoci. Jak są czyste .... to gdzieś na wiązce kabli masz wilgoć i zwarcie - i tu już nie jest taka prosta sprawa .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.