Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sekwencja Zavoli jak to jest ???

Featured Replies

Napisano

Witam

Po założeniu sekwencji jak przełączam na gaz i nagrzaniu się silnika (ustawione na 35stopni) szarpie silnikiem jak chcę ruszać. Dopiero mija jak się nagrzeje do około 50 stopni wtedy mogę ruszyć bez skoków.

Druga sprawa do jak jadę stałą prędkości to tak co jakiś czas go przytyka jakbym odejmował gaz. Byłem u gaziarza podłączył pod komputer gazu i stwierdził że po przełączeniu na gaz czas wtryskiwaczy benzyny obniżyły się z 2.5ms do 0,58 -0.6ms. Więc pojechałem do gościa co ma komputer do samochodu po podłączeniu powiedział że błędów silnika nie ma tylko gdy przełącze na gaz sonda lambda się zawiesza i jak przełączy się na benzyna to trzeba dobrze przegazować żeby zaczęła działać. I znowu do gaziarza ten stwierdził, że trzeba założyć emulator sondy czy to pomoże, zakłada się emulator sondy do inst IV gen ?????

Aha jak przełącze z gazu na benzynę to prawie zawsze gaśnie a jeżeli nie to silnik nierównomiernie pracuje.

Napisano

Instalka jest źle ustawiona - jest za bogata mieszanka.

Powinna być ustawiona tak żeby po przełączeniu na LPG nie zmieniały się z byt mocno parametry czasu wtrysku PB.

Ja bym poszukał innego fachowca od LPG.

Napisano

W IV gen nie zakłada się żadnych emulatorów sondy lambda. Zmień gazmena. Co to znaczy sonda się zawiesza?? To nie jest komputer to jest tylko czujnik! Może jest padnięta?

Napisano

raczej nie jest padnięta, tylko komputer lpg wp... tyle gazu że ciągle jest za bogato. smile.gif

Napisano

> Byłem u gaziarza podłączył pod

> komputer gazu i stwierdził że po przełączeniu na gaz czas

> wtryskiwaczy benzyny obniżyły się z 2.5ms do 0,58 -0.6ms. Więc

> pojechałem do gościa co ma komputer do samochodu

Czy na podstawie tej informacji (drastyczne skrócenie czasu wtrysku benzyny) gazman nie potrafił postawić diagnozy...? hehe.gif

Napisano

> Czy na podstawie tej informacji (drastyczne skrócenie czasu wtrysku

> benzyny) gazman nie potrafił postawić diagnozy...?

Widocznie nie.Część "gazmenów"lepiej lub gorzej potrafi złożyć instalację do kupy.Dostrojenie tego to zupełnie inna bajka.

Napisano

> Widocznie nie.Część "gazmenów"lepiej lub gorzej potrafi złożyć

> instalację do kupy.Dostrojenie tego to zupełnie inna bajka.

Tacy ludzie to po prostu "montażyści". Do "gazowników" im daleko. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tacy ludzie to po prostu "montażyści". Do "gazowników" im daleko.

Jak silnik chodzi na benzynie to na komputerze wartości sondy się zmieniają a na gazie się zatrzymuje na jednej wartości, dopiero jak przełącze na benzynę i dobrze przegazuje to sonda zaczyna pracować.

Napisano

Jak powiedział Larry - silnik jest zalewany gazem, dlatego komputer skraca maksymalnie czas wtrysku. Sonda nie zmienia swoich parametrów, bo mieszanka jest tak bogata i jej skład jest bardzo daleki od składu stechiometrycznego. Lamda ma sygnał - za dużo paliwa, komputer w odpowiedzi na to zmniejsza czasy wtrysku. Problem leży w ustawieniu instalacji gazowej (sprzętowej - dysze, reduktor, komputer gazu itp, programowej - parametry komputera gazu).

Napisano

> Jak silnik chodzi na benzynie to na komputerze wartości sondy się

> zmieniają a na gazie się zatrzymuje na jednej wartości, dopiero

> jak przełącze na benzynę i dobrze przegazuje to sonda zaczyna

> pracować.

U mnie zachowuje się tak samo.Też mam instalację Zavoli.

Kiedyś słyszałem,że przy sekwencji sonda nie pokazuje/nie zawsze jest podłączana/ ponieważ parametry wtrysku gazu są brane z komputera benzyny.

Napisano

> Jak silnik chodzi na benzynie to na komputerze wartości sondy się

> zmieniają a na gazie się zatrzymuje na jednej wartości, dopiero

> jak przełącze na benzynę i dobrze przegazuje to sonda zaczyna

> pracować.

irekw już napisał i ja też to zrobię: sonda przy sekwencji nie musi być podłączona do kompa gazowego i tak prawdopodobnie (sądząc po opisie) jest u Ciebie.

Napisano

no nie musi być podłączona, ale kolega pisze

> pojechałem do gościa co ma komputer do samochodu po podłączeniu powiedział że błędów silnika nie ma tylko gdy przełącze na gaz sonda lambda się zawiesza i jak przełączy się na benzyna to trzeba dobrze przegazować żeby zaczęła działać.

czyli widać że sonda nie pracuje na LPG (regulacja poza zakresem) do tego czas wtryskiwaczy benzyny obniżyły się z 2.5ms do 0,58 -0.6ms

co wskazuje na bogatą mieszankę

Napisano

> no nie musi być podłączona, ale kolega pisze

> czyli widać że sonda nie pracuje na LPG (regulacja poza zakresem) do

> tego czas wtryskiwaczy benzyny obniżyły się z 2.5ms do 0,58

> -0.6ms

> co wskazuje na bogatą mieszankę

Oczywiście masz rację skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście masz rację

Podsumują, nie godzić się na założenie emulatora niech gościu szuka i usunie przyczynę (instalacja na gwarancji). Bo tak poza tym mankamentem jestem zadowolony spalanie na poziomie 8.5l-10l.

A jak macie ustawioną temp. przełączenia na lpg i czy po przełączeniu (35stopni) szarpie silnikiem ???? ( u mnie ustępuje szarpanie dopiero po nagrzaniu do 50stopni)

Napisano

kurde chłopaki jaki emulator !!!

jeżeli możliwe jest techniczne podłączenie emulatora - w co wątpię to po zjechanej mapie wtrysków auto z reguły przechodzi w tzw. tryb awaryjny, który oznacza zgłoszenie sie do serwisu, już nie wspomnę o dynamice, która będzie porównywalna z uno 1.0 i astronomicznym spalaniu smile.gif

prawidłowa instalacja i regulacja kluczem do sukcesu, nie potrzeba tylnej furtki pt. emulator !!! nie daj sie w to wrobić pod żadnym pozorem !!!

Napisano

> Podsumują, nie godzić się na założenie emulatora niech gościu szuka

> i usunie przyczynę (instalacja na gwarancji).

Żadne emulatory lambdy w IV generacji!!!

Gazownik chyba na głowę upadł...

> A jak macie ustawioną temp. przełączenia na lpg i czy po

> przełączeniu (35stopni) szarpie silnikiem ???? ( u mnie ustępuje

> szarpanie dopiero po nagrzaniu do 50stopni)

Nie powinno występować żadne szarpanie.

W Twojej instalacji jest na pewno coś takiego jak korekta temperaturowa (na podstawie wskazań czujników temperatury gazu i reduktora).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.