Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos w Bravo/a 1.6 warto?

Featured Replies

Napisano

Witam, zastanawiam się nad zalozeniem blosa do mojego Bravo 1.6 z lpg II generacji. Czy ktos przerabial temat? W archiwum jest bardzo niewiele. Z tego co udalo mi się znalesc w sieci i na autokaciku to gosc w silniku 1.6 ale w palio stosowal i był baaardzo zadowolony. Roznica po zamontowaniu ogromna, zarówno na lpg jak i benzynie ; auto zaczęło jeździć normalnie z pelna moca jak przed zalozeniem lpg; W Lanosie podobnie, o scorpio i innych nie wspomne,

Mam instalacje II gen BRC, z reduktorem TECNO-M-100kW, czy zalozenie blosa wiaze się z wymiana reduktora na inny większej mocy?

Najbardziej zależałoby mi na wypowiedziach tych co maja a nie tych co słyszeli smile.gif

A dla tych co nie wiedza o co chodzi: http://www.gciklodawa1.republika.pl/audi/blos_instrukcja.pdf

PS. Objechała mnie Hania Civic 1.4 90KM, a to już przesada:);

Napisano

ja mam u siebie w Palio 1.6 i sobie chwalę,

przed założeniem Blosa sprawdź jaki masz parownik

bo pod Blosa musi być bardziej wydajny

Napisano
  • Autor

> ja mam u siebie w Palio 1.6 i sobie chwalę,

> przed założeniem Blosa sprawdź jaki masz parownik

> bo pod Blosa musi być bardziej wydajny

hehe, o Tobie pisalem smile.gifsmile.gif chyba nie masz nic przeciwko, no i z tymi ochami i achami chyba nie przesadzilem? smile.gif

parownik? hm=reduktor? no mam TECNO-M-100kW wiec teoretycznie styka...

I powaznie takie odmulenie na lpg i na benzynie? jak spalanie i regulacja tego czegos? jak dlugo jezdzisz?

Jednym slowem montowac? w piatek podjade do swojego gazownika i zapytam za ile i czy ten reduktor nie wymienic...

Napisano

parownik musisz zmienić na taki 140 KW bo przy wyższych obrotach tj ok 5 tyś brakowało mocy na tym 100KW

regulacja jest długa i żmudna zaopatrz się w monitor sondy lambda wtedy jest łatwiej ustawić mieszankę

Spalanie na blosie zmniejszyło się z 17 na 15 lit ( mam ciężka nogę i prawie non stop załadowane auto).

Pod koniec Stycznia chyba przetestuje sobie Sekwencję bo Spalanie troszkę duże jednak jest devil.gif

Napisano
  • Autor

> parownik musisz zmienić na taki 140 KW bo przy wyższych obrotach tj

> ok 5 tyś brakowało mocy na tym 100KW

czyli dochodzi 220zl wiecej...

> regulacja jest długa i żmudna zaopatrz się w monitor sondy lambda

> wtedy jest łatwiej ustawić mieszankę

a myslalem ze to urzadzenie plug and play

> Spalanie na blosie zmniejszyło się z 17 na 15 lit ( mam ciężka nogę

> i prawie non stop załadowane auto).

> Pod koniec Stycznia chyba przetestuje sobie Sekwencję bo Spalanie

> troszkę duże jednak jest

no to juz chyba przesada. Przy butowaniu nigdy nie przekroczylem 12,4l lpg/100, a przy dynamicznej, normalnej jezdzie jest 11-11,5...

dla swietego spokoju chyba gra nie warta swieczki - choc pogadam w piatek z moim gazownikiem...

Napisano

> PS. Objechała mnie Hania Civic 1.4 90KM, a to już przesada:);

dziwne... icon_rolleyes.gif ale jechałeś w tedy na benzynie czy na lpg ? u mnie w rodzinie był VW Bora 1,6 105KM(?) i jest Corolla 1,4 97KM - z moim fiatem nigdy nie miały szans - tylko tyle ze ja nie mam inst. gazu i jeżdżę na benzynie...

Napisano
  • Autor

> dziwne... ale jechałeś w tedy na benzynie czy na lpg ? u mnie w

> rodzinie był VW Bora 1,6 105KM(?) i jest Corolla 1,4 97KM - z

> moim fiatem nigdy nie miały szans - tylko tyle ze ja nie mam

> inst. gazu i jeżdżę na benzynie...

no wlasnie, a ja mam gaz i to II gen wiec zwezke na dolocie i d**a...dlatego mysle jak tu dodac/oddac troche mocy.

aha, jechalem na benzynie...

Napisano

> dziwne... ale jechałeś w tedy na benzynie czy na lpg ? u mnie w

> rodzinie był VW Bora 1,6 105KM(?) i jest Corolla 1,4 97KM - z

> moim fiatem nigdy nie miały szans - tylko tyle ze ja nie mam

> inst. gazu i jeżdżę na benzynie...

No... bardzo dziwne - tez mam II gen i zrobilbym np. tego cibica jak chce. Moze kolega ma cos zle wyregulowane ? mnie przy butowaniu i 13 l na 100 km wezmie.

Napisano

> No... bardzo dziwne - tez mam II gen i zrobilbym np. tego cibica jak

> chce. Moze kolega ma cos zle wyregulowane ? mnie przy butowaniu

> i 13 l na 100 km wezmie.

Powoli powoli, chyba nie do końca wiecie o czym piszecie. Civic to nie Toyota, ani Golf, ani tym bardziej Fiat Bravo. Ja mam Alfę 155 z prawie 130 konnym silnikem 1.8, a brat ma właśnie Civica 1.4, i uwieżcie mi, to naprawdę lata w porównaniu z innymi autami w podobnej klasie. Silniki niesamowicie podatne na zmiany, nawet zmiana dolotu już daje efekty, no i masa auta, sporo niższa od waszych. Co prawda i tak wolę Alfę i Fiata, ale nie pisałbym takich pochopnych opinii.

Pozdrawiam. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.