Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mój projekt WSK

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze dzień dobry.

W sobote wykopałem z szopki mojej przyszłej teściowej WSK 125 cm^3 M06B. Motór jest z 1970r. i ma najechane 23000 km. Jako, że stał w szopce od 1991r., jest ostro zaatakowany przez rudą.

Plan odbudowy, jaki sobie założyłam, to najpier demontaż jednoślada, piaskowanie i malowanie proszkowe ramy. Nastepnie piaskowanie, klepanie i malowanie błotników, baka itp. Niestety kółka równeż nie dały rady i trzeba będzie piaskować obręcze.Na koniec zostawiam elektryke (niestety ktoś przy niej ostro namieszał) i oczywiście silnik.

Pytania jakie mi od razu przychodzą do głowy to:

- Czy jest sens rozplatać koło, piaskować/szlifować szprychy, a potem na nowo zaplatać? Może od razu kupić używkę w lepszym stanie.

- jak jest z częściami do tego motoru? Tylko używki czy może ktoś jeszcze to rzeźbi?

Na razie zapału mam dużo. Gorzej z miejscem do dłubania, bo mieszkam w bloku, a u teściowej na wsi faceta nie ma w domu od 14 lat i warsztacik jaki po nim pozostał przepadł w mroku dziejów.

Napisano

Z częsciami do WSK jest nieźle, zajrzyj na wstępie TUTAJ i przekonaj się sam.

Z tego co się orientuję zabawa z kołami nie ma sensu, bo w sklepie widziałem śliczne, nowe, chromowane obręcze, więc może warto skusić się na nie plus nowe szprychy, bo z używkami wiesz jak jest ("paanie, stan super! a że trochę rudej, to co??)

Sam biorę się za remont mojej Jawy, chcę zrobić ją naprawdę solidnie ale nie chciałem się chwalić, póki faktycznie tego nie zrobię - łatwo napisać, gorzej wyrobić z czasem.

W każdym razie powodzenia, grzebanie przy takich przestarzałych motorkach to czysta frajda, jak masz możliwość zaszycia się w ustronnym miejscu sam na sam z wueską, częsciami i zapasem chłodziwa (zlosnik.gif) to nawet się nie zastanawiaj. smile.gif

Napisano
  • Autor

Wybór mają całkiem całkiem. Chciałbym jak najwięcej części odratować, coby był to antyk. Musze zobaczyć co oferują sklepy wrocławskie.

Wiesz może jak to jest z zarejestrowaniem takiego wykopka z szopki.

Papierów do niego nie ma na jakieś 90%. Kiedyś toto było zarejestrowane, ale właściciel nie żyje od 14 lat. Da się to podpiać pod zabytek i dostać żółte tablice?

Napisano

> Wybór mają całkiem całkiem. Chciałbym jak najwięcej części odratować,

> coby był to antyk. Musze zobaczyć co oferują sklepy wrocławskie.

> Wiesz może jak to jest z zarejestrowaniem takiego wykopka z szopki.

> Papierów do niego nie ma na jakieś 90%. Kiedyś toto było

> zarejestrowane, ale właściciel nie żyje od 14 lat. Da się to

> podpiać pod zabytek i dostać żółte tablice?

Z antykiem nie przesadzaj. Teraz każdy rolnik, który wykopie pordzewiałe na wylot "coś" pamiętające komunę używa tego tekstu, więc mam na niego lekkie uczulenie.

Z rejestracją na zabytek jest dużo zachodu, w przypadku WSK się nie opłaca. Zagadaj z "teściową", skoro WSK byla własnością jej męża, to po jego śmierci przechodzi na nią. Ale to musi odbyc się przez sąd. Impreza nie jest specjalnie droga, choć nieco upierdliwa. Potem pozostaje wyrobienie wtórnika zaginionych dokumentów. Możnaby też zakombinować od drugiej strony, problem może powstać wówczas, jeśli okaże się że jedyną osobą uprawnioną do otrzymania wtórnika był mąż "teściowej".

Idź, pogadaj na wydziale komunikacji czy wtórnik może zostać wyrobiony przez małżonka po śmierci właściciela.

Ogólnie sprawa wydaje się do rozwiązania, ale na bnk czeka cię "trochę" chodzenia po urzędach, a najgorszy wariant to brak możliwości wydania wtórnika z braku pełnomocnika do pojazdu, i jednocześnie brak możliwości wydania orzeczenia przez sąd z braku papierów. spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.