Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emulacja sondy ???

Featured Replies

Napisano

Witam !

Samochód Daewoo Nubira II 2.0 , instalacja II generacji Elpigaz (komputer Voila Plus , reduktor (kupiony w marcu) Elpigaz Vega Super (lub Super Plus).

W październiku zamontowany BLOS. Krokowiec całkowicie odłączony , więc tak naprawdę obecnie jest instalcja I generacji wink.gif

I teraz problemy ...

Odpala się bez problemu na bezynie , silnik wchodzi na obroty (około 1000obr) i po chwili obroty spadają do zera i silnik gaśnie.

Ponowne odpalenie samochody utrudnione. Trzeba albo poczekac z kilkadziesiąt sekund i próbować ponownie odpalić lub próbować szczęścia wink.gif

Jak już odpali na benzynie to działa ok.

Na LPG odpala bez problemu (bezpośrednio). W/w problemy na LPG wogóle nie występują ...

Obecnie odpalam bezpośrednio na LPG i nie ma problemów ale wolałbym odpalać na bezynie i przełączać na LPG smile.gif

Żadna kontrola nie swieci (błędu) mi się na kokpicie samochodu ...

Nie jestem pewien ale wyłączenie zasilania (odłączenie akumulatora) na kilka godzin zlikwidowało ten problem , ale problem powrócił przy następnym uruchomieniu.

Choć czasami odpala bez problemu (nie gasnie ...)

Zasugerowano mi że jest problem z emulacją sondy lambda.

Czy objawy wskazują na taki problem ? Na czym polega ta "naprawa" (regulacja) emulacji sondy lambda ?

Czy każdy gazownik będzie wiedział o co chodzi ?

Bo chyba to że krokowiec nie działa nie ma żadnego wpływu na "komputer" ?

Napisano

Tak, to dość modelowy przykład złej emulacji sondy lambda.

Przy pracy na gazie w II generacji instalce sterownik benzynowy powinien dostawać emulowany sygnał sondy. W twojej starej instalacji pewnie tak było. Pytanie czy coś zmieniałeś w połączeniach okołolambdowych ?

A jaki tam sterownik jest ? Bo jak rozumiem zostawiłeś sterownik od poprzedniej instalacji?

Napisano
  • Autor

> W twojej starej

> instalacji pewnie tak było. Pytanie czy coś zmieniałeś w

> połączeniach okołolambdowych ?

> A jaki tam sterownik jest ? Bo jak rozumiem zostawiłeś sterownik od

> poprzedniej instalacji?

Stara instalacja ciągle jest podłączona. Jedyną "modyfikacją" było odłączenie zupełnie krokowca (nie był potrzebny) i wyrzucenie starego miksera , gdyż obecnie za mikser służy BLOS ..

BLOS nie potrzebuje krokowca.

Dodatkowo (jeśli ma to jakiś wpływ) do sygnału lambdy (sonda 1-przewodowa) został podłączony wskaźnik AFR (od użytkownika gondoljerzy).

I to chyba wszystko smile.gif

Problem zaczął występować od pewnego czasu.

Na czym polega to ustawienie emulacji sondy ?

Czy wskaźnik AFR może mieć wpływ na błędy emulacji ????

Napisano

Zwykle robi się tak, że rozcina się kabelek idący od sondy do kompa i podłącza się do dwóch końców dwa kabelki idące od sterownika instalacji gaz.

W sterowniku od gazu jest przekaźnik lub inny przełącznik i przy jeździe na benzynie przepuszcza sygnał sondy. Przy jeździe na gazie bierze sobie sygnał z sondy i używa go jako parametr wejściowy dla sterowania ktrokowcem a kompowi silnikowemu wystawia sygnał emulowany.

W zależności od rodzaju centralki ustawienie emulacji lambdy robi się z programu diagnostycznego po połączeniu się komputerem lub potencjometrami / przełącznikami w samym sterowniku w coprymitywniejszych rozwiązaniach.

Podłączenie dodatkowego wskaźnika do sondy nie powinno mieć wpływu.

A może jak odłączyłeś krokowca, to centralka od gazu przszła w "tryb awaryjny" i zaniechała emulacji ? Jeśli tak, to może podłącz tego krokowca (tylko elektrycznie, bez dołączania do gazu) niech sobie dynda na kabelkach..

A ja i tak nie lubię BLOSa i uważam że to dziadostwo wink.gif

Napisano

Chodzi o emulację sondy lambda, czyli sygnał jaki dostaje ECU silnika z emulatora zamiast z rzeczywistej sondy podczas pracy na gazie. Nie wiem jakie voila ma tym temacie możliwości regulacji. W każdym razie dość typowy przypadek.

Napisano
zlosnik.gifPiszemy w tym samym czasie he he. Odłączenie krokowca na 100% nie ma wpływu. Nie ma tam żadnej informacji zwrotnej - tylko driver sterujący silniczkiem.
Napisano
  • Autor

> wpływu. Nie ma tam żadnej informacji zwrotnej - tylko driver

> sterujący silniczkiem.

Też tak myślałem smile.gif

Czyli gazownik powinien bez problemu usunąć ten problem ?

Tak z ciekawości co musi wykonać ?

Obecnie komputer (Voila Plus) służy tylko i włącznie do emulacji sondy lambda wink.gif

Jako ciekawostkę dodam że kiedyś jak miałem starą instalację II generacji to odpalał się na benzynie poprawnie ale jak silnik był zimny to po pierwszym uruchomieniu na LPG zawsze gasł ...

Żaden gazownik sobie z tym nie poradził ...

Po zamontowaniu blosa problem zniknął i przez dłuższy czas nie było żadnych problemów (odpalał bez problemu na LPG jak i benzynie) ale od około 2 tygodni problem jest taki że na LPG odpala odrazu i bez problemu (nawet przy obecnych mrozach) a na bezynie niestety tez odpala ale po chwili gaśnie ...

Oczywiście jak odpalę na LPG i przełącze na bezynę to jest ok smile.gif

Ale nie o to chodzi przecież wink.gif

Napisano

Trzeba najpierw sprawdzić poprawność podłączenia. Czy ta emulacja w ogóle jest podłączona, jaki typ emulacji, i dopiero wtedy ewentualnie dokanywać zmiany parametrów wypełnienia (o ile voila daje taką możliwość). Dobry gazownik sobie z takimi rzeczami bez problemu poradzi - ale DOBRY gazownik.

Napisano

u mnie dosc podobny przypadek

jak odpalam to na benzynie {mam podlaczony czujnik temp przelanczania gazu na 20 albo 30 stopni bodajze} i odpala ale za chwile gasnie....

jak odpale znow to zwieksza sie ciut obroty ale za chwile znow zgasnie oslabiony.gif

ja sposob na to znalazlem taki, ze po odpaleniu dodaje gazu i prztrzymuje go na tak obrotach ok 2000 przez 3-4 s i puszczam gaz i juz nie zgasnie idea.gif

ciekawe czy to tez problem z emulacja sondy lambda ? hmm.gif

Napisano

> u mnie dosc podobny przypadek

> jak odpalam to na benzynie {mam podlaczony czujnik temp przelanczania

> gazu na 20 albo 30 stopni bodajze} i odpala ale za chwile

> gasnie....

> jak odpale znow to zwieksza sie ciut obroty ale za chwile znow

> zgasnie

> ja sposob na to znalazlem taki, ze po odpaleniu dodaje gazu i

> prztrzymuje go na tak obrotach ok 2000 przez 3-4 s i puszczam

> gaz i juz nie zgasnie

> ciekawe czy to tez problem z emulacja sondy lambda ?

Jak po resecie kompa efekt znika to tak.

Napisano

ja mam linie lambdy otwarta, czyli zero emulacji [akurat w moim bedini jest taki nastaw mozliwy] stad mi sie czek zapala na gazie przy 3k obrotow jak jade ze stala predkoscia; a ze ostanie 500m przejezdzam na nopb to problemow przy odpalaniu na nopb brak;

ps. jutro pierwszy pomiar spalania po regulacji zaraz po wymianie lambdy.. tzn mam nadzieje nie, ze jeszcze pare km zrobie zanim zbiornik mi peknie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Tak, to dość modelowy przykład złej emulacji sondy lambda.

Niestety wygląda na złą diagnozę frown.gif

Dobrze że w piątek pojechałem zatankować do niemalże pełna benzyny , bo w tygodniu miałem jechać do gazownika i miał zobaczyć (30zł) co z tą emulacją ...

Zatankowałem niemalże do pełna i ...problemy ustąpiły ...

Odpala idealnie i obroty nie spadają do zera i nie gaśnie ...

Dobrze że jakoś nie wierzyłem że tak sama w sobie emulacja by się "rozjechała" i itd ...

narazie jest ok. Czyli widać jak zaczną się znów problemy to znów zatankować benzyny smile.gif

Napisano

> Niestety wygląda na złą diagnozę

> Dobrze że w piątek pojechałem zatankować do niemalże pełna benzyny ,

> bo w tygodniu miałem jechać do gazownika i miał zobaczyć (30zł)

> co z tą emulacją ...

> Zatankowałem niemalże do pełna i ...problemy ustąpiły ...

> Odpala idealnie i obroty nie spadają do zera i nie gaśnie ...

> Dobrze że jakoś nie wierzyłem że tak sama w sobie emulacja by się

> "rozjechała" i itd ...

> narazie jest ok. Czyli widać jak zaczną się znów problemy to znów

> zatankować benzyny

Zawór zwrotny w pompie paliwa masz uszkodzony.

Napisano
  • Autor

> Zawór zwrotny w pompie paliwa masz uszkodzony.

Jeśli jest uszkodzony to czemu jak jest prawie pełen zbiornik benzyny funkcjonuje prawidłowo ?

Nie tak dawno jak było wiecej niż pół zbiornika też działało ok ...

Czyli wygląda ze problem jest jak jest mniej niż 3/4 , 2/4 zbiornika paliwa ...

Albo jak jest stare paliwo ???

Napisano

> Jeśli jest uszkodzony to czemu jak jest prawie pełen zbiornik benzyny

> funkcjonuje prawidłowo ?

Bo wtedy ten zawór jest w paliwie i lustro benzyny utrzymuje ją w przewodach. Jak poziom spadnie poniżej zaworka to po zgaszeniu silnika paliwo spływa do zbiornika.

Typowa usterka w Nubirze którą też przechodziłem.

Napisano
  • Autor

> Typowa usterka w Nubirze którą też przechodziłem.

Ok.

A można takie coś zainstalować ?

http://www.allegro.pl/item292779160_zawor_zwrotny_paliwa_6mm_8mm_10mm.html

Bo poprzedni właściciel 2 lata temu wymieniał pompę paliwa na nową (tak się chociaż chwalił).

Więc szkoda mi kasy na zakup nowej pompy i zapewne kosztowany montaż ...

A taki "zaworek" może by załatwił raz na zawsze ten problem ?

Co sądzisz o tym ?

Napisano

A masz odcięcie zasilania pompy paliwa przy pracy na gazie?

Napisano

> Ok.

> A można takie coś zainstalować ?

> http://www.allegro.pl/item292779160_zawor_zwrotny_paliwa_6mm_8mm_10mm.html

> Bo poprzedni właściciel 2 lata temu wymieniał pompę paliwa na nową

> (tak się chociaż chwalił).

> Więc szkoda mi kasy na zakup nowej pompy i zapewne kosztowany montaż

> ...

> A taki "zaworek" może by załatwił raz na zawsze ten problem ?

> Co sądzisz o tym ?

Zaworek jest w koszu pompy także zamontowanie tego z linku nie pomoże bo pompa i tak będzie się opróżniać. Wymiana pompy to 10 minut i wystarczy młotek i śrubokręt.

Napisano
  • Autor

> Zaworek jest w koszu pompy także zamontowanie tego z linku nie pomoże

> bo pompa i tak będzie się opróżniać. Wymiana pompy to 10 minut i

> wystarczy młotek i śrubokręt.

Ok. Jednak wymiana całej pompy (bo wymiana samego wkładu nie ma sensu bo nie ma w nim zaworka) to wydatek 200-300zł (z montażem).

To chyba wolę już raz na jakiś czas podjechać na stacje i zatankować benzyny , bo po zatankowaniu problem znika smile.gif

A płacić 200-300zł za całą pompę jak winowajcą jest "zaworek" jest według mnie bez sensu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.