Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy rok i nowe problemy z uniaczem

Featured Replies

Napisano

przed chwilą wróciłem z trasy (tylko tylko dojechałem) i w trasie mi padł. początkowo nie chciał odpalic ale w końcu załapał. prędkośc max możliwa do jazdy 40-50 km/h

objawy:

-brak mocy

-tak jakby coś hamowało (sprawdzę hamulce, jeśli to nic nie da to wtedy przeguby, no i skrzynia)

-chodzi jak "mercedes" czyli klekocze

-non stop włacza się wentylator(jest w pobliżu 0'C więc objaw co nieco dziwny)

co może byc ewentualnie innego?

po sprawdzeniu w garażu pali ale za moment sie wyłącza i przy lekkim dodaniu gazu gaśnie a szybkie wciśniecie gazu powoduje normalną pracę silnika

Napisano

> przed chwilą wróciłem z trasy (tylko tylko dojechałem) i w trasie mi

> padł. początkowo nie chciał odpalic ale w końcu załapał.

> prędkośc max możliwa do jazdy 40-50 km/h

> objawy:

> -brak mocy

> -tak jakby coś hamowało (sprawdzę hamulce, jeśli to nic nie da to

> wtedy przeguby, no i skrzynia)

> -chodzi jak "mercedes" czyli klekocze

> -non stop włacza się wentylator(jest w pobliżu 0'C więc objaw co

> nieco dziwny)

> co może byc ewentualnie innego?

przegrzany?? zobacz czy masz plyn w chlodnicy. jaka temperatura na silniku byla??

Napisano
  • Autor

widzę że taki problem tylko mi się zdarzył yikes.gif ale jak ktoś ma jeszcze pomysły co może byc proszę o wpisy tu

Napisano

nie mam pojęcia, za krótko w tym siedze, a samemu mi sie takie coś nie zdarzyło, szczególnie z tym wentylatorem....może faktycznie sie silnik przegrzewa, tylko dlaczego? Pytanie, cze czujnik od wentylatora jest podpięty do silnika, czy do chłodnicy??

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia, za krótko w tym siedze, a samemu mi sie takie coś

> nie zdarzyło, szczególnie z tym wentylatorem....może faktycznie

> sie silnik przegrzewa, tylko dlaczego? Pytanie, cze czujnik od

> wentylatora jest podpięty do silnika, czy do chłodnicy??

do chłodnicy jest podpięty ten czujnik

ale grzanie to najmniejszy problem. chodzi mi szczególnie o ten brak mocy i palenie

po dokładnym pryjrzeniu odkryłem że o dziwo jakimsik cudem przesunął się aparat pomimo zakręconych śrub yikes.gifyikes.gif lekka poprawa dała efekty, choc przy okazji odkryłem że poduszka od skrzyni biegów powiedziała 30.GIF i czekam na wypłate by zakupic ją sobie.

a co do grzania się silnika mam pewne przypuszczenia

-występuje to przy złym ustawieniu zapłonu (tak miałem przy wadzie kopułki)

-wspomniany czujnik temperatury(także termostat, choc niedawno założony był nowy)

lub

-zapchana chłodnica

mimo wszystko dzięki wszystkim za pomoc.

jak coś by było jeszcze nie tak to się znowu odezwę

Napisano

> widzę że taki problem tylko mi się zdarzył ale jak ktoś ma jeszcze

> pomysły co może byc proszę o wpisy tu

miałem podobny przy rozruchu problem zaraz po naprawie baku kiedy pozwoliłem podokręcać rury mechanikowi, który udzielił mi garażu i kanału. Odpalenie i prawie natychmiastowe gasnięcie silnika, przegazowanie po odpaleniu dopiero dawało efekt normalnego biegu jałowego. U mnie to nieszczelność układu paliwowego - paliwo odpływało w całości do baku sciana.gif

Inny pomysł jaki miałem to przy tak niskich temperaturach benzyna ma tendencję zamrażania pary wodnej wokół siebie, więc wtryskiwane zimne paliwo uszczelniło Ci przepustnicę lodem, sprawdź czy otwiera Ci zawór ciepłego powietrza znad kolektora wydechowego, może padł czujnik temp zasysanego powietrza, pękła/spadła rura od kolektora do filtra?? nie wiem : nie spotkałem się z tym , bardziej w tym wypadku zgaduję niz wiem.

Co do pierwszego przypadku sam to przerabiałem więc piszę na podstawie własnych problemów.

Napisano

Hmmm Troche znajomo to brzmi ale u mnie to byl banal w stylu zapchany tlumik Przypieprz w puchy mloteczkiem i zobacz jaki efekt bedzie hmm.gif

Napisano

> miałem podobny przy rozruchu problem zaraz po naprawie baku

No, no - pisz, pisz więcej bo cały czas czekam. Mi po wymianie zbiornika (sam robiłem 270751858-jezyk.gif ) zaczęły się anomalie z pracą auta - niskie obroty spadają nawet do 500, i falują, a czasami gaśnie, podczas jazdy brak mocy (o ile przy 899 można mówić o takim parametrze jak moc) , spadek Vmax, i zapalająca sie kontrolka błędów. Wszystko zgoniłbym na swój montaż zbiornika, gdyby nie fakt iż na LPG też moc i Vmax są mniejsze (nie występuje jedynie falowanie na niskich obrotach i gaśnięcie silnika) jednak jak kontrolka błędu zgaśnie to zaczyna jechać jakby dostał przynajmniej butem 40 w zadek. Ja obstawiam usterkę czujnika temp albo sondy lambda, ale czasu nie mogę znaleźć by pojechać na komputer crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.