Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka problemów z Uno 98'

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od niedawna mam problem z moim Fiatem Uno, rocznik 1998, wersja 993cm3 "clip"

Po pierwsze.

Nie nagrzewa się zbyt dobrze, termostat był wymieniany, zasłoniłem kawałek chłodnicy 270751858-jezyk.gif ale to nic nie dało. Co poradzić?

Po drugie.

Gdy chce odpalić np. po kilku dniach (samochód stoi na dworze) zawsze mi gaśnie trzy, cztery razy. Potem muszę go trzymać na wysokich obrotach, aby nie zgasł. Najgorsze jest to, że przed jazdą muszę go rozgrzewać, bo inaczej nie da się ujechać;/ szarpie, dusi się, gaśnie podczas jazdy na zimnym silniku. Z samochodem byłem już u mechanika i u elektryka, ale żaden z nich nic nie zrobił.

Po trzecie.

Pali mi 15 litrów na setkę, a nogę mam emerycką. Elektryk mi powiedział, że jest to komputer. Ale podczas podmieniania komputerów efekt był taki sam. Sprawdził z 6 czy 7 sztuk. Jak od święta wprowadzę samochód do garażu to okropnie śmierdzi benzyną slinka.gif Tak samo z rury wydechowej, wydobywa się czarny osad i benzyna wręcz z niej kapie.

Cena nowego komputera wg. elektryka to 1500 zł, na co mnie nie stać. Dziwi mnie to, że pomimo podmieniania komputera efekt był zawsze taki sam. Wątpię, aby każdy miał taką samą wadę.

Proszę o pomoc! Z góry dziękuje.

Michał.

Napisano

> Witam.

> Od niedawna mam problem z moim Fiatem Uno, rocznik 1998, wersja

> 993cm3 "clip"

> Po pierwsze.

> Nie nagrzewa się zbyt dobrze, termostat był wymieniany, zasłoniłem

> kawałek chłodnicy ale to nic nie dało. Co poradzić?

Rozgrzewać dłużej, np właczyc silnik, po czym wysiąśc i zapalic papierosa, albo i zrobic jakieś inne mniej sensowne czynności zlosnik.gif jak skrobanie szyb czy cóś

> Po drugie.

> Gdy chce odpalić np. po kilku dniach (samochód stoi na dworze) zawsze

> mi gaśnie trzy, cztery razy.

Jak od

> święta wprowadzę samochód do garażu to okropnie śmierdzi benzyną

> Tak samo z rury wydechowej, wydobywa się czarny osad i benzyna

> wręcz z niej kapie.

Te dwie rzeczy bym połaczył, ale smrodu benzyny nie szukałbym w rurze wydechowej ale w układzie paliwowym - kilkakrotne startowanie silnika to efekt jakby nie trzymania cisnienia w przewodach przez pompę paliwowa i odpływ paliwa do baku - i ten smród benzyny raczej powiazałbym z jakaś nieszczelnością.

Natomiast To co spływa z rury to efekt spalania węglowodorów (CO, CO2 i H2O), i fizycznych naturalnych zjawisk zwiazanuch przede wszystkim z temperaturą . zeby.GIF

> Proszę o pomoc! Z góry dziękuje.

> Michał.

Komputera nie wymieniaj, szkoda kasy - szukaj błędu układów zasilania i paliwoego i elektrycznego - słaba iskra, kable WN lub tym podobne

Napisano
  • Autor

"Rozgrzewać dłużej, np właczyc silnik, po czym wysiąśc i zapalic

papierosa, albo i zrobic jakieś inne mniej sensowne czynności

jak skrobanie szyb czy cóś"

Heh zawszę siedzę i palę fajkę bo muszę go gazować aby nie zgasł wink.gif

"smród benzyny raczej powiazałbym z jakaś nieszczelnością"

Smród wydobywa się z komory silnika, ale wszystko jest szczelne, wszystko suche i nic nie kapie boje_sie.gif Wydaje mi się, że silnik jest zalewany benzyną i dlatego tak wali.

"Komputera nie wymieniaj, szkoda kasy - szukaj błędu układów zasilania i paliwoego i elektrycznego - słaba iskra, kable WN lub tym podobne "

Świece są nowe jak i kable WN. Sonda lambda została sprawdzona. Nie wiem czego jeszcze szukać. Z resztą nawet elektryk czy tam mechanik mi powiedział, że komputer pracuje niestabilnie. Ale nie wie dlaczego...

Napisano

> Nie nagrzewa się zbyt dobrze, termostat był wymieniany, zasłoniłem

> kawałek chłodnicy ale to nic nie dało. Co poradzić?

odpowietrz i sprawdź zawór nagrzewnicy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.