Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Thalia

Featured Replies

Napisano

Witam ja z sąsiedniego kącika.

Przeglądając ogłoszenia o sprzedaży samochodu Thalia z silnikiem bezynowym, ciekawi mnie fakt ze te samochody są tanie.

Chciałbym znać opinie użytkowników tych aut ponieważ nie ukrywam ze warte jest tej ceny przedział rocznikowy 2001-2003 .

Przy kupnie na co zwrócic uwagę.

Za informacje z góry dziękuję

Napisano

Dlaczego Thalia? Bo tania, czy bo bagaznik duzy? Jak to pierwsze, to ja tam problemow z tym autem nie mialem - co prawda zrobilem nim jakies 50kkm w poltora roku, ale po takim przebiegu wszystko bylo w porzadku. Z tylu niestety miejsca malo i na glowe i na nogi dla wysokich, ale jesli uroda auta i malo pakowny bagaznik Ci nie przeszkadzaja - moim zdaniem dobra propozycja. BTW - ja mialem Phase II, czyli juz ze swiatlami od nowego Clio, ale wnetrzem od starego.

Napisano

> Dlaczego Thalia? Bo tania, czy bo bagaznik duzy?

>

> i malo pakowny bagaznik

No to bagażnik duży, czy mało pakowny ?

Chyba, że chodziło Ci o mały otwór po otwarciu klapy bagażnika ?

Napisano

> No to bagażnik duży, czy mało pakowny ?

> Chyba, że chodziło Ci o mały otwór po otwarciu klapy bagażnika ?

yep, powinienem napisac - slabo pakowny biglaugh.gif - maly otwor i to cos co nie wiem jak nazwac, (zawiasy) wchodzace w bagaznik zeby.GIF

Napisano

> Witam ja z sąsiedniego kącika.

> Przeglądając ogłoszenia o sprzedaży samochodu Thalia z silnikiem

> bezynowym, ciekawi mnie fakt ze te samochody są tanie.

> Chciałbym znać opinie użytkowników tych aut ponieważ nie ukrywam ze

> warte jest tej ceny przedział rocznikowy 2001-2003 .

> Przy kupnie na co zwrócic uwagę.

> Za informacje z góry dziękuję

Ojciec ma i ostatnio trochę pojeździłem z powodu awarii mojej megi. Autko z 2004 roku, silnik 1.4 8V 75 koni.

Generalnie się kula spoko, ale totalną porażką jest pozycja za kierownicą. Przy maksymalnie opuszczonym siedzisku głowę miałem na wysokości górnej ramki drzwi (mam 175 cm), miałem wrażenie że siedzę na taboreciku wink.gif , poza tym przełączniki świateł i migaczy umieszczone przy kole kierownicy pod jakimś dziwnym kątem (zadarte do góry) że włączając migacz czy wycieraczki musisz przesunąć rękę trochę do góry żeby zadziałać.

Innych uwag nie mam, po prostu przez 2 dni nie potrafiłem sobie znaleźć miejsca za kierownicą, które byłoby chociaż namiastką tego z megi.

Napisano

>... Przy maksymalnie opuszczonym siedzisku głowę miałem

> na wysokości górnej ramki drzwi (mam 175 cm), miałem wrażenie że

> siedzę na taboreciku...

To jak ja ze swoimi 193cm znalazlem nie dosc ze wygodne miejsce za kierownica, to jeszcze w sufit nie walilem i nie bylo wcale blizej do sufity, niz w focusie spineyes.gifhmm.gif

Napisano

> To jak ja ze swoimi 193cm znalazlem nie dosc ze wygodne miejsce za

> kierownica, to jeszcze w sufit nie walilem i nie bylo wcale

> blizej do sufity, niz w focusie

No to już nie wiem, może fotel walnięty, albo coś z mechanizmem w aucie ojca. hmm.gif

Napisano

> No to już nie wiem, może fotel walnięty, albo coś z mechanizmem w

> aucie ojca.

Zdaje się, że nie wszystkie Clio/Thalia miały regulowany na wysokość fotel... hmm.gif

Napisano

> Zdaje się, że nie wszystkie Clio/Thalia miały regulowany na wysokość

> fotel...

Ale ta ma, tylko że może coś jest walnięte z zakresem regulacji bo siedziałem wysoko jak na taborecie wink.gif

Napisano

Ja ze swoimi 182 cm też bez problemu jeżdżę. Może coś z regulacją fotela ? Zakładam oczywiście, że w tym roczniku jest już w pionie/poziomie niewiem.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

ja powiem tak:

samochod 2001 wady:

- sworzeń wachacza - naprawa tania a jak samemu to barszcz...

- cieknacy dach - (u mni nie czytalerm jak u innych ale to cieknie pod antena w moim przypodaku)

- przyspieszenie ok moze byc

- illoesc miejsca na 5 osob malo na 4 ok

- siedzenia hmmm na dlugie trasy ok wygodne na krotkie takie sobie

- poduch hmm mam problem z czujnikiem z lewej strony ASO do dupy bo mialo wymienic zlacze pod siedzeniem a nie zrobili naprawa we wlasnym zakresie prosta (wd 40 smile.gif )

- lekki samochod wiatr nim miota ! jak jest 1 osoba

- dupcia schodz sie do sroda przez co trudno parkowac tyllcem bardziej na wyczucie smile.gif bo jak na lustra to zbity tylek ...

plusy:

bagaznik .... bez porowania ale otwor aby cos wlozyc hmmm nie....

w mojej sa 2 poduch i nic wiecej ale to wystarczy

- zawodnosc zerwa ! nigdy jeszcze nie odmowila posluszenstwa a aku ma juz 8 lat !

- koszty naprawy - niskie

prosty silnik

serwis w lodzi - brak takiego kotry sporostal by temu samochodzikowi ... odradzam Jaszpola! to partacze i nie potrafia naprawiac a raczej uszkadzaja (przynajmiej tak bylo w moim przypadku).

ogolnie tani srednio ekonomiczny w miescie ale chyba bym polecil z reka na sercu, w tej samej cenie jest jeszcze punto ale bagaznik zerowy.

pozdro

Napisano

> Witam ja z sąsiedniego kącika.

> Przeglądając ogłoszenia o sprzedaży samochodu Thalia z silnikiem

> bezynowym, ciekawi mnie fakt ze te samochody są tanie.

> Chciałbym znać opinie użytkowników tych aut ponieważ nie ukrywam ze

> warte jest tej ceny przedział rocznikowy 2001-2003 .

> Przy kupnie na co zwrócic uwagę.

> Za informacje z góry dziękuję

Ja szukałem Fabii dla żony, a skończyłem na Thalii właśnie z tych powodów, o których piszesz. Wydaje mi się, że cena wynika ze specyficznego wyglądu auta, zwłaszcza tylnej jego części - nie każdemu się to podoba. Dla nas wygląd jest raczej obojętny (samochód traktujemy tylko użytkowo, mamy go dla siebie - nie dla sąsiadów i znajomych), żonie się nawet podoba.

Za cenę Thalii 2005 (55kkm przebiegu udokumentowanego) z klimą i silnikiem 75KM i sekwencyjnym gazem mogłem sobie kupić Fabię 2-3 lata starszą z gorszym wyposażeniem (albo bez klimy, albo gorszym silnikiem, albo przebieg >100kkm). Po krótkim rozeznaniu w kosztach części zamiennych wybór był dla mnie oczywisty.

Co do auta to jeszcze za krótko go mamy, aby mówić o awaryjności. Od nowości miało wymieniane tylko końcówki drążków przez poprzedniego właściciela. Chwilę temu przy 60kkm wymieniłem rozrząd (pasek ok 50 zł, rolka 90 zł, pompa ok. 100 zł - trochę już podciekała), pomimo, że producent zaleca co 120kkm (w mieście po 80kkm). Z powodu prostoty silnika wymieniłem sam - jedno popołudnie roboty. Części jest mnóstwo w raczej niskich cenach, o szrotach nie wspomnę. Cały silnik 1,4 8V można kupić za 1000 pln.

Dodając do wad i zalet wymienionych przez przedmówców:

+ auto miękkie, co mi akurat bardzo odpowiada, gdyż jazdy 95% to miasto - dziury pokonuje się raczej przyjemnie

+ dość ciche zawieszenie

+ cicho w środku - prawie nie słychać silnika

+ klima, za którą się praktycznie nie płaci przy kupnie

używanego auta (nie ma różnic cenowych)

+ niesamowita zwrotność, o której nigdzie nikt nie pisał - stojąc na chodniku przy jezdni można zawrócić tylko skręcając koła na szerokości drogi osiedlowej (przed zaparkowanymi po drugiej stronie autami) - nie muszę dodawać ile to znaczy np. dla kobiet

- parujące szyby, bez klimy nie dało się jeździć w wilgotne dni (kabina zbyt szczelna, brak kanału odpływu powietrza - problem już rozwiązany przez rozszczelnienie auta w bagażniku)

- szumy (wrażenie otwartej szyby) przy >100 km/h - problem już rozwiązany poprzez doszczelnienie uszczelki drzwiowej silikonem

- brak wyczucia gabarytów auta z tyłu, ale czujniki parkowania załatwiają temat

Ogólnie Thalia to raczej "zdroworozsądkowe" auto, taki typowy "dupowóz" prosty w budowie i tani w eksploatacji, dający się lubić za stosunkowo duży komfort jazdy jak na gabaryty i zwłaszcza w aspekcie wydanej na niego kasy. Jeśli jesteś świadom jego wad i nadal będziesz go chciał kupić - na pewno będziesz zadowolony.

Dodam jeszcze, że żona była typową "skodowską patriotką" po 8 latach jeżdżenia Felicją i nie wyobrażała sobie nic innego, oprócz skody - ciężko mi było ją namówić na cokolwiek innego, zwłaszcza na francuza. Po jednej przejażdżce Thalią nie chciała już do skody wsiadać. Wiem, że te auta dzieli epoka, ale to i tak o czymś świadczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.