Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz w Toyocie Corolli 1.4 5d '01r.

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim zlosnik.gif

Chciałabym się dowiedzieć jaki rodzaj instalacji gazowej należy założyć w Toyocie Corolli 1.4 z 2001r.? Ma już przejechane prawie 170 kkm.... czy te samochody dobrze znoszą gaz...? niewiem.gif

Czy poniższe warsztaty w Warszawie są w porządku? Mieliście z nimi jakieś problemy?

1. ul. Maciejki 12 (Okęcie)

2. ul. Targowa 11/13 (była Bieżuńska)

3. ul. Instalatorów 9

4. ul. Arkuszowa 147

5. ul. Modlińska 227A

6. ul. Księcia Bolesława 1/3 (tu mam najbliżej)

Powiem wprost czy znacie jakiś dobre miejsce gdzie dobrze zakładają gaz jak zobaczą babę to jej nie oszukają?

blagam.gif pomóżcie

Pozdrawiam

Napisano

Czy to jest jeszcze ten model taka paskuda okularnik z durszlakiem na przedzie? One bardzo dobrze chodzą na II generacji.

Napisano
  • Autor

> Czy to jest jeszcze ten model taka paskuda okularnik z durszlakiem na

> przedzie? One bardzo dobrze chodzą na II generacji.

Zależy co kto komu na paskudę wygląda zlosnik.gif

Ja mam po face liftingu. Światła są już u mnie łączone tak jak na załączonym obrazku.

czy do tej będzie II generacji ?

280182405-med_43_1.jpg

post-43171-14352490125274_thumb.jpg

Napisano

Wygląda na to samo auto tylko po face liftingu. Nie wiem czy silnik miał jekieś zmiany i czy był to potem ten sam silnik. W każdym razie mamy w rodzinie zapasowe auto - okularnika 1,4 z 97r zagazowanego kilka lat temu z elektroniką STAG100 i świetnie się spisuje a przejechane ok 160 tys w tym pół na gazie. Zresztą ktoś z gazowników praktyków pisał kiedys że te auto dobrze się gazuje ale dotyczyło to konkretnie modelu w okularkach z durszlakiem zlosnik.gif

280182636-Schowek01.jpg

post-36196-14352490160059_thumb.jpg

Napisano

> Cześć wszystkim

> Chciałabym się dowiedzieć jaki rodzaj instalacji gazowej należy

> założyć w Toyocie Corolli 1.4 z 2001r.?

Sprawdź oznaczenie silnika - na moje wykształcenie, to już 4ZZ-FE, czyli nielubiany przez gaz VVTi.

Jeżeli tak, to ja bym odradzał. oslabiony.gif

Napisano

Ilekroć widzę to monstrum to sobię myślę jak Toyota mogła zrobić coś tak obrzydliwego, a starsza była taka ładniusia, to auto ma mój szwagier fakt jest niezawodne ale nawet on choć "kocha" Toyotę, mówi że jest paskudne strasznie i nawet inwestycja w spoiler pomogła jak umarłemu kadzidło

Napisano

> Ilekroć widzę to monstrum to sobię myślę jak Toyota mogła zrobić coś

> tak obrzydliwego, a starsza była taka ładniusia, to auto ma mój

> szwagier fakt jest niezawodne ale nawet on choć "kocha" Toyotę,

> mówi że jest paskudne strasznie i nawet inwestycja w spoiler

> pomogła jak umarłemu kadzidło

ale niezawodna to fakt niezaprzeczalny, powiedziałbym wręcz nie do zdarcia

Napisano
  • Autor

> Sprawdź oznaczenie silnika - na moje wykształcenie, to już 4ZZ-FE,

> czyli nielubiany przez gaz VVTi.

> Jeżeli tak, to ja bym odradzał.

Tak, to już 4ZZ czyli chyba rzeczywiście ten silnik VVTi. icon_rolleyes.gif

A co się psuje w tych silnikach przy zagazowaniu i po jakim czasie?

Mi osobiście podoba się ta moja rollka po liftingu a poprzednią uważam za brzydala, ale dużo ludzi uważa na odwrót... cóż kwestia gustu zlosnik.gif

Napisano

> Tak, to już 4ZZ czyli chyba rzeczywiście ten silnik VVTi.

> A co się psuje w tych silnikach przy zagazowaniu i po jakim czasie?

Problemy z głowicami, wypalanie zaworów, częstsze regulacje zaworów i takie tam.

> Mi osobiście podoba się ta moja rollka po liftingu a poprzednią

> uważam za brzydala, ale dużo ludzi uważa na odwrót... cóż

> kwestia gustu

Jak to mówią - gust jak d..., każdy ma swoją. wink.gif

Ja do tematu aut podchodzę pragmatycznie - wolałbym brzydkie, ale praktyczne i bezawaryjne auto, niż psująca sie "piękność" (vide AR)... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Problemy z głowicami, wypalanie zaworów, częstsze regulacje zaworów i

> takie tam.

frown.gif A po jakim czasie od założenia gazu to się dzieje? oslabiony.gif

Napisano

> A po jakim czasie od założenia gazu to się dzieje?

jeśli będzie bobra (nie uboga) mieszanka to nigdy

Napisano
  • Autor

> jeśli będzie bobra (nie uboga) mieszanka to nigdy

taaa... tylko którym stacjom wierzyć....

wcześniej jak miałam samochód z gazem to tankowałam gaz tylko na BP, Statoilu lub Shellu.... ale czy to są pewne stacje to ja niewiem.gif

wiem, że Orlenowi mówimy nie nono.gif

edit:

no dobra ale odchodzimy od meritum jeśli to ten silnik VVTi to jaki gaz ewentualnie zakładać?

czy to już sekwencyjny będzie czy jeszcze II generacji??

I czy macie jakieś doświadczenia z warsztatami wypisanymi w pierwszym poście?

Teraz się zastanawiam jednak na tym AGM na ul. Modlińskiej... może to też dobre miejsce... znajmowy poleca...

ech sama już nie wiem.... spineyes.gif

Napisano

> A po jakim czasie od założenia gazu to się dzieje?

Sprawa lpg w VVTI wałkowana była wielokrotnie. Niektórzy zakładają, jeżdżą i jest o.k.

Innym leci głowica i płaczą...

Faktem jest, że TMP po pewnym okresie montowania wycofała się z "fabrycznych" instalacji do VVTI, które nie powodowały utraty gwarancji. To o czyms świadczy.

Moje zdanie jest takie, że nie warto. VVTI są w miarę oszczędnymi motorami, zaoszczedzisz na paliwie, a potem (odpukać) możesz oddac z nawiązką na remoncie.

Pozdr. P.

Napisano

> wiem, że Orlenowi mówimy nie

sorry za OT, a ktoś może mi wytłumaczyć co jest z orlenem w takim razie? z czystej ciekawości pytam, bez ironii i złośliwości smile.gif

Napisano

> Dasz na to gwarancję...?

Tak, jeśli instalacja będzie dobra ?(czytaj dobrze działajaca i wyregulowana) to nic złego się z głowicą nie stanie, jeżeli natomiast mieszanka jest uboga to znacznie zwrasta temp. spalania i wtedy kupa - po zaworach. Więc jeśli zakładamy instalację sekwencyjną np. Stag 300 i auto pali o 20 % więcej gazu niż benzyny ortaz mapy gazu i benzyny się pokrywają to możemy spać spokojnie jest ok. Jeśli tatomiast pali tyle gazu co benzyny to możeby być prawie peni że głowica padnie

Takie to proste, a takie niezrozumiałe dla niektórych oszczędnisi SKNERA ZAWSZE TRACI 2x

np mój kolega doprowadził spalanie w 2 litrowym silniku do 7 litrów gazu, oczywiście ze sknerstwa bo jazdy tem nie było i co padła głowica, ja na gazie przejechałem polonezem 200 tyś, a nubirą 2.0 150 tyś bez najmniejszych problemów ze strony gazu

Napisano
  • Autor

> sorry za OT, a ktoś może mi wytłumaczyć co jest z orlenem w takim

> razie? z czystej ciekawości pytam, bez ironii i złośliwości

Bodajże Jogi się kiedyś ich temat wypowiadał o tutaj

Napisano

Temperatura spalania gazu jest wyższa, nawet w dobrze wyregulowanej instalce, a vvti mają spieki ceramiczne bodajże w gniazdach zaworowych, a one nie lubią wysokiej temperatury. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Temperatura spalania gazu jest wyższa, nawet w dobrze wyregulowanej

> instalce, a vvti mają spieki ceramiczne bodajże w gniazdach

> zaworowych, a one nie lubią wysokiej temperatury.

Żeby zapewnić poprawne działanie wtryskiwaczy benzyny uruchamianie silnika powinno zawsze odbywać się na benzynie. Warunek ten spełniają instalacje z elektronicznymi reduktorami-parownikami, gdzie po wybraniu na przełączniku zasilania gazem każdorazowe wyłączenie silnika zapewnia kolejny rozruch na benzynie i dalej automatyczne przełączenie z benzyny na gaz. Pompa paliwowa podczas jazdy na gazie cały czas pracuje a pompowana benzyna powraca do zbiornika ochładzając po drodze elementy układu benzynowego, odprowadzając ciepło z wtryskiwaczy benzyny. Zatem jazda na gazie bez odpowiedniej ilości benzyny w zbiorniku grozi zniszczeniem pompy benzynowej oraz przyspieszeniem zużycia pozostałych elementów układu paliwowego. W czasie jazdy na benzynie taki problem nie istnieje, ponieważ przy braku benzyny samochód po prostu zgaśnie i pompa nie będzie działać. Niekiedy stosuje się odcinanie zasilania pompy (niewskazane ze względów technicznych).

W chwili uruchamiania zimnego silnika ,zasilanego benzyną ,następuje wzbogacenie mieszanki paliwowo-powietrznej, po to aby zapewnić spalanie, gdy silnik jeszcze nie osiągnął optymalnej temperatury pracy. Zwiększona dawka benzyny powoduje niepełne spalanie i wzrost emisji spalin oraz spłukiwanie oleju ze ścianek cylindrów. Zjawisko to jest intensywniejsze przy rozruchu w niskich temperaturach - wtedy również silnik dłużej się nagrzewa, a to oznacza jego dłuższą pracę na wzbogaconej mieszance paliwowo-powietrznej. Aby zmniejszyć do minimum czas pracy na benzynie instalacje gazowe wyposaża się w czujnik temperatury, który zapewnia przełączenie na zasilanie gazem natychmiast po osiągnięciu przez reduktor-parownik odpowiedniej temperatury – bez konieczności obciążania tym zadaniem kierowcy.

Temperatura w komorze spalania silnika, w czasie jazdy na benzynie i LPG osiąga podobne parametry pod warunkiem, że układ gazowy jest wyregulowany prawidłowo i nie następuje zubożenie mieszanki gazowo-powietrznej. . Instalacje wtrysku gazu ,IV generacji ,stosowane do samochodów z wielopunktowym wtryskiem benzyny są tak skonstruowane, że w przypadku nadmiernego zubożenia mieszanki następuje przełączenie z zasilania gazowego na benzynowy, zabezpieczając w ten sposób silnik przed pracą na gazie na ubogiej mieszance, która wpływa niekorzystnie na żywotność silnika. Układ zapłonowy przystosowany jest do pracy silnika na benzynie.

Podczas pracy na gazie zapotrzebowanie na energie dla zapłonu mieszanki powietrzno-gazowej zwiększa się o ok. 30%, dlatego konieczne jest stosowanie wysokiej jakości przewodów wysokiego napięcia i świec zapłonowych. Niekiedy okazuje się, że cewka zapłonowa przy pracy na gazie wykazuje oznaki zużycia bądź uszkodzenia, które przy pracy na benzynie jest słabo zauważalne.

Bardzo ważnym elementem układu benzynowego, mającym znaczący wpływ na poprawną pracę silnika na gazie, jest REGULATOR BIEGU JAŁOWEGO. Często jego wadliwe działanie objawia się pływającą pracą silnika na biegu jałowym na gazie. Przyczyną takiej pracy jest zabrudzenie urządzenia lub przepustnicy.

Kupując samochód z zamontowaną instalacją gazową powinniśmy mieć na uwadze, że jest to pojazd dwupaliwowy i trzeba zapewnić w pierwszej kolejności prawidłową pracę silnika na benzynie, aby mógł poprawnie pracować i osiągać pełną moc w czasie jazdy na gazie!

mgr inż. Dariusz Wnuk

Autoryzowany Serwis Elpigaz

Napisano

> mgr inż. Dariusz Wnuk

> Autoryzowany Serwis Elpigaz

Spodziewałeś się, że napiszą o szkodliwości lpg...? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Spodziewałeś się, że napiszą o szkodliwości lpg...?

Pewnie, że nie napiszą ale Ten gość jest akurat autorytetem w tej dziedzinie

Napisano

> Pewnie, że nie napiszą ale Ten gość jest akurat autorytetem w tej

> dziedzinie

No ale że temperatura spalania LPG jest wyższa to nie żadna Ameryka tylko fizyka. Tą kwestię pan autorytet dość delikatnie ujmuje, i chyba nie jest do końca obiektywny.

Ale fakt faktem że i do ceramicznych gniazd zakładają LPG, dodają lubryfikację.. no i jedni jeżdżą długo inni krócej. Pewnie ma też znaczenie sama technika jazdy oraz późniejsza dbałość użytkownika o sprawność instalacji.

Silniki oplowskie typu twinport też nie lubią się z gazem i zawory sa podparte na IV generacji już po przebiegach rzędu 30tys. Niżej podpisany zrobił juz na takim silniku na LPG 50tys na II gen i wygląda wszystko ok.

Napisano

> No ale że temperatura spalania LPG jest wyższa to nie żadna Ameryka

> tylko fizyka. Tą kwestię pan autorytet dość delikatnie ujmuje, i

> chyba nie jest do końca obiektywny.

Delikatnie to ująłeś... biglaugh.gif

Swoją drogą - w swoich trzech poprzednich autkach latałem na lpg i złego słowa nie powiem na takie zasilanie. Ale do vvti gazu bym nie założył i nikomu nie radzę. nono.gif

Napisano

> Ilekroć widzę to monstrum to sobię myślę jak Toyota mogła zrobić coś

> tak obrzydliwego,

Jeden lubi czekolade a drugi jak mu nogi śmierdzą...

o gustach sie nie rozmawia ... znam takich którym sie bardzo podoba ...

Napisano

> no dobra ale odchodzimy od meritum jeśli to ten silnik VVTi to

> jaki gaz ewentualnie zakładać?

To napewno silnik VVTi i prawie napewno ma plastikowy kolektor dolotowy wiec raczej tylko sekwencja

Napisano

> Jeden lubi czekolade a drugi jak mu nogi śmierdzą...

> o gustach sie nie rozmawia ... znam takich którym sie bardzo podoba

> ...

Zgoda ale nie powiesz, że 100 kg gruba baba w wieku 20 lat to modelka, co prawda znajdzie się jeden facet na 10000, któremu się spodoba ale jest to dalej 1 na 10000,

a ta toyota to właśnie taka gruuuuubbbaaa baba wśród aut i też znajdzie sie jeden kierowca na 10000, który powie, że jest ładna jednak nie zmienia to faktu, że zdecydowana większość patrzy z odrazą, a w demokracji większość ma rację ,a skoro o gustach się wcale nie dyskutuje to i np. wybory miss by były bez sensu bo po co wybierać skoro karzdemu co innego sie podoba

Napisano

Do vvti tylko sekwencja z lubryfikacją. Kontrola zaworów co 20 000km. Mieszanka nie uboka bo ta wypala zawory i po 100 000km silnik do remontu. Auta z fabryczną instalacją totalnie spartolone i ubogą mieszanką nie zyją długo natomiast 1,4 zagazowane u gaziaży siedzących od lat w temacie potrafią zrobić i 170 000. I rada nie przekraczać za często obrotów powyżejj 4000. Dużo raz z zagazowanych Avensis, Corroli i Yaris na motonews tam tez LPG. Możesz poczytać na forach gazowników monterów. Ja zakładam w przyszłym tygodniu z hamownią.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za rady.

Otóż dalszy ciąg mojej historii jest taki:

Oddałam najpierw samochód do mechanika, żeby ponaprawiał i posprawdzał mi wszystko zanim założę gaz, przy okazji zrobił przegląd (bo już się należał), wymienił żarówki w tablicy i takie tam drobiazgi. Zaznaczyłam też, że chce samochód zagazować więc dodatkowo miałam sprawdzone świece (wymienione) i kable wysokiego napięcia.

Przy odbiorze auta mechanik mi powiedział że niestety coś jest nie tak z końcówkami w kolektorze ssącym (niestety nie pamiętam dokładnie co to było, ale mam gdzieś zapisane) i że przy jeździe na benzynie to nie przeszkadza tylko słychać jakieś dodatkowe dźwięki w silniku, ale nie wie jak będzie to z gazem....

A kolektor to 1900 zł

więc póki co gaz sobie odpuściłam... :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.