Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wody

Featured Replies

Napisano

dzisiaj dolewalem plyno do ukl. chlodzenia i stoje i obserwuje zbiorniczek, silnik pracuje na wolnych a tu nagle zaczyna bardzo mocno cieknac woda z pompy ale nie na zimmeringu oski, tylko cieklo z tej powieżchni ktorą dolega do bloku... Pobieglem szybko zgasilem silnik przestalo. Juz wkurwiony tym co sie stalo odczekalem chwile podstawilem wiadro i jeszcze raz silnik zapalilem. I ku mojemu zdziwieniu nic juz nieleci, silnik sie nagrzal to co bylo mokre wyparowalo i sucho. Przejechalem sie dosyc dynamocznie i sucho nic niecieknie....

i teraz moje pytanie, co moglo byc przyczyną? Czy odkrecic pompe wody i osadzic ja na nowo na kleju? Czy olac sprawe. Wygladalo to tak jakby nagle w ukladzie zrobile sie duze cisnienie wywalilo wode w najslabszym punkcie.

confused.gif

Napisano

A jak postoi auto to nie cieknie Ci plyn ? Bo ja mam tak ze jak auto chodzi to nic nie cieknie postoi chwile to spod pompy raz na jakis czas kapnie troszke smile.gif

Napisano

Mi pocieklo tak na jeden raz jak opuscilem silnik z lapy do jakiejs naprawy. Mowili co poniektorzy, ze to pewnie oring na rurze, ale mi sie to wydaje naciagane. Z rok potem (cztery tygodnie temu) pompa wyzionela ducha, leciala spod oski. Tak czy owak nie ignoruj tego za bardzo, bo sie zemsci. Jak cieknie z uszczelnienia, to na zewnatrz silnika / obudowe pompy. Jak spod oski do wali pod pokrywe rozrzadu, jak bardzo zle widac dopiero jak pod nia zajrzysz.

Napisano
  • Autor

nic niecieknie. Narazie niemam osony rozrzadu i spod oski tez niecieknie. Chyba to rozbiore ogladne ta pompe dokladnie i przekrece na nowo. Moze ktos polecic na czym to osadzic na nowo?

Napisano

Nowe sie montuje na silikon, najlepiej czarny, ale to pewnie wiesz. Jak dobrze wyczyscisz powierzchnie styku (w pompie jest rowek) to na nowy silikon powinno dac rade. Zwaz, ze tam gdzie jest obudowa pompy jest relatywnie mniejsze cisnienie, bo przeplyw jest najlepszy, pod warunkiem, ze uklad jest zdrowy (a w kazdym razie tak mnie sie wydaje, inzynierem nie jestem). Takze uszczelnienie na pompie nie musi byc "mega". Ale ja sie nie znam smile.gif

Napisano

U mnie był motyw taki, że zaczęło cieknąć na raz w dwóch miejscach - w okolicach pompy wody i przez krociec przy reduktorze gazu:| Pompe odkręciłem - luzów brak, lekki opór kiedy się nią obraca. Nie byłem w stanie stwierdzić co cieknie, bo i w obudowie rozrządu było troszke i z filtra oleju kapało. Wyczyściłem, złożyłem na silikonie świeżym. Przewodu gumowego przy reduktorze uciąłem kawałek i zacisnąłem na kroćcu świeży kawalek. To było przed nowym rokiem. Auto postało pare dni i jak w środę zacząłem jeździć tak wczoraj znowu dwie plamy pod autem. Porażka. Sory, że tyle, ale musiałem się wyżalić. Pomóżta.

Napisano
  • Autor

tez ciagle nad tym mysle- moze korek wody ? On powinien jakos przepuszczac nadmiar cisnienia powietrza w ukladzie. JAk sie zatka czy cos to zacznie cieknac woda- dobrze mysle?

Napisano

No i właśnie tak by to wyglądało, że dostaje ciśnienia. Ale wtedy by raczej nie ciekło jak auto stoi.

A korek puścił mi tylko raz - kiedy padł wentyl i zagotowało.

Napisano
  • Autor

Rozebralem dzisiaj pompe wody i sie bardzo zdziwilem. Ma a raczej miala ona plastikowe swigielka wirnika i poprostu wszystko sie rozlecialo i odłamało. Wiem co bylo przyczyna tego ale to przemilcze...

I teraz powyciongalem wszystkie resztki plastiku i uzbieralo mi sie 5 smigielek a pompa miala 8. Czy 3 jeszcze gdzies sa w bloku, co z tym fantem zrobic? olac sprawe czy cos kombinowac, co polecacie? NApewno musze kupic nową pompe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.