Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A] Zawór EGR do wymiany

Featured Replies

Napisano

Miesiąc temu byłem na przeglądzie po 45tys i przy okazji chwilę przes wizytą pojawił mi się błąd silnika. Na serwisie powiedzieli, że to był błąd zaworu EGR i został przeprogramowany komputer nim sterujący, a sam zawór wyczyścili. Niestety znów mi sie kontrolka zapaliła. Ktoś już wymieniał ten EGR kiedyś? Oczywiście mam nadzieję, że zrobią mi to w ramach gwarancji (która z tego co pamietam jest na 3 lata). W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wizytę. W sumie to pierwsza usterka po dwóch latach Aveo, czyli nie jest źle...

Napisano

> Miesiąc temu byłem na przeglądzie po 45tys i przy okazji chwilę przes

> wizytą pojawił mi się błąd silnika. Na serwisie powiedzieli, że

> to był błąd zaworu EGR i został przeprogramowany komputer nim

> sterujący, a sam zawór wyczyścili. Niestety znów mi sie

> kontrolka zapaliła. Ktoś już wymieniał ten EGR kiedyś?

> Oczywiście mam nadzieję, że zrobią mi to w ramach gwarancji

> (która z tego co pamietam jest na 3 lata). W przyszłym tygodniu

> jestem umówiony na wizytę. W sumie to pierwsza usterka po dwóch

> latach Aveo, czyli nie jest źle...

Mi wymienili w Evandzie tylko, że niepotrzebnie bo był dobry hahaha.gif a ponoć kosztował 3000 hahaha.gif

Napisano

tradycyjnie, oni zawsze tak mówią a chodzi jak zwykle o zbierajacy sie nagar na zaworach , wniosek przegonic go na benzynie i na wysokich obrotach. Nie potrzebnie tylko zamontuja nowy , ale jak w ramach gwarancji to niech montuja potem dalej sie bedzie świeciła to wyminia cewke i przewody no ale to juz ich sprawa. Ewentualnie moze ta kontrolka świecić sie od instalacji gazowej, jeżeli masz BRC ale włoskimi wtryskiwaczami gazu czyli wersje SEQENT 24 to coś tam szwankowało i świeciła sie ta kontrolka. Ja zamontowałem sobie SEQENT z wtryskiwaczami japońskimi była droższa o chyba 300 zł ale po pierwsze nie mam problemu z nią a przejechane 65kkm i wtryskiwacze pracuja cicho, a nie jak te włoskie klekotaja, ale to niestety wina dilera ze wciskali te tańsze a nie informowali ze sa lepsze i nie wiele droższe. A jeszcze nasunęła mi się jedna myśl , ja wlewam olej daewoo 5W30 może to jest powodem tego ze nigdy nie zaświeciła mi się ta kontrolka, ostatnio jak zmieniałem olej to powiedzieli mi ze ten olej jest bardzo rzadki więc moze dlatego nie robi sie nagar w przeciwieństwie do oleju gęstrzego , nie wiem moze to o to chodzi, warto sie zastanowić.............

Napisano
  • Autor

Do mnie wlewają Mobil 5w40. A co instalacji to mam BRC, ale nie wiem jakie wtryskiwacze - pewnie te tańsze. Często przeciągam go do wysokich obrotów z uwagi na małą moc, więc pewnie nagaru się za dużo nie nazbierało. Kontrolka wcześniej się nie zapalała. Pierwszy raz przed przeglądem się zapaliła to powiedziałem, aby przy okazji sprawdzili, a teraz po miesiącu znowu.

Myślę, że chyba jak podłączyli pod komputer i im pokazał się błąd EGR to znaczy, że coś nie tak z tym zaworem a nie z nagarem. Ale w sumie to nie moja sprawa co będą wymieniać, gwarancja jest do listopada, więc do tego czasu powinno im się udac wyeliminowac usterkę wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam temat, bo muszę się pochwalić. Na piątek jestem umówiony na zawór EGR. Czyli czekałem tylko niewiele ponad miesiąc claps.gif a już myślałem, że będę musiał czekać dwa miesiące.

Ktoś jeszcze ma wątpliwości co do jakości serwisu Chevroleta? Niech zobaczy kiedy był założony temat. Mam tylko nadzieje, że po piątkowej wizycie "check" zgaśnie już tym razem na stałe smile.gif

Serwis to BSP w Łodzi.

Napisano

> Odgrzewam temat, bo muszę się pochwalić. Na piątek jestem umówiony na

> zawór EGR. Czyli czekałem tylko niewiele ponad miesiąc a już

> myślałem, że będę musiał czekać dwa miesiące.

> Ktoś jeszcze ma wątpliwości co do jakości serwisu Chevroleta? Niech

> zobaczy kiedy był założony temat. Mam tylko nadzieje, że po

> piątkowej wizycie "check" zgaśnie już tym razem na stałe

> Serwis to BSP w Łodzi.

Nie no miesiąc to rewelacja TYLKO miesiac pad.gif

No i z doświadczenia: zamówili tylko EGR bo przecież o uszczelce zapomnieli no i zamonują starą, która będzie puszczała to nic, że im nie wolno tego robić ale kto w ASO by się przejmował uszczelką - taką błachostka, może nawet silikonem posmarują, który nie dośc, że śmierdzi to jeszcze wypali sie po kilku dniach bo w Chevim egr jest bardzo blisko kolektora, eeee ale to nic takiego - drobiazg - "BĘDZIĘ PAN ZADOWOLONY"

Następnie kontrolka silnika zapali się znowu, bo oni doskonale wiedzą (lub mogli by wiedzieć gdyby chciało im się czytać co GM pisze do nich z Niemiec), że w przypadku zapalenia kontrolki i błedu EGR w silniku 1.4 należy zastosować procedurę konsultacji jakiejś tam tabeli przysłanej przez GM i w 99 przypadkach na 100 zamiast wymieniać EGR, który akurat jest bardzo mało awaryjny, należy wymienić zawory (wada fabryczna)

ale kto by się przejmował w ASO nerwami klienta, zmarnowanym czasem klienta, klient przyjedzieje jeszcze raz, a GM zapłaci za obie naprawy i wszyscy zadowoleni - oprócz klienta.

No i póżniej zajmą się głowica i nie będzie już checka ale, że zacznie brać olej bo naprawa będzie wykonana niedokładnie - kto by się przejmował - może klient znowu przyjedzie i da zarobić........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.