Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czemu na zimnym trzyma duże obroty?

Featured Replies

Napisano

CZeść. Chciałem się dowiedzieć co jest przyczyna tego, że jak odpalam auto po nocy a powiedzmy było zimno to obroty dochodzą nawet do 3 tysięcy i parę minut tak trwa 2.5 - 3 tyś i później już jest normalnie 1.5 i jak auto się nagrzeje to jakieś 900. Aby obniżyć obroty na zimnym puszczam sprzęgło i dodaje gazy, a obroty schodzą jak wrzucę na luz prawie 3.

Przy większej temperaturze na dworzu tak nie ma.

Napisano

mam, miałem identyczny problem smile.gif u mnie pomaga czyszczenie silniczka krokowego smile.gif może tutaj panowie powiedzą co innego 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> mam, miałem identyczny problem u mnie pomaga czyszczenie silniczka

> krokowego może tutaj panowie powiedzą co innego

Też tak przypuszczam bo znająć BBM-y jak coś z obrotami nie tak to krokowy ale jeszcze niech inni się wypowiedzą. I dlaczego jak jest zimno to problem jest tak poważny?

Napisano

Krokowiec do czyszczenia i tak sie ciesz ze ci nie gasnie zeby.GIF

Napisano

No właśnie... Dlaczego zimą obroty mu wchodzą na wysokie i tak mu zostaje przez kilka minu? Bo latem to całkiem inna sprawa - latem to tylko falują tongue.gif

Napisano

> Zawsze coś cholera. A juz tak z ciekawości, czemu jak jest zimno??

A kto wie jak krokowca w 1.4 się czyści ? mógłby być manual bo nawet nie wiem jak on wygląda w 1.4 i gdzie się znajduje hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> A kto wie jak krokowca w 1.4 się czyści ? mógłby być manual bo nawet

> nie wiem jak on wygląda w 1.4 i gdzie się znajduje

O właśnie o to chciałem zapytać smile.gif

A jeszcze mi się nasuwa coś takiego, że może coś z linką od gazu nie tak i zimna nie odpuszcza do końca?

Napisano

> No właśnie... Dlaczego zimą obroty mu wchodzą na wysokie i tak mu

> zostaje przez kilka minu? Bo latem to całkiem inna sprawa -

> latem to tylko falują

Bo podaje więcej paliwa, żeby się rozgrzać, a ponieważ jest zimno, to dłużej i więcej go potrzeba.

No i czyszczonko krokowca czeka. Mnie też wink.gif (oby tylko)

Napisano
  • Autor

> Bo podaje więcej paliwa, żeby się rozgrzać, a ponieważ jest zimno, to

> dłużej i więcej go potrzeba.

> No i czyszczonko krokowca czeka. Mnie też (oby tylko)

Dziękuję i poproszę manuala ok.gif

Napisano

> Też chciałbym Tylko do 1,6.

w 1,6 krokowiec jest b.dobrze dostępny i widoczny smile.gif odpina się kabelek od krokowca, odkręca 2 śrubki i wsio 270751858-jezyk.gif później się go wyciąga i dokładnie czyści samego krokowca + gniazdo w którym siedzi smile.gif później się wszystko składa i jeśli to nie pomogło to trzeba kupić nowy silniczek krokowy smile.gif

Napisano

Miałem problem z wysokimi obrotami przy uruchamianiu zimnego silnika w zimie - myślę 2 lata temu. Pisałem nawet o tym na forum (myślę, że dałoby się znaleźć). Dostałem wiele porad, głównie żeby przeczyścić krokowiec, przepustnicę, odmę - jakoś tak. Nic nie zrobiłem w tym temacie, samo się naprawiło. Nie wiem jak to się stało ale... dobrze mi z tym. Nawet o tym zapomniałem do czasu przeczytania tego posta. Reasumując - nie sądzę więc żeby była to sprawa czystości krokowca i jego otoczenia. Teraz palę i obroty od razu opadają na jakieś 1000-900. Nie zauważyłem żeby były nawet początkowo podwyższone. Gdy miałem kłopoty z wysokimi to po odpaleniu trzymało nawet kilka minut na ok 3000 więc szło się poirytować - silnik wręcz wył. Teraz od czerwca mam gaz (sequent24), ale kłopoty z obrotami (samoistnie?) skończyły się na długo przed włożeniem instalki.

I co wy na to?? yay.gif

Napisano

> I co wy na to??

u mnie nie tylko w zimę takie obroty były ale i w lato (!!) i mnie baaardzo to denerwowało więc zapytałem się mechanika co to może być więc pokazał krokowca, powiedział żeby go odkręcić i dokładnie wyczyścić i jak ręką odjął smile.gif od tamtej pory krokowca czyściłem dosłownie 3 razy smile.gif - po za tym to nic skomplikowanego w silniku 1,6 bo w innych nie wiem smile.gif

Napisano

> pokazał krokowca, powiedział żeby go odkręcić i

> dokładnie wyczyścić i jak ręką odjął od tamtej pory krokowca

> czyściłem dosłownie 3 razy - po za tym to nic skomplikowanego w

> silniku 1,6 bo w innych nie wiem

Cześć,

A czy najlepiej go czyścić?

Czysta szmatka i ... jakiś wd-40, czy benzyna ekstrakcyjna?

Nie bijcie, jestem laikiem

Pozdrawiam

Bartnick

Napisano

> Czysta szmatka i ...

... i płyn do mycia szyb - tzn psiknąć trochę płynu na szmatkę i wilgną szmatką go wyczyścić smile.gif nie stosowałem wd40 czy innych specjalistycznych preparatów i wszystko gra cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.