Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap C14SE na C16SE

Featured Replies

Napisano

Witam.

ostatnio są w modzie swapy no i ja też zaczynam coraz poważniej nad tym myśleć. Najpierw był pomysł na C20NE ale w końcu doszedłem do wniosku że C16SE by starczył i roboty mało bo to praktycznie takie same silniki. Tylko wyjąć włożyć nowy i ewentualnie kompa podmienić. Dzisiaj natomiast znalazłem opis jak sobie ktoś corse przerabiał i rozwiercił blok C14SEna C16SE. Ten pomysł mi wydaje się najbardziej trafny bo bym miał kapitalny remoncik silnika + nowy wał , nowe tłoki i pewnie głowicę też trzeba by zmienić. Nie wiem co się bardziej cenowo opłaca Co panowie o tym myślicie??

Napisano

> Witam.

> ostatnio są w modzie swapy no i ja też zaczynam coraz poważniej nad

> tym myśleć. Najpierw był pomysł na C20NE

Ja polecam swap na c20ne. W corsie b mam c16se a ostatnio skończyłem swap w astrze na c20ne właśnie i muszę napisać, że w zasadzie nie ma porównania. Corsa żeby chciała jechać musisz ją zakręcić do ok 3000rpm (a mam głowice z wyrównanymi i przepolerowanymi kanałami, wypolerowane zaworki i przylgnie przeszlifowanie że jest większa szczelina między zaworem a gniazdem, wydech na kolektorze z c20xe i dalej 2 cale, kolektor ssący wypolerowany, troszkę psuje to pewnie gaz ale jest na blosie, nie łyka oleju i ciśnienie sprężania w porządku) a astra już od 1500rpm ciągnie jak szalona (co prawda u góry już tak nie jedzie ochoczo ale będzie wałek od SEHa to się i tam poprawi). Po prostu nie ma porównania, astra z c20ne jest szybsza niż corsa b z c16se.

Z tym że ja miałem łatwiej bo zmieniałem z x17dtl a to też duży blok.

> ale w końcu doszedłem

> do wniosku że C16SE by starczył i roboty mało bo to praktycznie

> takie same silniki. Tylko wyjąć włożyć nowy i ewentualnie kompa

> podmienić. Dzisiaj natomiast znalazłem opis jak sobie ktoś corse

> przerabiał i rozwiercił blok C14SEna C16SE. Ten pomysł mi wydaje

> się najbardziej trafny bo bym miał kapitalny remoncik silnika +

> nowy wał , nowe tłoki i pewnie głowicę też trzeba by zmienić.

> Nie wiem co się bardziej cenowo opłaca Co panowie o tym

> myślicie??

A to kolega kozzi z CTM smile.gif da się to zrobić ale musisz kupić wał i tłoki od silnika 1.6 (kozzi robił to na tłokach z c16nz ale on miał mocno planowaną głowicę). W tej opcji możesz zostawić głowicę swoją, jeśli kupisz tłoki od c16nz (łatwiej o nie i będą w lepszej kondycji bo c16se mają najczęściej przytarty płaszcz boczny, pewnie z uwagi na ciaśniejsze pasowanie) to mniejsza komora spalania w głowicy podniesie stopień sprężania. Kompa wtedy też nie musisz zmieniać choć optymalnie byłoby podmienić mapy na te od c16se (a jeszcze lepiej wystroić to profesjonalnie). Blok rozwiercą ci pod te używane tłoki po ich pomierzeniu. Jest to dość ciekawa opcja ale jest jeden warunek - chcesz mieć kapitalke bo jeśli nie to po prostu kup blok od 1.6, będzie na pewno taniej bo za blok dałbyś pewnie tyle ile za wał z tłokami. Przy odrobinie szczęścia kupisz dół w bdb kondycji a profilaktycznie zmień pierścienie i panewki.

Te 20KM na pewno zrobi różnicę ale i tak demonem szybkości astry nie uczyni.

Napisano

> Witam.

> ostatnio są w modzie swapy no i ja też zaczynam coraz poważniej nad

> tym myśleć. Najpierw był pomysł na C20NE ale w końcu doszedłem

> do wniosku że C16SE by starczył i roboty mało bo to praktycznie

> takie same silniki. Tylko wyjąć włożyć nowy i ewentualnie kompa

> podmienić. Dzisiaj natomiast znalazłem opis jak sobie ktoś corse

> przerabiał i rozwiercił blok C14SEna C16SE. Ten pomysł mi wydaje

> się najbardziej trafny bo bym miał kapitalny remoncik silnika +

> nowy wał , nowe tłoki i pewnie głowicę też trzeba by zmienić.

> Nie wiem co się bardziej cenowo opłaca Co panowie o tym

> myślicie??

Dół od X16SZ® i to koniec Twoich przeróbek. Głowica pasuje bez problemu, trochę Ci go dopręży, a komputer też nie będzie miał problemu z większą pojemnością. Jak lubisz swój dół, to zacznij grzebać ten silnik co masz. 100-115KM jest do wyjęcia bez rozwiertu

Napisano
  • Autor

> Ja polecam swap na c20ne.

wiem że to dobry wybór tyle że czeka sporo roboty bo i wiązka komp itp. nawet już sobie dawce z rozbitym tyłem upatrzyłem za 2tyś ale transport by mnie wyniósł z 1tyś więc odpuściłem

> Te 20KM na pewno zrobi różnicę ale i tak demonem szybkości astry nie

> uczyni.

No i tak sobie myślę że by mi starczyło Bo na C14SE się fajnie jeździ i się przyzwyczaiłem że tak od tych 3000 dobrze ciągnie I nawet jakbym stary blok zostawił to opłaty za 1.4 by zostały bo numer silnika ten sam to nawet jakby ktoś szukał to bez rozbiórki silnika by nic nie znalazł. Patrzyłem za nowymi tłokami od 1.6 i cena około 200PLN za sztukę troszkę mnie przystopowała zlosnik.gif Dużo rzeczy do przemyślenia Ale jednak jeśli się zdecyduję to na dół od 1.6 albo rozwiert.

Napisano
  • Autor

> Dół od X16SZ® i to koniec Twoich przeróbek. Głowica pasuje bez

> problemu, trochę Ci go dopręży, a komputer też nie będzie miał

> problemu z większą pojemnością. Jak lubisz swój dół, to zacznij

> grzebać ten silnik co masz. 100-115KM jest do wyjęcia bez

> rozwiertu

Czyli rozumiem że kolektor dolotowy i wylotowy też będą pasować. no i czujnik indukcyjny na odpowiedniej pozycji na kole i powinno się skończyć na wymianie dołu podpięciu elektryki??

Napisano

> Czyli rozumiem że kolektor dolotowy i wylotowy też będą pasować. no i

> czujnik indukcyjny na odpowiedniej pozycji na kole i powinno się

> skończyć na wymianie dołu podpięciu elektryki??

Kończysz na wymianie dołu, ew. rozwiercie posiadanego. Reszta pasuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.