Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona silnika-nowa Albea

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś kupował plastikową osłonę silnika do nowej Albei, jakie są na Allegro za około 100 zł ? Czy taka osłona będzie pasować i czy można ją zamontować samemu bez większych problemów ?

A może jest to zbędny wydatek ?

Napisano

> Czy ktoś kupował plastikową osłonę silnika do nowej Albei, jakie są

> na Allegro za około 100 zł ? Czy taka osłona będzie pasować i

> czy można ją zamontować samemu bez większych problemów ?

> A może jest to zbędny wydatek ?

Pasować powinna, bo zdaje się jest wierną kopią oryginalnej.

Zamontujesz ją samemu, o ile potrafisz trzymać śrubokręt, klucz, czy piłkę do metalu (może, ale nie musi się przydać)

Oczywiście potrzebny Ci kanał.

Czy to wydatek zbędny niewiem.gif

Oceń sam ok.gif

Napisano

> Pasować powinna, bo zdaje się jest wierną kopią oryginalnej.

> Zamontujesz ją samemu, o ile potrafisz trzymać śrubokręt, klucz, czy

> piłkę do metalu (może, ale nie musi się przydać)

> Oczywiście potrzebny Ci kanał.

> Czy to wydatek zbędny

> Oceń sam

Ja też się zastanawiam nad czymś takim - a z ciekawości ile taka osłona w ASO kosztuje? Bo czasem jak widzę wynalazki na Allegro, to mają one dość załamującą jakość. W ASO przynajmniej wiem, że będzie przyzwoicie, choć drożej.

Myślę, że ta osłona może się przydać, jeśli chroni silnik przed zachlapaniem od spodu - a czy chroni? To właśnie moje pytanie. Po mojej ostatniej przejażdżce do Szwecji miałem dość mocno zachlapany wodą silnik (ale też warunki podróży były ciężkie, ulewy, wichury, gołoledzie, mgła, kałuże) - i na drugi dzień samochód odpalił z pewną taką nieśmiałością, aczkolwiek za pierwszym razem. smile.gif Kolejne odpalenia już bezproblemowe. Więc też zastanawiam się na ile taka ochrona byłaby przydatna w opisanych przeze mnie sytuacjach. niewiem.gif

Napisano

W ASO liczą wg EPERa a cena w tym to około 800zł jak pamiętam :| do palio/siena więc i pewnie albea podobnie. Chyba że mają też jakieś nieorginalne...

Napisano

> W ASO liczą wg EPERa a cena w tym to około 800zł jak pamiętam :| do

> palio/siena więc i pewnie albea podobnie. Chyba że mają też

> jakieś nieorginalne...

W ASO wg Epera do Sieny liczą ok 400zł za osłonę.

Napisano

Jakość powinna być zadowalająca ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jakość powinna być zadowalająca

O jakość raczej się nie martwię, gdyż osłona jest chyba z dosyć grubego plaskiku. Mam tylko obawy czy będzie pasować, bo kiedyś gdzieś czytałem, że ktoś po kupnie takiej osłony do innego samochodu musiał sie nieźle nagłówkować, aby to jakoś dopasować. Ja raczej nie myślę niczego podwiązywać drutem. Chciałbym tylko przykręcić i tyle.

Na wiosnę za to zaryzykowałem i kupiłem na Allegro matę za 100 zł do bagażnika, też mając wątpliwości czy będzie pasować. Muszę stwierdzić że jest świetna i bardzo mi się już przydała. Mogę ja polecić.

Napisano
  • Autor

>> Myślę, że ta osłona może się przydać, jeśli chroni silnik przed

> zachlapaniem od spodu

Właśnie chcę się przez tę osłonę ustrzec przed ewentualnym zalaniem alternatora po wjeździe w kałużę. Jednak z drugiej strony, jak ogladałem alternator od spodu, to prawie go nie widać gdyż jakąś tam osłonę juz ma fabryczną. Więc nie wiem , czy osłona na cały silnik jest potrzebna.

Ponadto na Allegro są tez osłony na sam alternator po 35 zł, ale też nie wiem co sa warte i czy pasuja do nowej Albei. Sami sprzedawcy tego nie wiedzą.

Napisano

> nie wiem co sa warte i czy pasuja do nowej Albei. Sami

> sprzedawcy tego nie wiedzą.

No niestety, nasze samochody są dość tajemnicze... Liczę, że mojego ktoś kupi za jakiś czas mimo wszsystko. zeby.GIF

Napisano

> Na wiosnę za to zaryzykowałem i kupiłem na Allegro matę za 100 zł do

> bagażnika, też mając wątpliwości czy będzie pasować. Muszę

> stwierdzić że jest świetna i bardzo mi się już przydała. Mogę ja

> polecić.

Fafik możesz zapodać jakiegoś linka do niej coby obejrzeć co to jest?

PS: jakie funkcje spełnia ta mata?

Napisano
  • Autor

> Fafik możesz zapodać jakiegoś linka do niej coby obejrzeć co to jest?

> PS: jakie funkcje spełnia ta mata?

Proszę bardzo: http://www.allegro.pl/item296104415_dywanik_bagaznika_fiat_albea_od_2002_r.html

Swoje właściwości mata ujawnia przy przewożeniu niezbyt czystych rzeczy z których np. sypie się piasek, grozi wylaniem jakaś ciecz itp. Matę wyjmuje się jednym ruchem, strzepuje i gotowe. Przy dużym zabrudzeniu można ją umyć lub przetrzeć mokrą szmatą. Wysoki rant zabezpiecza przed ewentualnym przedostaniem sie brudu na tapicerkę bagażnika.

Po grilowaniu, wędkowaniu itp. wrzucam zabrudzony piaskiem sprzęt, krzesełka i inne duperele prosto do bagażnika a w domu jego sprzątanie zajmuje mi 2 minuty. Od roku nie odkurzałem bagażnika, bo nie ma już takiej potrzeby. Po roku używania mata jest jak nowa.

Napisano

> Proszę bardzo:

> http://www.allegro.pl/item296104415_dywanik_bagaznika_fiat_albea_od_2002_r.html

Hmm, ale to co widać na zdjęciach to nie jest Albea jak mniemam... Czy te wszystkie wcięcia itp. dopasowane są do naszego samochodu?

Swoją drogą to ależ trzeba być sadystą żeby w bagażniku Albei wozić psa. ... zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Hmm, ale to co widać na zdjęciach to nie jest Albea jak mniemam...

> Czy te wszystkie wcięcia itp. dopasowane są do naszego

> samochodu?

Tu są zdjęcia poglądowe z innym samochodem. Prawdziwy kształt maty do Albei jest na samym dole. Mata pasuje miemal idealnie do bagażnika Albei (ma prześwit do pionowych ścianek max. 5 mm)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.