Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat + Przepływomierz + Alternator = Zaczeło sie

Featured Replies

Napisano

Najpierw termostat, później przeplywka a teraz coś wyje pod maską. jest to buczenie, wycie terkotanie i coś śmierdzi. Jak włączę światła buczenie się nasila. Obstawiam Alternator. W dodoatku to jest TD sciana.gif Tam nie idzie go wyjąć.

Zastanawiam się czy nie kupić gdzieś na szrocie altka, resztę zostawić jak jest i "Sprzedaj padake" jak to wielu z Was radzi.

Głosowanie?

Napisano

> Zastanawiam się czy nie kupić gdzieś na szrocie altka, resztę

> zostawić jak jest i "Sprzedaj padake" jak to wielu z Was radzi.

> Głosowanie?

Może to tylko łożyska hmm.gif

Kontrolka ładowania się nie zapala?

Napisano
  • Autor

> Może to tylko łożyska

> Kontrolka ładowania się nie zapala?

ładowanie jest O.K. ale śmierdzi spaloną elektryką i sie nieżle grzeje. Nie jest to zdrowy objaw.

Zdjałem pasek i juz nie wyło, więc to napewno altek.

Dodatkowo chwilkę przed zaczęciem wycia (to było w środę) silnik mi lekko przerwał a potem zaczeło wyć. Wyglada jak jakies zwarcie i sypnięcie uzwojenia.

Napisano

> ładowanie jest O.K. ale śmierdzi spaloną elektryką i sie nieżle

> grzeje. Nie jest to zdrowy objaw.

> Zdjałem pasek i juz nie wyło, więc to napewno altek.

> Dodatkowo chwilkę przed zaczęciem wycia (to było w środę) silnik mi

> lekko przerwał a potem zaczeło wyć. Wyglada jak jakies zwarcie i

> sypnięcie uzwojenia.

Może łożyska spowodowały otarcie się wirnika o stojan przez co uszkodziło się uzwojenie hmm.gif

Szukaj używki. Warto wymienić sobie łożyska na nowe.

Powinieneś do 100zł coś sensownego znaleźć ok.gif

Napisano

Jak zdejmiesz pasek to usuniesz na raz kilka "potencjalnych" źródeł problemów. Ostatnio robiłem łożysko od klimy, wcześniej koło pasowe. Nieprzyjemne to prace ze względu na koszty ale generują różne dźwięki stukająco terkające itp.

Koło pasowe można ładnie podejrzeć przez klapkę za kołem - 3 śrubki chyba i widać czy skacze na nim pasek czy nie. Od klimy to już u mnie było widać nawet gołym okiem. Tyle że te dźwięki zanikały na wyższych obrotach, więc jest to raczej delikatna sugestia, żeby nie kupować na darmo części... Tak czy siak radziłbym się skontaktować z kimś, kto podpowie czy to jednak altek. Szarpanie miałem również przy okazji koła pasowego...

Napisano
  • Autor

Oglądałem koła pasowe i wyglądają OK.

Klima to też raczej nie bo ewidentnie słychać z tylu silnika a nie z przodu.

Dodatkowo altek się bardzo grzeje. Przejechalem 1km i alternator był gorący. Czuć też smrud palacej sie elektryki (charakterystyczny). Choć ładowanie jest OK.

Gdyby bylo cos nie tak z kołami pasowymi to bym tozobaczył. Osłone plastikową z boku już dawno zdjąłem - tym sposobem zdjalem pasek wielorowkowy.

Napisano
  • Autor

> Może łożyska spowodowały otarcie się wirnika o stojan przez co

> uszkodziło się uzwojenie

> Szukaj używki. Warto wymienić sobie łożyska na nowe.

> Powinieneś do 100zł coś sensownego znaleźć

Wygląda że poszlo uzwojenie wirnika. Izolacja wypada z alternatora. Używki na allegro drooogo. Regeneracja chyba już niebardzo. Zrąbane uzwojenie to trzeba go przewijać. Mysle nad regenerowanym np. ALTERNATOR REGENEROWANY

Kupowałem tam rok temu do Peugeota 405 za 100zl. I pytałem ile do Marei - powiedzieli ze ok 350

Napisano

> Oglądałem koła pasowe i wyglądają OK.

> Klima to też raczej nie bo ewidentnie słychać z tylu silnika a nie z

> przodu.

> Dodatkowo altek się bardzo grzeje. Przejechalem 1km i alternator był

> gorący. Czuć też smrud palacej sie elektryki

> (charakterystyczny). Choć ładowanie jest OK.

> Gdyby bylo cos nie tak z kołami pasowymi to bym tozobaczył. Osłone

> plastikową z boku już dawno zdjąłem - tym sposobem zdjalem pasek

> wielorowkowy.

u mnie tak smierdziało kilka razy .... po czym zaswiecila sie kontrolka , ze starego altka zostala jedna polowka obudowy i kolo pasowe zlosnik.gif , z robocizna koszt 700 zeta , a w 1,8 tez sie nie da łatwo wydlubac altka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Z altkiem to gruba kasa ! na allegro po 370 zika ALTEK

> lub 300 zl

> Altek1

no tyle ze mnie sie to stało 22 przed wigilia crazy.gif , wiec chodzilo o czas , postawilem do mechanika o 9 a o 15 odebralem gotowe auto ok.gif.Druga spr. ze u mnie altek jakis mocniejszy jest , i podobno dlatego tez drozej bylo tongue.gif . Jak masz czas to mozesz bawic sie w poszukawnie tanszych czesci ok.gif

Napisano

CZasami jak będziesz miał warcie na (lub koło alternatora) prąd przechodzi przez łożyska i zaczyna się ciężka praca (stąd piszczenie) często pada regulator i prostownilk. Autopsja mówi kupić używany , wymienić szczotki i łożyska przed montażem. Daje ci to jakąś gwarancje że trochę pojeździsz.

Napisano
  • Autor

> Z altkiem to gruba kasa ! na allegro po 370 zika ALTEK

> lub 300 zl

> Altek1

Ani jeden ani drugi.

Do 1,9 TD100 z klima musi byc 100A. Dziwne bo ja mam 63321419 i ma 85A . A numer ten wg szukajki Magneti Marelli to MAN1100 czyli 100A. Epper tez podaje 100A. Wydaje mi się, że początkowe wersje musiały mieć słabsze a zmienili póżniej na 100A.

Właśnie jestem po 6-7 godzniach walki. Efekt - Udało się wyjać Altek. Ale niech nikt nie mówi, że w TD wyjdzie gorą. nigdy. Dolem ledwo. Dodoatkowo trzeba wyjąć całą połoś i łapę która mocuje altek. TRAGEDIA. IDiotę co to wymyslił wieszałbym za jaja. Takiego debilstwa w życiu nie widziałem.

Jutro ma przyjść nowy altek o TAKI

Jak to zrobie to mówcie mi SKNERA. Ostatni raz porwałem się na coś takiego. Choc już nawet silnik naprawiałem i blacharkę robiłem ale w normalnych autach, w których myslano przy ich projektowaniu.

sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

Z pierszych ogledzin : padniety regulator, jedno lożysko 30.GIF i komutator wytarty do bólu

Napisano

> Właśnie jestem po 6-7 godzniach walki. Efekt - Udało się wyjać Altek.

> Ale niech nikt nie mówi, że w TD wyjdzie gorą. nigdy. Dolem

> ledwo. Dodoatkowo trzeba wyjąć całą połoś i łapę która mocuje

> altek. TRAGEDIA. IDiotę co to wymyslił wieszałbym za jaja.

> Takiego debilstwa w życiu nie widziałem.

Gratuluję zacięcia 20.GIF

A co mają posiadacze stilo powiedzieć? zlosnik.gif

> Jutro ma przyjść nowy altek o TAKI

> Jak to zrobie to mówcie mi SKNERA.

Może tytuł dostaniesz biglaugh.gif

Zrób referat podczas montażu wink.gif

Napisano

wlasnie nad takim altkiem myslalem jak u mnie padl ale elektryk zregenerowal go za 170zika wiec nie bylo sensu dokladac kasy i kupowac nowego-notabene tez po regeneracji

Napisano
  • Autor

A co? W Stilo jeszcze gorzej? Chyba juz się wyleczylem ze Stilo i ze 156/147

Napisano

jak upcham w skarpete to bede szukal czegos w miare prostego w konstrukcji i wygodnego do jazdy, kwalifikuje sie chyba okular 2,2 CDI w tiptronicu devil.gif3 latka starszy niz np stilo ale napewno mniej upierdliwy...

Napisano
  • Autor

w Tiptronicu? icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Ja raczej mysle o Avensisie lub Primerze.

Albo o Omedze C

Napisano

hehe,tez mi sie anensis podoba ale np terza(w niemczech) rozbijam sie vectra C 2.2 Direct w benie i powiem szczerze ze silniczek ok,zwawy itd ale szalu w jezdzie nie ma mimo ze kupe kasy kosztuje...wiec mysle ze avens bedzie mial podobnie, no a w takim okularku to co innego... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma Omegi C.

czepiasz się. Każdy tak nazywa Omegę B po FL

Napisano
  • Autor

Ale Triptronic? Kasa Ci nie miła?

Wczoraj wsadziłem Altka do ałutka. 3 godziny roboty.

A dziś pozostało jeszcze :

- elektryke podłączyc

- półos wsadzić

- wahacz załozyć

- pasek wielorowkowy założyć

- oleju wlac do skrzyni nowego

-osłonę silnika przykręcić

- osłone plastikową przy nadkolu

i cieszyć sie do następnej awarii.

Do zrobiebia pozostał termos i przepływka.

Chyba będe pierwszy kto sam alternator do TD100 założył. No nie sam bo z tatą. Samemu to w tyłek mozna się podrapać.

Modlę się żeby wszystko było OK 20.GIF

i Wy tez bow.gif

Napisano

Jakie masz objawy ze sadzisz ze przeplywka do zrobienia?Podobno w naszych autach ona ma niewielkie znaczenie...Dzis moja ma sprawdzian-powrot do Polski-1400 km, mam nadz ze nie bedzie zadnego alle...

Napisano

> Do zrobiebia pozostał termos i przepływka.

Z tym przepływomierzem dał bym sobie spokój, bo jak na razie nie został jeszcze ustalony jego wpływ na sterowanie dawką paliwa. Może się okazać, że jest to tylko pomiar kontrolny jakich wiele w systemach sterowania.

> Chyba będe pierwszy kto sam alternator do TD100 założył. No nie sam

> bo z tatą. Samemu to w tyłek mozna się podrapać.

Do referatu się przygotowałeś? zlosnik.gif

> Modlę się żeby wszystko było OK

> i Wy tez

ok.gif Gratuluję 20.GIF

Kanał miałeś do dyspozycji?

Napisano
  • Autor

Objawy> Tylko wyższe spalanie ok.7,3l

Ale jest tez pad termostatu - choć cześciowy, bo tylko za wczesnie się otwiera (przy 65). Narazie chłodnica zakryta i tak jeżdzę.

Z przepływką to jest tak, że na examinerze wyszło, że byl kiedys bląd przeplywki. Bląd został wykasowany i więcej sie nie pojawił. Ale zalecili przeczyszczenie. Więc wziolem w swoje łapska przeplywke i urwałem ok.2mm szerokości tej blaszki co tam jest.

Poza tym, niuc sie nie zmienilo w jeździe, a mógłbym rzec, że przybyło z 5KM. (Pewnie od świadomosci wizyty w ASO biglaugh.gif )

Dlateggo na razie nie ruszam nic tylko zobaczę ile spali.

Napisano
  • Autor

> Kanał miałeś do dyspozycji?

Kanał musi być cfaniaczek.gif

Bez kanału to polecam klocki zmieniać.

Własnie jestem po jeżdzie testowej. Wszystko OK.

Kupa roboty i tyle. Mam poodgniatane kolana, poździerane ręce i dłonie i obołałe plecy. Ale ile satysfakcji. cfaniak.gif

Referat - hmm. Zdjęć tam nie było mozliwosci zrobić. Nawet czasami dwa palce ledwo wchodziły hehe.gif Ale spróbuję to ładnie opisac i dołozyć rysunki. Tyle, ze to już w nowym roku - po inwentaryzacji w firmie.

Napisano
  • Autor

> Jakby każdy skakał w ogień, to też byś skakał?

Tu nie chodzi o to, że mówię tak bo każdy. Tak się przyjeło i tyle

Nawet Wikipedia tak mówi 20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.