Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiary nagrzewnicy - ASTRA G 1.7 DTI

Featured Replies

Napisano

Hej

Posiadam Asterke II z ogrzewaniem BEHR, chcialbym wymienic nagrzewnice, czy mogliby koledzy podac wymiary nagrzewnicy??

W sprzedazy jest nagrzewnica BEHR oraz zamiennik firmy NISSENS (ktory notabene jest tanszy), wiec przy okazji pytam tez czy NISSENS jest wporzadku czy lepiej dolozyc i wziac BEHR?

Napisano

> Hej

> Posiadam Asterke II z ogrzewaniem BEHR, chcialbym wymienic

> nagrzewnice, czy mogliby koledzy podac wymiary nagrzewnicy??

> W sprzedazy jest nagrzewnica BEHR oraz zamiennik firmy NISSENS (ktory

> notabene jest tanszy), wiec przy okazji pytam tez czy NISSENS

> jest wporzadku czy lepiej dolozyc i wziac BEHR?

nissens jest ok niewarto doplacac

Napisano
  • Autor

> nissens jest ok niewarto doplacac

ale prosilbym o wymiary bo sa jakies dwa rodzaje frown.gif

Napisano

> ale prosilbym o wymiary bo sa jakies dwa rodzaje

dlaczego chcesz wymieniać nagrzewnicę?

nie mów że cieknie ale nie wiadomo gdzie...

brat

Napisano
  • Autor

> dlaczego chcesz wymieniać nagrzewnicę?

> nie mów że cieknie ale nie wiadomo gdzie...

> brat

nie nie cieknie., kiedys cieklo ale wymienilem oringi i po sprawie, po prostu jest tak ze jak silnik jest na obrotach to leci cieplutkie powietrze natomiast jak jest na jalowym albo na 5 biegu na niewysokich obrotach to leci letnie powietrze, mialem pol roku temu robiona uszczelke pod glowica mysle ze ten szlam ktory mialem w obiegu zarosl tam na dobre i dlatego tak sie dzieje, jakby nie bylo im wyzsze obroty tym pompa wody szybciej pracuje.

Napisano

> nie nie cieknie., kiedys cieklo ale wymienilem oringi i po sprawie,

> po prostu jest tak ze jak silnik jest na obrotach to leci

> cieplutkie powietrze natomiast jak jest na jalowym albo na 5

> biegu na niewysokich obrotach to leci letnie powietrze, mialem

> pol roku temu robiona uszczelke pod glowica mysle ze ten szlam

> ktory mialem w obiegu zarosl tam na dobre i dlatego tak sie

> dzieje, jakby nie bylo im wyzsze obroty tym pompa wody szybciej

> pracuje.

uff już myślałem że jak niektórzy chcesz wymieniać nagrzewnicę przez oringi wink.gif

ale mimo wszystko skoro nie jest zakamieniona a pewnie nie, skoro auto jeździ na płynie chłodniczym a nie na wodzie, to wyjmij ją, jakiś środek specjalny do czyszczenia układów chłodzenia, zalej i zostaw w jakimś naczyniu, myślę że szkoda wydawać kasy, może koledzy coś podpowiedzą co się sprawdzi i jak i czym to wyczyścić, może płukanie w coca-coli?

brat

Napisano
  • Autor

> uff już myślałem że jak niektórzy chcesz wymieniać nagrzewnicę przez

> oringi

> ale mimo wszystko skoro nie jest zakamieniona a pewnie nie, skoro

> auto jeździ na płynie chłodniczym a nie na wodzie, to wyjmij ją,

> jakiś środek specjalny do czyszczenia układów chłodzenia, zalej

> i zostaw w jakimś naczyniu, myślę że szkoda wydawać kasy, może

> koledzy coś podpowiedzą co się sprawdzi i jak i czym to

> wyczyścić, może płukanie w coca-coli?

> brat

kurde brat a probowales kiedys wyjac nagrzewnice w astrze g i to w w wersji z klima?? za pierwszym razem mordega jak nic. Mechanik znajomy mowil mi ze te kanaliki sa tak cienkie ze tam trudno bedzie to dobrze oczyscic a nowa Nissensa za 150 podobno chodzi. A tak wogole to czy nagrzewnica moglaby powodowac wahania temperatury plynu chlodniczego? Bo jak mam nagrzany silnik to temperatura waha mi sie od 80 do 86/87 stopni, na 5 biegu 120 km/h to stoi praktycznie przy 81. Dodam ze zmienialem termostat i przed wymiana bylo tak samo ???

Napisano

> kurde brat a probowales kiedys wyjac nagrzewnice w astrze g i to w w

> wersji z klima?? za pierwszym razem mordega jak nic.

sam nie, ale wiem że to jakiś dramacik, nie pamiętam jak w astrze ale w omedze b mechanicy targali całą deskę żeby się tam dostać

>Mechanik

> znajomy mowil mi ze te kanaliki sa tak cienkie ze tam trudno

> bedzie to dobrze oczyscic a nowa Nissensa za 150 podobno chodzi.

hmm skoro tak to może faktycznie warto kupić nową, sądziłem że może udało by się ją wyczyścić,

> A tak wogole to czy nagrzewnica moglaby powodowac wahania

> temperatury plynu chlodniczego? Bo jak mam nagrzany silnik to

> temperatura waha mi sie od 80 do 86/87 stopni, na 5 biegu 120

> km/h to stoi praktycznie przy 81. Dodam ze zmienialem termostat

> i przed wymiana bylo tak samo ???

nie wiem jak w dieslu to się zachowuje,

ale przecież nagrzewnica to de facto kolejna chłodnica więc może wychładzać silnik spokojnie, u mnie widać to na mrozach i włączonej wentylacji na II bieg, jeżeli auto by stało na biegu jałowym to bardzo ciężko będzie zagrzać go do temp roboczej, a w trakcie jazdy dłużej się nagrzewa, w każdym razie widać wpływ pracy nagrzewnicy na temp silnika,

brat

Napisano
  • Autor

> sam nie, ale wiem że to jakiś dramacik, nie pamiętam jak w astrze ale

> w omedze b mechanicy targali całą deskę żeby się tam dostać

> hmm skoro tak to może faktycznie warto kupić nową, sądziłem że może

> udało by się ją wyczyścić,

> nie wiem jak w dieslu to się zachowuje,

> ale przecież nagrzewnica to de facto kolejna chłodnica więc może

> wychładzać silnik spokojnie, u mnie widać to na mrozach i

> włączonej wentylacji na II bieg, jeżeli auto by stało na biegu

> jałowym to bardzo ciężko będzie zagrzać go do temp roboczej, a w

> trakcie jazdy dłużej się nagrzewa, w każdym razie widać wpływ

> pracy nagrzewnicy na temp silnika,

> brat

no u mnie deski na szczescie nie trzeba sciagac wystarczy tunel srodkowy tam gdzie reczny i biegi, ale jest za to dluga sruba torx 10 trzymajaca odplyw skroplin i obudowe i odkreca sie ja tylko z kanalu wiec nie obejdzie sie bez wejscia pod fure,

wracajac do nagrzewnicy skoro u Ciebie tak jest a masz benzyniaka to ok no ale dlaczego tamtej zimy trzymal mi ekstra temperature i nie bylo czegos takiego.

Napisano

> wracajac do nagrzewnicy skoro u Ciebie tak jest a masz benzyniaka to

> ok no ale dlaczego tamtej zimy trzymal mi ekstra temperature i

> nie bylo czegos takiego.

skoro było dobrze a teraz jest inaczej to trzeba szukać co jest grane, może zatkana nagrzewnica powoduje jakieś zmiany w sensie układu obiegu płynu, a tam jest ten elektrozawór przy nagrzewnicy?

one czasem padają, może coś on daje czadu? szkoda że tam jest taki nędzny dostęp wszędzie bo może by trzeba było zdjąć wąż wlotowy do nagrzewnicy przy silniku [ o ile jest osobno a nie z całą magistralą wodną heh], wylotowy, dmuchnąć w niego o zobaczyć co się dzieje, oczywiście należałoby pamiętać o tym zaworze trójdrożnym - żeby go obejść czy wówczas jakoś albo przesterować napięciem,

powiem Ci że nie mam doświadczenia z takimi przypadkami i na prawdę trudno mi radzić Ci coś sensowego,

brat

Napisano

Według mnie źle czyli w złej pozycji możesz mieć założone cięgna(o) cięgna do regulacji ciepło zimno sprawdź wg. Trzolda jak jest w Twoim typie. Jak jeździłeś bez wody "kranówki" to nie jest zamulona tylko cosik z cięgnami. Ja wymieniłem oringi i bez problemów. Sprawdź CIEGNA Pozdro

Napisano
  • Autor

> Według mnie źle czyli w złej pozycji możesz mieć założone cięgna(o)

> cięgna do regulacji ciepło zimno sprawdź wg. Trzolda jak jest w

> Twoim typie. Jak jeździłeś bez wody "kranówki" to nie jest

> zamulona tylko cosik z cięgnami. Ja wymieniłem oringi i bez

> problemów. Sprawdź CIEGNA Pozdro

a ja wiem czy to te ciegna raczej napewno nie bo jak pisalem wyzej jak jest silnik nagrzany i zalozmy jade sobie 3,4 bieg ponad 2 tys obrotow w gore i leci gorace powietrze dam na luz lub na 5 biegu np na niewysokich obrotach czuc ze leci chlodniejsze a jak dam dmuchawe na pozycje 4 to jeszcze szybciej leci letnie bo gorace wydmucha, a jak leci gorace caly czas to jak reguluje sobie zimno/cieplo to dziala dobrze wiec chyba odpada.

Dodatkowo borykam sie z cholernym problemem tj wywalanie plynu chlodniczego z pod korka, musze jezdzic z oblozona szmata wokol korka, korek wymienilem sie z kumplem od corsy i to samo a u niego ok, nic mi nie cieknie sucho pod spodem, termostat wymieniony, przed wymiana bylo tak samo oczywiscie, nie wiem czy nie winic za to wymiane uszczelki pod glowica, robilem to pol roku (olej mialem w ukladzie teraz elegancko nie ma oleju, jedynie jeszcze jakies resztki sie do zbiorniczka przykleily, ale plyn czysciutki). Co Wy na to ??

Napisano

hej

mialem to samo: jak silnik byl na obrotach to grzalo a jak nie to lecialo zimne powietrze. wymienilem nagrzewnice i dalej bylo to samo.

sprawa jest banalnie prosta. wymien pompe wody, jak zdemontujesz stara to sie przerazisz jak ja zobaczysz smile.gif w mojej nie bylo lopatek wogole a auto wcale sie nie gotowalo. wymienilem i grzeje elegancko.

a co do wymiany nagrzewnicy: teraz wiem ze jak mechanik boi sie podjac tzn ze albo nie ma zielonego pojecia o astrach albo jest partacz. ja swoja nagrzewnice wymienilem pod blokiem, jedyne co to musialem na kanale odkrecic sruby ktore trzymaja skraplacz, wystarczy odkrecic tunel srodkowy i nagrzewnica ladnie wyjdzie. aha jakby ktos wymienial to niech sie zaopatrzy w paste hydrauliczna do skladania rur PCV. rurki ktorymi leci plyn ladnie wtedy wchodza w oringi

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> hej

> mialem to samo: jak silnik byl na obrotach to grzalo a jak nie to

> lecialo zimne powietrze. wymienilem nagrzewnice i dalej bylo to

> samo.

> sprawa jest banalnie prosta. wymien pompe wody, jak zdemontujesz

> stara to sie przerazisz jak ja zobaczysz w mojej nie bylo

> lopatek wogole a auto wcale sie nie gotowalo. wymienilem i

> grzeje elegancko.

> a co do wymiany nagrzewnicy: teraz wiem ze jak mechanik boi sie

> podjac tzn ze albo nie ma zielonego pojecia o astrach albo jest

> partacz. ja swoja nagrzewnice wymienilem pod blokiem, jedyne co

> to musialem na kanale odkrecic sruby ktore trzymaja skraplacz,

> wystarczy odkrecic tunel srodkowy i nagrzewnica ladnie wyjdzie.

> aha jakby ktos wymienial to niech sie zaopatrzy w paste

> hydrauliczna do skladania rur PCV. rurki ktorymi leci plyn

> ladnie wtedy wchodza w oringi

> pozdrawiam

kurde tez myslalem o pompie wody, powiedz mi jaka kupiles za ile i gdzie??

ja swoja nagrzewnice jak mialem wymieniac oringi na niej tez tak wymienialem pod blokiem ale mimo wszystko pierwszy raz jest ciezko za drugi napewno duzo latwiej, ale sprobuje chyba z ta pompa cieczy tylko one nie sa tanie frown.gif((

Napisano
  • Autor

co sadzicie o firmie HANS PRIES? w intercarsie maja pompy cieczy tej firmy za 100 zł natomiast HEPU jest za 260 a SKF za ponad 300 !!!! troche drogo, montowaliscie cokolwiek z czesci HANS PRIES?? czy lepiej dolozyc drugie tyle i kupic drozsza pompe?

Napisano

> co sadzicie o firmie HANS PRIES? w intercarsie maja pompy cieczy tej

> firmy za 100 zł natomiast HEPU jest za 260 a SKF za ponad 300

> !!!! troche drogo, montowaliscie cokolwiek z czesci HANS PRIES??

> czy lepiej dolozyc drugie tyle i kupic drozsza pompe?

ktoś Ci podał jakieś chore ceny coś mi się zdaje, hans to jakiś tajwan, na hepu zawsze miałem reklamacje, skf był OK, jeszcze zależy jaki masz numer silnika

VKPC 85620 To engine number 073532

VKPC 85300 From engine number 073533

i sprawdzi sie cenę,

o pierwsza w przyzwoitej cenie

a druga moze pewnie kosztowac 220-230zł z skf-a

brat

Napisano

ja zalozylem pompe KWP, zaplacilem za nia w hurtowni 70zl. pompa do tych dwoch wersji silnika rozni sie tylko i wylacznie tym ze jedna ma 3 a druga 4 dziurki na kolku ktore napedza pompe. cala reszta jest identyczna. wiem bo kupilem sobie zla i musialem nawiercac nowe dziurki 270751858-jezyk.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.