Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temat ściągania podczas jazdy!

Featured Replies

Napisano

Miałem juz ten problem ze ściągało mi na lewo Wymieniłem opony i było OK. Pojeździłem troche i teraz znów problem ze ściąga mi na prawo. Co ciekawe tendencja do tego jest podczas ruszania oraz przyspieszania. Gdy hamuje to raczej idzie równo przed siebie. Z prawej strony była wymieniona manszeta na przegubie co za tym idzie było trochę rozkręcone ale potem złożone wszystko do kupy i chodziło ok-prosto, dopiero po jakimś czasie zaczęło ściągać. Jaka może być tego przyczyna??

Napisano

Sprawdz wyważenie kółek i jak dalej bedzie tak sie dzialo to sie odezwij... wink.gif nie wiem jakie przelozenie na zciaganie ma niewywazenie ale juz dwa razy mialem taka sama sytuacje ze raz zciagalo w lewo a raz w prawo i ustawalo to po wywazeniu kolek...

Napisano
  • Autor

No sprawdzę po świętach. Niby wyważałem koła jak zmieniałem opony ale może masz racje. Przypuszczam że gość źle wyważył.

Napisano

> Sprawdz wyważenie kółek i jak dalej bedzie tak sie dzialo to sie

> odezwij... nie wiem jakie przelozenie na zciaganie ma

> niewywazenie ale juz dwa razy mialem taka sama sytuacje ze raz

> zciagalo w lewo a raz w prawo i ustawalo to po wywazeniu

> kolek...

Już tę historię - wyważanie a ściąganie gdzieś słyszałem. Wytłumasz proszę własnymi słowami, o co chodzi i jaki związek przyczynowo-skutkowy ma niewyważone koło na ściąganie auta w bok.

Może Ci gumiarz zamienił koła miejscami.

Pamiętam taki stary dowcip...

Uczeni radzieccy wzięli muchę.

Wyrwali jej pierwszą nogę i mówią

- mucha idzi!Mucha idzie.

Wyrwali drugą nogę.

- mucha idzi! Mucha idzie dalej.

...po wyrwaniu szóstej nogi, mówią do muchy

- mucha idzi! Mucha nic. Nie idzie.

Wniosek: po wyrwaniu ostatniej nogi mucha traci słuch - napisali uczeni radzieccy.

Przepraszam za spam, ale za często słychać i widać na kąciku motoryzacyjnym podobne rozumowanie.

Napisano

> Miałem juz ten problem ze ściągało mi na lewo Wymieniłem opony i było

> OK. Pojeździłem troche i teraz znów problem ze ściąga mi na

> prawo. Co ciekawe tendencja do tego jest podczas ruszania oraz

> przyspieszania. Gdy hamuje to raczej idzie równo przed siebie.

Szukaj luzu w prawym przednim kole. Może jest luz na mocowaniu wahacza...?

Podczas przyspieszania, koła mocno chcą uciec do przodu i mają tendencje do uciekania w kierunku zbieżności. Jeli jest gdzieś jakiś spory luz, to koło ma tendencj do skręcania do środka. Jeśli auto w czasie przyspieszania skręca w lewo, zwykle prawe koło na skutek luzu skręca w kierunku osi auta, czyli właśnie w lewo i w tę stronę ciągnie cały przód. Auto skręca w lewo. Przestajesz przyspieszać, koło wraca do pozycji neutralnej - auto jedzie prosto.

Najprostrzy sposób na oględziny jest bardzo prosty. Zaciągnij mocno hamulec ręczny, weź jakąś "łapkę", łomik, czy kawałek mocjej dechy i próbuj podważając pchnąć koło do przodu, tak jakbyś chciał auto ruszyć z miejsca do przodu. Sprawdź, czy koło przesuwa się nieznacznie względem nadwozia. Porównaj ew. ruch z lewej i prawej strony. Możesz równieź na zaciągniętym ręcznym lekko "puknać" ze sprzęgła. Mam na myśli dosyć lekkie aczkolwiek zdecydowane i krótkie puszczanie pedału sprzęgła, aby koło na ułamek sekundy poszło "w pracę". Potrzebujesz jednak do tej operacji kogoś doświadczonego.

Myślę, że sobie poradzisz. Miałem kiedyś dwie Zastavy i ich chorobą były luzy przedniego zawieszenia. W krańcowych sytuacjach, przy mocnym przyspieszaniu, koła wyglądały jakby chciały się złożyć pod samochód. zlosnik.gif

Napisano

> Już tę historię - wyważanie a ściąganie gdzieś słyszałem. Wytłumasz

> proszę własnymi słowami, o co chodzi i jaki związek

> przyczynowo-skutkowy ma niewyważone koło na ściąganie auta w

> bok.

> Może Ci gumiarz zamienił koła miejscami.

O co Ci chodzi niewiem.gif. Napisałem ze dwa razy miałem taki przypadek ale jaki byl zwiazek miedzy niewywazeniem a zciaganiem to nie wiem (i to rowniez napisalem). Zciaganie za kazdym razem ustawalo po wywazeniu ponownym kół, nie wiem moze przypadek ale czasem rzeczy ktore wydaja sie nieprawdopodobne dla nas staja sie rzeczywistoscia, wiec nie ma co sie wymadrzac ze to nie ma wpływu na zciaganie bo moze czasami jakis mały ma... wink.gif

Napisano

> ...wiec nie ma co sie wymadrzac

Głowa sluży nie tylko do noszenia beretu.

> ze to nie ma wpływu na zciaganie bo moze czasami jakis mały ma...

na ściąganie ma podobmy wpływ, jak to że Twoja sąsiadka dostała okres.

Napisano

> Miałem juz ten problem ze ściągało mi na lewo Wymieniłem opony i było

> OK. Pojeździłem troche i teraz znów problem ze ściąga mi na

> prawo. Co ciekawe tendencja do tego jest podczas ruszania oraz

> przyspieszania. Gdy hamuje to raczej idzie równo przed siebie. Z

> prawej strony była wymieniona manszeta na przegubie co za tym

> idzie było trochę rozkręcone ale potem złożone wszystko do kupy

> i chodziło ok-prosto, dopiero po jakimś czasie zaczęło ściągać.

> Jaka może być tego przyczyna??

Wyważenie nie ma nic wspólnego ze ściąganiem - jedynie może ci bić w pewnych przypadkach w kierownicę. Natomiast ciśnienie w ogumieniu już ma.

Napisano

mam podobny problem z astrolotem wymieniałem ostatnio :

-wachacze kompletne

-pękniety drazek stabilizatora

-poduszki i łozyska pod mcpersonami

-łączniki stabilizatora

-łączniki drazków skretnych

efekt jest taki ze podczas ruszania kierownica skreca mocno w prawo i tylko podczas dodawania gazu , jak niedodaje to samochud jedzie prosto , zbieznosc ustawiana 3 razy , koła wywazone i pozamieniane miejscami , czy ktos ma jakies pomysły ???????

Napisano

>Zciaganie za kazdym razem ustawalo po

> wywazeniu ponownym kół, nie wiem moze przypadek ale czasem

> rzeczy ktore wydaja sie nieprawdopodobne dla nas staja sie

> rzeczywistoscia,

Chyba się kolega Archiwum X za dużo naoglądał. Zgodzę sie że czasami jest bardzo trudno zdiagnozować przyczynę usterki ale nie róbmy z mechaniki przedmiotu magii. nono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.