Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o transport w UE

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam takie zapytanie w związku z pracą, którą piszę aktualnie. Praca dotyczy transportu fizycznego towarów w Unii Europejskiej. Pytanie z tym związane brzmi:

jakie obowiązują dokumenty przewozowe,

jakie formalności należy spełnić przed wyjazdem w trasę i po jej zakończeniu,

jak się ma sprawa z kontrolami na granicach

Konwencje, przepisy, dokumenty.

Mam już trochę wstępnych informacji ale męczą mnie też pewne niejasności.

podobno obowiązującym dokumentem jest Faktura + list przewozowy wg konwencji CMR, jednakże w necie znalazłem też konwencję WPT również upraszczającą formalności do minimum.

Jak sytuacja wygląda z urzędami celnymi, opłatami itp.

Konkretnie w pigułce prosiłbym o krótką charakterystykę formalności i samego przewozu w warunkach UE

Wielkie dzięki i wielkie 20.GIF za cenne info ok.gif

Napisano

Poruszyłeś "temat rzekę", nie da się w pigułce - chyba, że masz jakieś szczegółowe pytania to pisz. Widzę, że masz niejasności w sprawach celnych...

Pokrótce - zależy od tego jaki towar i dokąd przewozisz. Czy jest to towar wspólnotowy czy niewspólnotowy, zalezy dokąd go wieziesz, czy tylko do krajów UE, czy będziesz przejeżdzał przez kraje trzecie. Moze się zdarzyć, że będziesz miał kurs do Niemiec a będziesz musiał zaliczyć UC (i tu konwencja WPT), innym raz bez UC - tzw. dostawa wewnątrzwspólnowowa. Wówczas dokumentem przewozowym może być nawet zakładowa WZ czy inna specyfikacja.

To tak w skrócie...

Napisano
  • Autor

> Poruszyłeś "temat rzekę", nie da się w pigułce - chyba, że masz

> jakieś szczegółowe pytania to pisz. Widzę, że masz niejasności w

> sprawach celnych...

> Pokrótce - zależy od tego jaki towar i dokąd przewozisz. Czy jest to

> towar wspólnotowy czy niewspólnotowy, zalezy dokąd go wieziesz,

> czy tylko do krajów UE, czy będziesz przejeżdzał przez kraje

> trzecie. Moze się zdarzyć, że będziesz miał kurs do Niemiec a

> będziesz musiał zaliczyć UC (i tu konwencja WPT), innym raz bez

> UC - tzw. dostawa wewnątrzwspólnowowa. Wówczas dokumentem

> przewozowym może być nawet zakładowa WZ czy inna specyfikacja.

> To tak w skrócie...

ok.gif świetnie, dzięki

co do doprecyzowania, tak jak napisałem, praca jest na temat Transportu w UE, także interesuje mnie tylko i wyłącznie UE, bez wyjazdu poza kraje UE, normalne towary, żadne ADRy itp, np. części samochodowe, z PL do Francji ok.gif.

Dokładnie chodzi mi o sprawę formalną w w/w przypadku, czyli rozumiem, że wtedy wystarczy tylko Faktura powiedzmy czy inny dokument poświadczający stan załadunku i wsio ?

Kwestia powiedzmy samej konwencji CMR i listu według tej konwencji, też w telegraficznym skrócie jakby się dało. Naczytałem tego od groma w necie, ale to tylko suche przepisy, a chciałbym się dowiedzieć cokolwiek na temat od strony praktycznej i najlepiej z pierwszych rąk ok.gif

Napisano

Ładujesz towar w PL, najczęsciej dostajesz na to fakturę z firmy. Do tego CMR albo list przewozowy (możesz sam sobie wypisać lub tez z firmy). Ważne - pieczątka i podpis nadawcy. Czasami firmy dołaczają - potwierdzenie odbioru - to taki dokument, który jest dla nich potwierdzeniem dostawy unijnej przed US. Dostarczasz towar zgodnie z instrukcjami do odbiorcy, oddajesz fakturę, odbierasz potwierdzony CMR/list przewozowy i ewentualnie potwierdzenie odbioru. I tyle smile.gif

Nie ma celników na granicach ale są grupy mobilne na terenie całej UE - mogą zatrzymać i sprawdzić przewożony towar, dokumenty a także np. ilość papierosów w kabinie frown.gif

Napisano

Do niedawna pracowałem w firmie transportowej (w swoim zawodzie, nie jako kierowca), zdarzyło się tak kiedyś w 2007 roku, że następnego dnia miałem lecieć osobówką(Marea weekend) służbowo na lotnisko do Pyrzowic i okazało się, że przy okazji dobrze by było, żebym zabrał z Łodzi małą przesyłkę(10 monitorów lcd dotykowych), byłem poza firmą więc znajomy przysłał mi na maila zlecenie przewozu, które sobie wydrukowałem, odebrałem towar od nadawcy(dell), nic nie musiałem podpisywać ani oni nic mi nie dali (na dobrą sprawę mogłem zaginąć i stwierdzić, że nigdy tych monitorów nie widziałem)...

Towar dowiozłem na lotnisko i zdałem na magazyn.

Formalnie jakby mnie zatrzymała policja albo itd to miałbym problem a mój pracodawca 20kzł kary bo jechałem bez CMR'ki.

Z tego co wiem to w PL musisz mieć CMR a w ruchu po UE chyba do CMR dochodzi intrastat, ale głowy nie daję.

Jeśli towar wyjeżdża poza UE to trzeba zrobić SAD w eksporcie.

Odpowiednikiem CMR w ruchu lotniczym jest AWB, jeśli samochód jest zarejestrowany w rozkładzie lotów(taki samolot tylko na kołach) to tak jak w samolocie masz na towar AWB i chyba dodatkowo na samochód masz CMR ponieważ możesz mieć kilka AWB na jednym samochodzie/samolocie i zdaje się dlatego robi się CMR.

Ale jak pisałem nie pracowałem jako kierowca ani spedytor ani agent celny i w szczegóły nie wnikałem.

Jak będziesz potrzebował daj znać na pw to dam Ci namiary na, którąś z agencji celnych albo na spedytora w firmie gdzie pracowałem to powiedzą Ci więcej, myślę, że najwięcej dowiesz się od agenta celnego.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tego CMR albo list przewozowy

Nie mieszaj mu w glowie zlosnik.gif jak do tej pory CMR to jest list przewozowy imienny, celowany i niezbywalny. Wystawianie innych swistkow na przewoz miedzynarodowy poza CMRami wylacznie na ryzyko przewoznika. Pamietaj ze po wejsciu PL do wolnej strefy sezon polowan na frajerow zostal otwarty zlosnik.gif

Napisano

> Formalnie jakby mnie zatrzymała policja albo itd to miałbym problem a

> mój pracodawca 20kzł kary bo jechałem bez CMR'ki.

> Z tego co wiem to w PL musisz mieć CMR a w ruchu po UE chyba do CMR

> dochodzi intrastat, ale głowy nie daję.

> Jeśli towar wyjeżdża poza UE to trzeba zrobić SAD w eksporcie.

> Odpowiednikiem CMR w ruchu lotniczym jest AWB, jeśli samochód jest

> zarejestrowany w rozkładzie lotów(taki samolot tylko na kołach)

> to tak jak w samolocie masz na towar AWB i chyba dodatkowo na

> samochód masz CMR ponieważ możesz mieć kilka AWB na jednym

> samochodzie/samolocie i zdaje się dlatego robi się CMR.

-CMR stosuje się w transporcie towarów między krajami stronami konwencji - tak, że w transporcie w kraju można stosować zwykły list przewozowy a nawet zlecenie

- intrastat to juz inna bajka - to nie jest dokument transportowy

- w transporcie poza UE należy zrobić SAD ale nie tylko, może być jeszcze WPT, TIR i wiele innych dokumentów towarzyszących

- na samochodzie też możesz możesz mieć kilka CMR ponieważ nadawca robi osobny CMR dla każdego odbiorcy

Napisano
  • Autor

serdeczne dzięki, jeszcze takie pytanko, rozumiem, że w UE wszelkie opłaty celne towarów nie dotyczą, oczywiście mówimy o towarze wspólnotowym wiezionym tylko w ramach granic UE.

To prawda, że podmiot zagraniczny (czyli rozumiem to Polak wiozący do Niemiec powiedzmy) ma na przewóz zerową stawkę VAT ???

20.GIF

możecie mi jeszcze podać orientacyjne stawki za kilometr zróżnicowane ze względu na ładowność confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.