Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Asta 1.7 nie odpaliła - kapota

Featured Replies

Napisano

Pierwszy raz od 2 lat nie udało mi się uruchomi Astry.

Przez święta miała wolne i stała nieruszana w garażu przez 4-5 dni. Dzisiaj kręciłem, kręciłem i nic - wkońcu padł akumulator,

A już tak się cieszyłem że po wymianie świec będzie paliła na dotyk. Nic z tego!

Potem cieszyłem się jak wymieniłem przewody przelewowe bo były obawy że cofa się paliwo - Nic z tego!

Widocznie gdzieś nieszczelny jest układ i paliwo spiepsza do zbiornika. Ja już nie mam sił na szukanie przyczyny.

Jak mechanik nic nie znajdzie to za niedługo zobaczycie post: Zamieniłem Astrę na..

sory za tego posta ale musiałem się pożalić troche. Zawsze chwaliłem to autko za bezawaryjność , a przedewszystkim oszczędność w spalaniu paliwa.

Ale już nie wytrzymuje gdy wsiadam do samochodu i nie wiem czy dzisiaj odpali czy nie.

Czy tylko ja mam takie problemy z prostym 1.7?

Napisano

ja tez mam problem z tym silniczkiem, tez musze dlugo krecic aby zapalila tylko ze u mnie (tak podejrzewam) bierze powietrze na pompie bo jest na niej wyciek oleju wiec mysle ze po naprawie bedzie ok. Swiece i przewody sa sprawne.Wyciek jest w tym miejscu. Spod tej drzwigni do ktorej przyczepiona jest linka.

280119462-000_1390.jpg

post-76805-14352489836438_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

to zdjęcie Twojego silnika? Bo wygląda jak nowy wink.gif

Napisano

> to zdjęcie Twojego silnika? Bo wygląda jak nowy

Umyj swoj i tez bedzie tak wygladal zlosnik.gif

Napisano

> Umyj swoj i tez bedzie tak wygladal

A no moje. jak kolega napisal wyzej taki wyglad mialem po umyciu go. ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy to tylko u mnie ale nawet przed myciem nie byl on zbyt brudny...

A dokladniej cały wyglada tak jak w zalaczniku(to zakreslone to jest niewazne)... biglaugh.gif

post-76805-14352489841844_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

ja muszę się przyznać że jeszcze nigdy nie myłem silnika a mimo to jest czysty.

Jak się wypogodzi będę musiał go podładować i spróbować odpalić.

Coś mi się wydaje że najszybszym sposobem żeby odpalił jest odkręcenie przewodu który idzie od filtra i wstrzyknięcie tam paliwa tak aby wypełnił go do pełna (równie zaleję filtr) ponieważ na 90% jest tam sucho i auto nie ma siły przepchnąc paliwo przez powitrze.

Zima jeszcze się nie zaczeła a ja mam jej już dość crazy.gif

Napisano

no napewno szybciej zapali jak zalejesz filtr i przewod. A moze elektrozawor cos nie kuma?

Napisano

> Zima jeszcze się nie zaczeła a ja mam jej już dość

Ech i ja się podepnę. Też zimy nie cierpię w tej astrze. Co wsiąde to nie wiem czy odpali. Akumulatorek ma 1 rok, a po dłuższym postoju jak kręce to rozrusznik cięęężko chodzi jakby się strasznie męczył.

Napisano

> ja muszę się przyznać że jeszcze nigdy nie myłem silnika a mimo to

> jest czysty.

> Jak się wypogodzi będę musiał go podładować i spróbować odpalić.

> Coś mi się wydaje że najszybszym sposobem żeby odpalił jest

> odkręcenie przewodu który idzie od filtra i wstrzyknięcie tam

> paliwa tak aby wypełnił go do pełna (równie zaleję filtr)

> ponieważ na 90% jest tam sucho i auto nie ma siły przepchnąc

> paliwo przez powitrze.

> Zima jeszcze się nie zaczeła a ja mam jej już dość

Ale zaglądałeś do filtra że twierdzisz że jest tam sucho? Nigdy się nie spotkałem żeby takie zapowietrzenie było, a często jeździłem aż paliwa brakło i nic się nie działo. Pisałeś kiedyś że będziesz sprawdzać rozrząd i kąt wtrysku. Od tego bym zaczął jeśli świece sprawne, paliwo pewne, akumulator sprawny.

Napisano
  • Autor

własnie dzisiaj odkręciłem ten przewód na filtrze, wziołem strzykawkę 20 mml i do filtra wstrzyknąłem 2 takie strzykawki a do przewodu półtora! Razem ok 70 mml !!! shocked.gif

podładowałem akumulatror kilka min aż w oczku pojawił się zielony punkcik po czym przekręciłem raz, potem drugi i auto odpaliło.

Ewidentny opad paliwa bo potem silnik przez pierwsze sekundu dławił się powietrzem. Gdybym nie dolał tych kilku strzykawek do filtrza i przewodu to pewnie znowu bym ładował aukumulator.

Co do kąt wtrysku i ustawienia rozrządu to spytam się speca od diesla czy warto bo gdy wróciłem z przejażdżki to Astra odpaliła na dotyk.

Mam jeszcze kilka pytań:

-ile musi pochodzi , przejechac mój diesel żeby aku się doładował po odpaleniu?

- zdziwił mnie też kolor ropy w banieczce plastikowej. Żółty jak tani browar albo gdy owiedzimy toaletę nad ranem ;-) Zawsze tankuję na tej stacji i zawsze ropka była az niebieściutka!

Pytnanie: Czy to jakieś uszlachetniacze zimowe które dodają do zimowego napędu?

P.S Sory za jakiekolwiek literówki ale mam przemrożone palce wink.gif

Napisano

No to zrób sobie jeszcze taki test. Zostawiaj auto na noc w takiej pozycji by przód był niżej niż tył. Jak nie masz górki to tyłem podjedź na cegły lub cokolwiek by wymusić grawitacyjny spad paliwa. Jeśli będzie lepiej palił to jesteś w domu. Jeśli bez zmian to trza dalej szukać.

EDIT

A Akumulator najlepiej pod prostownik na noc to będziesz miał pewność że jest naładowany.

Napisano
  • Autor

dzieki za radę. Już czytałem gdzieś o tym sposobie na opad paliwa bo wtedy powietrze spierdziela do baku i nie ma szans na przedostanie się na przód auta którego tył jest w górze.

Akumulator jest sprawny i trzyma swoje napięcie nawet po dłuższym postoju i krótkich odcinkach. Chciałem tylko wiedzieć ile musi upłynąś średnio czasu żeby altek naładował sam akumulator po dwukrotnym grzaniu świec i odpaleniu.

5min? 10 min? A może w kilometrach? Wiem że nie ma jakiegoś wzoru na to i najlepiej można sprawdzić miernikiem ale nie posiadam takiego

Napisano

co do doladowania aku to aby naladowac go od stanu wyladowania mysle ze z 200 km starczy biglaugh.gif a co do ropy to jest podzial na ON letni, zimowy i przejsciowy(wiosna, jesien). Kazdy rodzaj ma swoje dodatki, uszlachetniacze...

Napisano

Odpowiem ci tak.W moim DTL-u jak w zimie jezdziłem tylko praca-dom,a mam do pracy 2,5km,to po ok. 3 tygodniach od naładowania akumulatora rozrusznik zaczynał wolniej kręcic i musiałem podładowywać akumulator.Drugi objaw słabego akumulatora był taki,że podczas rozruchu zapalała się kontrolka ABS-u.Po podładowaniu był spokój na 2-3 tygodnie.Inaczej było kiedy od czasu do czasu przegoniłem asterke przez paręnaście km.Kolega z pracy ma 5-letnia fabie TDI i do pracy ma 2 km i też co pare tygodni podładowywuje akumulator,choć on swoje auto trzyma w nocy w garażu.

Z moich obserwacji wynika że trzeba parenaście km dziennie robić,żeby w dieslu akumulator był dobrze doładowywany.

Napisano

> Z moich obserwacji wynika że trzeba parenaście km dziennie robić,żeby

> w dieslu akumulator był dobrze doładowywany.

Ja jeżdzę po ok 30 km dziennie - tyle mam do pracy i spowrotem. Nic z tego. Niedoładowany był. Musiałem prostownikiem potraktować.

Napisano

> Ja jeżdzę po ok 30 km dziennie - tyle mam do pracy i spowrotem. Nic z

> tego. Niedoładowany był. Musiałem prostownikiem potraktować.

to napraw alternator. ta sytuacja nie jest normalna.

Jak altek jest w pełni sprawny, to 10 max 15 minut jazdy starczy w zupełności, by uzupełnić prąd zuzyty do odpalenia i grzania świec.

chyba że ładowanie nie osiąga 14V albo jakaś dioda przepalona, albo szczotki wytarte, to już inna bajka

Napisano

> to napraw alternator. ta sytuacja nie jest normalna.

> Jak altek jest w pełni sprawny, to 10 max 15 minut jazdy starczy w

> zupełności, by uzupełnić prąd zuzyty do odpalenia i grzania

> świec.

> chyba że ładowanie nie osiąga 14V albo jakaś dioda przepalona, albo

> szczotki wytarte, to już inna bajka

Altek był regenerowany. Daje ok 14,1-14.2v przy włączonych światłach. Jakiś czas temu i ja troszkę zamęczyłem akumulator bo chciałem odpalić przy spalonych świecach, więc może to było powodem tego niedoładowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.