Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to felga sie skrzywila, ciekawe co z amorkiem ?

Featured Replies

Napisano

No wiec jade sobie Cynamonowa od stacji Neste do domku, szczesliwu po

podrozy, podczas ktorej moj Punciak spalil 5l/100km benzynki bezolowiowej 98

smile.gif

Ale dzien bylby dniem straconym, gdyby cos sie nie wydazylo. Oto jadac

kasuje sobie liczniczek dzienny, a tu jebut, zatrzymuje sie 20 m dalej

(jechalem cosik kolo 40-50 km/h) wysiadam z samochodu i jak sie nie

wk****ie, a tu moja unikatowa felga jest po prostu wykrzywiona. Dzwonie od

razu na Policje, przyjechal radiowoz po godzinie (ehh - nie ma to jak

pospiech), no i spisali ogledziny. Teraz pytanie do was - co dalej? Zaraz

bede skrobal jakies pismo do ZDM'u i trzeba ich kroptko za ryj wziac, bo ja

na pewno nie odpuszcze !!!

HELP !!!

Napisano

> Zaraz

> bede skrobal jakies pismo do ZDM'u i trzeba ich kroptko za ryj wziac, bo ja

> na pewno nie odpuszcze !!!

Bardzo jestem ciekaw czy i jak Ci sie uda cos wyciagnac ok.gif

Informuj koniecznie!!!

Napisano
  • Autor

Bede jeszcze zmienial wiekszosc, bo nie wiem co sie wydarzylo (bo testu amortyzatorów niestety nie moge zrobic na oko, tylko musze pojechac do CARMANA, a pozniej do rzeczoznawcy PZMot'u)

Informuję, że w dniu dzisiejszym o godzinie 20:10, jadąc samochodem osobowym marki Fiat Punto o numerze rejestracyjnym WN 26696 doszło do następującego zdarzenia. W wyniku wjechania w dziurę przy studzience kanalizacyjnej (o średnicy co najmniej 30 cm – zał. 1,2,3) na środku pasa ruchu na ulicy Cynamonowej (na wysokości bloku Polinezyjska 12 ), nastąpiło uszkodzenie felgi prawej przedniej oraz prawego przedniego amortyzatora.

W związku z zaistniałą sytuacją żądam odszkodowania pieniężnego, które pokryje koszty poniesione na naprawę uszkodzonych części mojego samochodu, a także wszystkich innych kosztów, które będę musiał ponieść w związku z zaistniałym wydarzeniem, tj.: wymiana drugiego amortyzatora, dokupienie nowego kompletu felg (ponieważ dokupienie jednej felgi o tym wzorze jest nie możliwe) oraz kompletu opon.

Na miejsce została wezwana Policja, która dokonała wstępnych oględzin samochodu i powstałych uszkodzeń (protokół zostanie umieszczony w centralnym komputerze, oględzin dokonał sierżant sztabowy Piechna Janusz z 3 Ref. WRD).

Na okoliczność zaistniałego zdarzenia oględzin technicznych i wyceny szkód dokonał rzeczoznawca PZMot’u (zał. 4).

Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie, bo jak nie, to mam felge do prostowania, a wcale mi sie to nie usmiecha, bo bedzie trzeba malowac caly komplet beksa.gif

Napisano
W starym roku Lucyfer dokładnie opisał procedurę, jaką on przechodził w tym temacie i odzyskał kasę... Nie mogę tego znaleźć, więc jakby co, to możesz spróbować do niego naskrobać...
Napisano

Nie odpuszczaj. Przynajmniej wiesz, kto jest zarządcą drogi. W moim wypadku, mimo współpracy ze strony policji ustalenie własciciela zajęło 3 miesiące, bo miałem przyjemnosć wpasć w dziurę na drodze wojewódzkiej na metr przed tym, kiedy stawala się drogą powiatową, ale do tego była w trakcie przekazywania powiatowi.

Powołaj w pismie Ustawę o drogach publicznych - podaję poniżej stosowny fragment swojego pisma:

W związku z powyższym, na podstawie Art. 20 określającego obowiązki zarządcy drogi, a w szczególności punktów 4, 10 i 11 (nienaprawione, niezabezpieczone i nieoznakowane ubytki w nawierzchni jezdni stwarzające zagrożenie w ruchu drogowym), Ustawy z dnia 21 marca 1985 roku o drogach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 71 poz. 838) twierdzę że nie dopełniliście Państwo jako zarządca drogi ciążących na Was ustawowo obowiązków i wzywam do naprawienia poniesionych przeze mnie szkód w drodze przelania na mój rachunek bankowy "Lucyferi" nr hahahah prowadzony przez Niesolidny bank, wspomnianej powyżej kwoty XXX zł (słownie: ).

Sprawdź tylko, może Punti niezawodnie pomoże, czy znowu tego prawa nie znowelizowano i podaj aktualne "namiary".

Zanim przystąpisz do napraw, dowiedz się jaka jest procedura w ZDM. Powiat, do ktoego pierwotnie adresowałem wezwanie (tak zatytułowałem pismo) stwierdził, że mogę sobie naprawiać, ich interesują faktury VAT. Z kolei województwo, do ktorego "trafiłęm" po trzech miesiącach, miałó pretensje, że nie dałem im obejrzeć pojazdu w "stanie w jakim jest" zaraz po wypadku. Bo ich rzeczoznawca by okreslił szkody (sic!).

Praktycznie skończyło się tak - rozwaliłem wóz w marcu, a odszkodowanie dostałem we wrzesniu.

Zapłacili mi za: oponę, felgę i wahacz, ale później wyszły szkody dodatkowe, za ktore nie miałem już jak "roscić" - rozsypał się ukad wydechowy ("dupnięcie" było tak silne, że na skutek bujnięcia silnka przełamało rurę w tylnym tlumiku, wskutek czego po kilku tygodniach pękła przednia scianka tlumika i obydwa tłumiki (w Uno są zespolone) poszły do wymiany, oraz padłamortyzator, bo wyszło przy pomiarach, że skrzywilo się tłoczysko.

Reasumując całą sprawę - szkód w pelnej wysokosci nie odzyskałem, ale przynajmniej w częsci. Biorąc pod uwagę nakład czasu, w zasadzie do tego dolożyłem. Ale dzięki temu, od zeszłego roku u nas zarządcy dosyć szybko latają dziury, bo zapłacili w zeszłym roku takie odszkodowania, że wyszło im, żetaniej będzie latać. A o to nam chodzi. Nie odpuszczaj.

Napisano

> Bardzo jestem ciekaw czy i jak Ci sie uda cos wyciagnac

> Informuj koniecznie!!!

Podobno trochę to trwa (min.3miechy) ale płacą bezproblemowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.