Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod usterki: 73, 92

Featured Replies

Napisano

Witam,

o kodach było już X razy, ale chciałbym dopytać:

u mnie wyświetla kody 73, 92 (C18XE, wtrysk SIMTEC). Nie znalazłem (astra.autokacik.pl) kodów błędów do silnika wtryskami SIMTEC'a niestety. Czy ktoś z Was szanowni Forumowicze dysponuje taką tabelą do SIMTEC'a? Doczytałem się, że 73 to zbyt niskie napięcie z przepływomierza (przerwa? uszkodzenie? nie mam pojęcia jak na razie) natomiast 92 - odnalazłem tutaj na FORUM - czujnik położenia wałków rozrządu. Jakiś tok temu już wymieniałem ten czujnik - mam pecha czy ulegają awarii aż tak często?

Pozdrawiam,

Radek

Napisano

Sprawdź czy koło z którym współpracuje czujnik nie jest uszkodzone, czy jest odpowiednia przerwa. Może wystarczy wyczyścić styki we wtyczce.

Tutaj był taki sam problem.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy koło z którym współpracuje czujnik nie jest uszkodzone,

> czy jest odpowiednia przerwa. Może wystarczy wyczyścić styki we

> wtyczce.

> Tutaj był taki sam problem.

Witam (po dłuższym nieodpisywaniu)

Pooglądałem ostro całość, okazało się, że mam pękniętą izolację na wszystkich trzech kabelkach, jakieś 2,5cm przed wtyczką czujnika położenia wałków rozrządu. Koła wałków rozrządu nie są uszkodzone, natomiast zauważyłem też, że między pinami we wtyczce pojawia się wilgoć (olej? woda? wygląda to jak mieszanka tych dwóch nieco). Być może dostaje się coś przez te pęknięcia izolacji? Oczyściłem wtyczkę, zaizolowałem każdy kabelek z osobna (prowizorka póki co) oraz zalepiłem całość poxiliną. Skutek - jak na razie jest ok, minęły jakieś 3-4 tygodnie. Rozważam wycięcie ok. 1 cm każdego kabelka w miejscu pęknięcia izolacji i zlutowanie końcówek po wcześniejszym nałożeniu koszulek termokurczliwych, ale najpierw czekam na trochę cieplejsze dni (brak garażu doskwiera). Tylko nie wiem czy jest sens - jeśli dojeżdże do wiosny i będzie ok to po co grzebać smile.gif Zobaczymy. Wczoraj sprawdzałem stan wtyczki czujnika - między pinami sucho.

Przepływomierz wymieniłem - miał przerwę niestety (założyłem zamiennik za 120zł, jest w porządku).

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.