Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry zakład w Tychach, instalka do Skody Felicii 1,3 MPi

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukam dobrego zakładu zajmującego się montażem instalacji LPG w Tychach, ewentualnie w okolicach.

Co założyć do Felicji 1,3 MPi ? I za ile ? Znajomy ze Śląska mnie prosił o porade, więc pytam tutaj smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Szukam dobrego zakładu zajmującego się montażem instalacji LPG w

> Tychach, ewentualnie w okolicach.

> Co założyć do Felicji 1,3 MPi ? I za ile ? Znajomy ze Śląska mnie

> prosił o porade, więc pytam tutaj

> Pozdrawiam

rozumiem ze to juz kolega czytal? Ja ze swojej strony moge rzec tyle ze mam "prymitywna" instalacje BRC Blitz (bez polecanego emulatora mapsensora) a mimo to jestem zadowolony (no moze pomijajac spalanie bo srednio 11L/100 w miescie wciaga, moze mam noge za ciezka - hmmm zlosnik.gif). Zakladu nie polece bo to nie moja okolica.

Napisano
  • Autor

> rozumiem ze to juz kolega czytal? Ja ze swojej strony moge rzec tyle

> ze mam "prymitywna" instalacje BRC Blitz (bez polecanego

> emulatora mapsensora) a mimo to jestem zadowolony (no moze

> pomijajac spalanie bo srednio 11L/100 w miescie wciaga, moze mam

> noge za ciezka - hmmm ). Zakladu nie polece bo to nie moja

> okolica.

Oczywiście, stronke czytałem i zaciekawił mnie ten map sensor. I przez to chce poznać opinie jak sie zachowują instalacje bez emulatora map sensora. Czy instalacja typu: reduktor Lovato, Tomasetto lub BRC, elektronika Autronik wystarczy ? Czy potrzeba coś bardziej wyrafinowanego ?

Napisano

> rozumiem ze to juz kolega czytal? Ja ze swojej strony moge rzec tyle

> ze mam "prymitywna" instalacje BRC Blitz (bez polecanego

> emulatora mapsensora) a mimo to jestem zadowolony (no moze

> pomijajac spalanie bo srednio 11L/100 w miescie wciaga, moze mam

> noge za ciezka - hmmm ).

Mi pali 10l lpg na 100km w miescie (Warszawa) i w dodatku prawie wogole noPb (kilka litrow noPb98 dotankowuje raz na kilka m-cy), ale mam kompik LOV"ECO" i polecany emulator MAPsensora.

Napisano

> Oczywiście, stronke czytałem i zaciekawił mnie ten map sensor. I

> przez to chce poznać opinie jak sie zachowują instalacje bez

> emulatora map sensora.

Emulator MAPsensora powoduje wieksze wyprzedzenia zaplonu, a to z kolei przwaznie daje lepsze osiagi silnika na lpg, mniejsze ryzyko wystapienia i nieco mniejsze zuzycie gazu.

Ten emualtor MAPsensora w Felicii 1.3MPI to nie jest jakis wymysl zawriowanego tunera (jak np. magnetyzery itp.) - wystepuje on na oficjalnych schematach instalek lpg do Felicii 1.3MPI miedzy innymi takich firm Lovato czy Landi-Renzo.

> Czy instalacja typu: reduktor Lovato,

> Tomasetto lub BRC, elektronika Autronik wystarczy ? Czy potrzeba

> coś bardziej wyrafinowanego ?

Nie potrzeba nic bardziej wyrafinowanego niz reduktora Lovato, jakis rozsadzny kompik gazowy np. Autronic AL-700, emualtor wtryskiwaczy, emulator MAPsensora, mikser tuz nad przepustnica i co najmniej jedna klapka antywybuchowa w gornej czesci obudowy filtra powietrza.

Aha... i nie pozowl zeby Ci przerabiali dolot - cos ucinali, zaslepiali, "traby slonia" itp. wynalazki, bo akurat w Felicii 1.3MPI to wszystko jest absolutnie niepotrzebne - na seryjnym dolocie nic nie gasnie nawet jak dasz na luz przy 150km/h (oczywiscie jak jest instalka dobrze dobrana/zalozona/wyregulowana).

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie: jaki zbiornik żeby tył samochodu za bardzo nie siadał. 41l ? czy 46l ?

Napisano

> Mi pali 10l lpg na 100km w miescie (Warszawa) i w dodatku prawie

> wogole noPb (kilka litrow noPb98 dotankowuje raz na kilka m-cy),

> ale mam kompik LOV"ECO" i polecany emulator MAPsensora.

A ja zawsze myślałem, że masz AL-700... zlosnik2.gif

Napisano

> Witam,

> Szukam dobrego zakładu zajmującego się montażem instalacji LPG w

> Tychach, ewentualnie w okolicach.

> Co założyć do Felicji 1,3 MPi ? I za ile ? Znajomy ze Śląska mnie

> prosił o porade, więc pytam tutaj

> Pozdrawiam

Dzisiaj odebrałem FELE1,3MPI z Centro-Gaz z Katowic z Kolejowej 17. Reduktor Tomasetto, komp Bingo S-4, zbiornik 41l. Na razie hula. Przy wyborze gazownika sugerowałem się opiniami z tego kącika. Za to dałem 2000zł.

Teraz sprawdzam poziom spalania

Napisano

> Ok, dzięki za info. Jeszcze jedno pytanie: jaki zbiornik żeby tył

> samochodu za bardzo nie siadał. 41l ? czy 46l ?

Ja mam Felicie Combi i 46l i nie zauwazylem zeby tyl jakos znaczaco siadl, a jesli znajomy ma hatchback i po montazu 46l uzna, ze tyl mu za bardzo siadl, to moze wstawic sprezyny od Combi (kilka osob juz tak zrobilo).

Napisano

> A ja zawsze myślałem, że masz AL-700...

A no to sie pomyliles grinser006.gif... mam LOV"ECO" i jestem z niego jak najbardziej zadowolony (o czym swiadczy fakt, ze taki sam komp zapodalem ponad pol roku pozniej do brata Primerki), bardziej mi on "lezy" niz AL-700 (z ktorym mialem troche stycznosci), ale ze jestem realista i wiem, ze LOV"ECO" jest obecnie bardzo trudno osiagalne, (niewiele zakladow je montuje, bo cena byla zbyt wysoka w stosunku do taniej konkurencji np. AL-700), wiec nie polecam innym LOV"ECO" tylko AL-700.

Byc moze polecalbym tez Bingo-S (z ktorym tez mialem stycznosc), gdyby nie jego jedna niewybaczalna dla mnie wada - nie umozliwia (bez dodatkowej ingerencji w uklad) bezposredniego odpalenia na lpg.

Napisano
  • Autor

> Ja mam Felicie Combi i 46l i nie zauwazylem zeby tyl jakos znaczaco

> siadl, a jesli znajomy ma hatchback i po montazu 46l uzna, ze

> tyl mu za bardzo siadl, to moze wstawic sprezyny od Combi (kilka

> osob juz tak zrobilo).

A jaki byłby przwidywany koszt wymiany sprzężyn od Felicii Combi ? Tak mniej wiecej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.