Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HDI 90 --> 110

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kącikowiczów, zamierzam w najbliższym czasie kupić xsarę HDI, jednak bardzo ciężko znajść taki samochód z silnikiem 110KM. Wiem że silnik 90 od 110 różni się turbiną (stała geometria łopatek) i brakiem intercoolera. Wiem również że wtryski są identyczne i nie wymagają wymiany w razie upgrade'u. Pytanie jakie się nasuwa, to czy przy podmianie turbiny i założeniu intercoolera trzeba jakoś dodatkowo ingerować w silnik? mam tutaj na myśli mocowanie intercoolera, czy oby dwa bloki są identyczne pod względem konstrukcyjnym i czy słabsza odmiana posiada jakieś przygotowania ewentualnie uchwyt pod cooler? następna sprawa dotyczy przewodów do intercoolera: może ktoś zna przynajmniej ich przybliżone koszty w ASO? Czy konieczna jest wymiana kolektora ssącego? I sprawa ostatnia: załóżmy że wszystkie te warunki są spełnione, czyli: turbo od 110 i dołożony intercooler. Czy wtedy trzeba również programować na nowo komputer sterujący? Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat

Napisano

> Witam szanownych kącikowiczów, zamierzam w najbliższym czasie kupić

> xsarę HDI, jednak bardzo ciężko znajść taki samochód z silnikiem

> 110KM. Wiem że silnik 90 od 110 różni się turbiną (stała

> geometria łopatek) i brakiem intercoolera. Wiem również że

> wtryski są identyczne i nie wymagają wymiany w razie upgrade'u.

> Pytanie jakie się nasuwa, to czy przy podmianie turbiny i

> założeniu intercoolera trzeba jakoś dodatkowo ingerować w

> silnik? mam tutaj na myśli mocowanie intercoolera, czy oby dwa

> bloki są identyczne pod względem konstrukcyjnym i czy słabsza

> odmiana posiada jakieś przygotowania ewentualnie uchwyt pod

> cooler? następna sprawa dotyczy przewodów do intercoolera: może

> ktoś zna przynajmniej ich przybliżone koszty w ASO? Czy

> konieczna jest wymiana kolektora ssącego? I sprawa ostatnia:

> załóżmy że wszystkie te warunki są spełnione, czyli: turbo od

> 110 i dołożony intercooler. Czy wtedy trzeba również programować

> na nowo komputer sterujący? Będę wdzięczny za wszelkie

> informacje na ten temat

A nie latwiej podjechac np. do firmy TTC w krakowie zrobiac program do kompa pod twoje auto, i wyciagniesz tanszym kosztem te 20 kucykow smile.gif:):) Zmieniaja w kompie stopien doladowania, dawke paliwa i pare drobiazgow.

pozd

Napisano
  • Autor

> A nie latwiej podjechac np. do firmy TTC w krakowie zrobiac program

> do kompa pod twoje auto, i wyciagniesz tanszym kosztem te 20

> kucykow smile.gif:) Zmieniaja w kompie stopien doladowania, dawke

> paliwa i pare drobiazgow.

> pozd

Oczywiście o wiele łatwiej uzyskać przyrost mocy programując komputer, jednak argumentacja za zmianą podzespołów jest następująca:

1. turbo bez zmiennej geometrii kręci od pewnych obrotów - poniżej których nic się nie dzieje (turbodziura), ze zmienną geometrią jeździ się o wiele lepiej

2. jeśli jedziesz samochodem bez intercoolera i gonisz go trochę ( czasem się zdarza każdemu ), to po pewnej dawce takich doznań samochód wyraźnie słabnie (poprzez kierowanie przez EGR do cylindrów coraz gorętszego powietrza), intercooler załatwia ten problem

3. samochód zrobiony na 110KM jest podstawą do dalszej modyfikacji na przez mocniejszy program i zmianę tarczy sprzęgłowej na taką żeby była zdolna przenieść większy moment, natomiast jeśli zawirusuje się 90KM to już wszystko co da się z niego wyciągnąć, stąd moje zapytanie wpierw o modyfikację mechaniczną

Napisano

A co ty chcesz zrobic auto na wieczorne wypady autem na swiatla :> A na serio to takie modyfikacje jak mowisz chyba sie w seryjnym aucie nie oplacaja bo policzyc sobie koszt turbiny (nawet uzywanej), intercooler do tego robocizna (chyba, ze sam jestes fachmen) a do tego samochodzik bedzie mial wiekszy apetyt na paliwko przez co seryjne wtryskiwacze moga nie wydalac i bedzie zonk. Warto bedzie rowniez zainwestowac w jakies sportowe walki rozrzadu (wiadomo dlaczego).

Wiec czy ci sie oplaca??? Odpowiedz nalezy do ciebie smile.gif:)

Napisano

Według mojej wiedzy 2.0 HDi 110 nie ma turbiny o zmiennej geometrii.

Napisano

> a Według mojej wiedzy ma

Według mojej wiedzy w 2.0HDi110 zmienna jest jedynie geometria kanału podającego spaliny do turbiny, a sama turbina nie ma zmiennej geometrii łopatek. Tak przynajmniej piszą mądre głowy na liście cytrynkowej. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

W 406 to na zasadzie ugrade kitu, po prostu montujesz nowe klocki , to samo w 307 więc i tu myślę że podobnie. Jednak zauważ że sprzęgło jak i koło jak i wałek są inne w 110 i w 90. Co z tego że wzmocnisz sprzęgło choć tak już od ok 280 to tylko spiek , a na miego trochę w korku poklniesz...Danych nt sprzegieł szukaj www.sachs.de. Dalej bez oprogramowania ani rusz bo co z tego że powietrze będzie bardziej gęste= zimne jak wzrosną opory jego przepłwu ( traktowany jest jak ciecz ) i staty będą niwielkie ale będą...Z g... bata nie ukręcisz i wiem to na własnym przyłkładzie. Plan był 150 ps i ponad 300 z HDI 90 skończyło się 125 ps i 265 nm. samym ale chyba z dziesiątym programem. Zrobisz co zechcesz ale w tym silniku tylko soft, coś mocniejszego to tylko BMW 330 albo Vw (150 ps). Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W 406 to na zasadzie ugrade kitu, po prostu montujesz nowe klocki ,

> to samo w 307 więc i tu myślę że podobnie. Jednak zauważ że

> sprzęgło jak i koło jak i wałek są inne w 110 i w 90. Co z tego

> że wzmocnisz sprzęgło choć tak już od ok 280 to tylko spiek , a

> na miego trochę w korku poklniesz...Danych nt sprzegieł szukaj

> www.sachs.de. Dalej bez oprogramowania ani rusz bo co z tego że

> powietrze będzie bardziej gęste= zimne jak wzrosną opory jego

> przepłwu ( traktowany jest jak ciecz ) i staty będą niwielkie

> ale będą...Z g... bata nie ukręcisz i wiem to na własnym

> przyłkładzie. Plan był 150 ps i ponad 300 z HDI 90 skończyło się

> 125 ps i 265 nm. samym ale chyba z dziesiątym programem. Zrobisz

> co zechcesz ale w tym silniku tylko soft, coś mocniejszego to

> tylko BMW 330 albo Vw (150 ps). Pozdrawiam

Probem sam się rozwiązał - kupiłem HDI 110, może ktoś się orientuje jak jest z wytrzymałością sprzęgła w tej wersji? i na ile można podciągnąc bez strachu?

Napisano

> Probem sam się rozwiązał - kupiłem HDI 110, może ktoś się orientuje

> jak jest z wytrzymałością sprzęgła w tej wersji? i na ile można

> podciągnąc bez strachu?

320 w sam raz przy mocnym programie choć w necie są mocniejsze to nie sądze by bez przeróbek dolotu, coolera i turbo osiągnąc pow 330 .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.