Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciezko pracujaca skrzynia biegow.

Featured Replies

Napisano

Witam,

problem jest nastepujacy, mianowicie czasami uzytkuje Palio Weekend 1.6 16V HL '98 ok 98-99kkm mojego ojca.

Zauwazylem pewna rzecz, mianowicie bardzo ciezko wchodzi II bieg (pozostale normalnie)- najgorzej jest przy redukcji...Raz zdarzylo sie ze przy redukcji (predkosc ok 20-25 kmh) z III na II bylo slychac zgrzyt (tak jakby bieg byl zmieniany bez sprzegla.)

Nie wiem czy to tylko moje odczucie (nie tak dawno temu robilem kurs i jezdzilem Grande Punto - tam skrzynia bardzo precyzyjna, ale jezdzilem tez Puntem ktorego skrzynia dzialala podobnie, ale z czasem jakos to opanowalem i biegi wchodzily bez wiekszych problemow).

I tu moje pytanie, czy to choroba na ktora cierpia niektore Fiaty? czy to cos ze skrzynia? czy to wkoncu ja musze przyzwyczyaic sie do Paliowki i nauczyc zmieniac biegi?

pozdrawiam

ps. szukalem w archiwum ale nie znalazlem interesujacych mnie informacji.

Napisano

hmm u mnie jedynie ciezko wchodzila czasem 1 i wsteczny ale to przez to ze sprzeglo mi sie konczylo. 2 zawsze wchodzila dobrze choc moze i troche ciezej od pozostalych biegow

Napisano
  • Autor

> Stawiam na synchronizator - standardowa sprawa

Jaki orientacyjny koszt wymiany?

Napisano

> Jaki orientacyjny koszt wymiany?

Ciężko stwierdzić, najdrożej będzie kosztować wyjęcie i wsadzenie skrzyni, więc jak masz przy okazji wymienić sprzęgło to wtedy smile.gif. Ja za taką robotę z tym że dwa synchronizatory plus jakieś łożysko i coś tam jeszcze dałem 800 zł crazy.gif (Palio 1.2 8V '99 jakieś trzy lata temu)

Napisano
  • Autor

> więc jak masz przy okazji wymienić sprzęgło to wtedy .

> Ja za taką robotę z tym że dwa synchronizatory plus jakieś

> łożysko i coś tam jeszcze dałem 800 zł (Palio 1.2 8V '99

> jakieś trzy lata temu)

I chyba tak zrobie... dzieki za odp.

Napisano

> I chyba tak zrobie... dzieki za odp.

Już sobie przypomniałem co to było "coś tam jeszcze" - koło zębate któregoś biegu crazy.gif

Napisano

A może wystarczy tylko zmienić olej? Teraz jest zimno i biegi mogą zwłaszcza na zimnym silniku ciężko wchodzić.

Ostatnio miałem podobny problem i okazło się, że pzyczyną był docisk sprzęgła. Po wymianie całego sprzęgła dwójka zaczęła elegancko wchodzić.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A może wystarczy tylko zmienić olej? Teraz jest zimno i biegi mogą

> zwłaszcza na zimnym silniku ciężko wchodzić.

> Ostatnio miałem podobny problem i okazło się, że pzyczyną był docisk

> sprzęgła. Po wymianie całego sprzęgła dwójka zaczęła elegancko

> wchodzić.

> Pozdrawiam

Wlasnie na zimno 2 bieg z 1 wchodzi calkiem lekko, z redukcja roznie raz lekko a raz ciezko ze zgrzytem, wsteczny tez dosc ciezko wchodzi, wiec sprzeglo moze byc dobrym tropem ale i wymiana oleju tez nie zaszkodzi. Cos czuje ze ten samochod nie jest w takim "idealnym stanie" w jakim mial byc...trzeba bedzie troche $ wpakowac, ostatnio odkrylem, ze przy max skreconych kolach i powonym toczeniu sie czuc bicie na kierownicy i slychac piski wiec chyba przeguby niedlugo tez powinny byc zmienione...

Mam nadzieje ze juz wiecej nic interesujacego nie odkryje

BTW. mam pytanie, czy w serwisie podajac VIN moge sie dowiedzec co i kiedy bylo wymianiane i naprawiane, bo ksiazki serwisowej brak...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.