Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odszkodowanie AC a vat

Featured Replies

Napisano

wiem, ze juz było.. zlosnik.gif w szukajce nic do konca nie zostalo wyjasnione.. czytalem warunki i jezeli ponoc auto wycenione bez vat to wyplata odszkodowania bez vat...

i tylko tyle.. mialem szkode wycena zostala zrobiona netto a na koncu zostal doliczony do niej vat i ost kwota byla kwota brutto.. niestety na konto wyplacona zostala kwota netto.. oslabiony.gifi co teraz? hmm.gif

da rade odzyskac vat? nie jestem platnikiem vat lecz osoba fizyczna? ktos odzyskał?

ew czy chociaz za czesc napraw (blacharskie, lakiernicze) moze byc zwrocony vat? hmm.gif

auto ubezpieczone w PZU zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> § 22 ust. 2 pkt 3 owu ... z VAT o ile ... wariant "Warsztat",

> złożysz faktury, jak wspomniałeś suma ubezpieczenia została

> ustalona w ujęciu brutto

niedokonca rozumiem..

czyli co normalnie netto.. jezeli kasa do rączki...

a vat tylko za to co pokaze na fakturach, nawet jezeli kwota łaczna bedzie mniejsza od wyceny.. bo wiadomo, ze na wszystko faktur nie bede mial- bo po wycenie niebralem..

Napisano

> niedokonca rozumiem..

> czyli co normalnie netto.. jezeli kasa do rączki...

> a vat tylko za to co pokaze na fakturach, nawet jezeli kwota łaczna

> bedzie mniejsza od wyceny.. bo wiadomo, ze na wszystko faktur

> nie bede mial- bo po wycenie niebralem..

ano dokladnie.

wziales kaske - NETTO

przedstawiles rachunki do wyceny - BRUTTO zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ano dokladnie.

> wziales kaske - NETTO

> przedstawiles rachunki do wyceny - BRUTTO

czyli pozostalo mi teraz zbierac pozostale faktury za naprawy... i upomniec sie o poprzednie zeby chociaz czesc vatu odzyskac.. oslabiony.gif

Napisano

> czyli pozostalo mi teraz zbierac pozostale faktury za naprawy... i

> upomniec sie o poprzednie zeby chociaz czesc vatu odzyskac..

Też mnie temat interesuje, jakoś wpadłem na taki artykulik :

Quote:

... Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 17 maja 2007 r. klient ma prawo do odszkodowania z OC komunikacyjnego uwzględniającego podatek VAT. Sąd stwierdził m.in, że miernikiem odszkodowania ustalonego według cen kosztów naprawy będzie cena naprawy pojazdu obejmująca podatek VAT. Dodawał też, że obowiązek naprawienia szkody (czyli wypłaty odszkodowania z VAT) nie jest uzależniony od tego, czy poszkodowany dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle zamierzał ją naprawić.

źródło

więc tak na logikę skąd rozgraniczenie netto/brutto. czy orzeczenie dotyczy wyłącznie OC?

Napisano

> upomniec sie o poprzednie zeby chociaz czesc vatu odzyskac..

Czytałem jakiś miesiąc temu w Gazecie Prawnej, że PZU praktykowało wypłacanie odszkodowań w cenie netto, za co zostało ukarane chyba przez UOKiK oraz nakazano firmie zaprzestanie takich praktyk.

A praktycznie wyglądało to tak, ze jeżeli klient upomniał się o należny mu Vat na drodze prawnej, firma nie stawiała dalszych przeszkód z wypłatą należnego podatku.

Wg mine Vat bezwględnie Ci się należy, nie tylko z tytułu OC ok.gif

Napisano

> Wg mine Vat bezwględnie Ci się należy, nie tylko z tytułu OC

Z OWU w momencie zawierania umowy wynikało iż likwidacja wg kosztorysu odbywa się wg cen netto hmm.gif

Napisano

> Z OWU w momencie zawierania umowy wynikało iż likwidacja wg kosztorysu odbywa się wg cen netto

Casco jest umową, no i w momencie zawierania tejże umówiłeś się, że w przypadku szkody otrzymasz odszkodowanie netto, czy tak ? zlosnik.gif

Napisano

> Czytałem jakiś miesiąc temu w Gazecie Prawnej, że PZU praktykowało wypłacanie odszkodowań w cenie netto, za co zostało ukarane chyba przez UOKiK oraz nakazano firmie zaprzestanie takich praktyk.

Dotyczy szkód z OC ok.gif

> Wg mine Vat bezwględnie Ci się należy, nie tylko z tytułu OC

Zawierając umowę akceptuje takie a nie inne warunki (owu), w momencie powstania szkody ma oczekiwać renegocjacji tych warunków ? confused.gif

Napisano
  • Autor

> Tak.

Vat oddadza, jezeli przedstawisz faktury za wypisane w kosztorysie rzeczy na kwote nie mniejsza od wyceny zlosnik.gif czyli ja juz go nie odzyskam biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.