Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie zaciski - pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam krótkie pytanka odnośnie zacisków w Palio. Ostatnio w samochodzie taty zauważylem, że jedno koło lekko piszczy. Nie grzało się, jednak piszczało.Po lekkim naciśnięciu pedału ustawało. Rozebrałem więc koło, przeczyściłem i mam nadzieję, że będzie OK. Jednak pomimo przeczyszczenia i nasmarowania smarem miedzianym koło nie obracało się całkiem swobodnie, powiedzmy jeden obrót. Dodatkowo moją nieufność wzbudził wygląd całości po zmontowaniu - jak widać na zdjęciu po jedej stronie klocek dotyka zacisku. Stąd nasunęły mi się pytania:

1. Czy po złożeniu wszystkiego koło powinno się całkiem swobodnie obracać?

2. Czy klocek po jednej stronie ma dotykać zacisku jak na zdjęciu? - właśnie to powoduje, że klocek lekko blokuje się i nie odbija swobodnie. Może go poprostu należy ostro z piłować, aby był luz, tylko wtedy klocki mogą pewnie hałasować?

Wiem, może moje pytania są dziwne i naiwne, ale nie mam doświadczenia jeszcze z tym samochodem i tymi zaciskami.

Dzięki za wszelkie info! smile.gif

post-66222-1435249047423_thumb.jpg

Napisano

IMHO zawsze klocek będzie dotykał tarczy, jak go spiłujesz to i tak zacisk go dociśnie wink.gif Jak zmieniałem klocki czy to w SC czy w Palio czy innej Albei to wchodziły na styk i nic się nie działo wink.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO zawsze klocek będzie dotykał tarczy, jak go spiłujesz to i tak

> zacisk go dociśnie Jak zmieniałem klocki czy to w SC czy w

> Palio czy innej Albei to wchodziły na styk i nic się nie działo

TAK, ale w Seicento jest zupełnie inne mocowanie. Klocki swobodnie leżą w jarzmie i zacisk z dwóch stron je dociska. Nie ma takiego efektu jak tutaj, że prowadzenie klocka blokuje się z zaciskiem w miejscu, który wskazałem w załączniku. Czy jak mocowałeś w Palio, to wyglądało to tak samo? Może mam jakieś badziewne klocki włożone.

Napisano

> TAK, ale w Seicento jest zupełnie inne mocowanie. Klocki swobodnie

> leżą w jarzmie i zacisk z dwóch stron je dociska. Nie ma takiego

> efektu jak tutaj, że prowadzenie klocka blokuje się z zaciskiem

> w miejscu, który wskazałem w załączniku. Czy jak mocowałeś w

> Palio, to wyglądało to tak samo? Może mam jakieś badziewne

> klocki włożone.

Teraz obejrzałem dokładnie rysunek i chyba qmam o co chodzi wink.gif Jak się blokuje w tym miejscu to spróbuj lekko podszlifować tą część "mocowania" klocka. U siebie nawet nie zwróciłem uwagi na to czy coś blokuje czy nie (ale chyba nie blokowało zeby.GIF). Nieraz lakier na klocku jest rozlany i trzeba ukształtować uchwyt (raz miałem takie klocki w SC, które nie chciały się dobrowolnie zmieścić).

Napisano
  • Autor

> Teraz obejrzałem dokładnie rysunek i chyba qmam o co chodzi Jak się

> blokuje w tym miejscu to spróbuj lekko podszlifować tą część

> "mocowania" klocka. U siebie nawet nie zwróciłem uwagi na to czy

> coś blokuje czy nie (ale chyba nie blokowało ). Nieraz lakier na

> klocku jest rozlany i trzeba ukształtować uchwyt (raz miałem

> takie klocki w SC, które nie chciały się dobrowolnie zmieścić).

Hmm...Szkoda, że nie pamiętasz jak było u Ciebie.Te już szlifowałem i to sporo,ale nic nie dało. Muszę kupić nowe i dopiero wtedy będę wiedział czy luźno chodzą, czy nie. Odezwę się, jak coś więcej obczaję cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Postanowiłem zamknąć wątek, aby nie pozostał tak sobie. Jeżeli chodzi o zacisk i moje pytanie, to mechanik z ASO powiedział mi, że zacisk powinień lekko blokować się z klockiem, aby w momencie cofania się zacisku równocześnie cofał się klocek crazy.gif. Moim zdaniem, to trochę pokrętna teria i za bardzo w to nie wierzę.

Koniec, końców kupiłem komplecik klocków :-), wszystko poczyściłem do "białego", nasmarowałem smarem miedzianym :-) i jest super. Tylko, hamulec trochę bardziej miękki, ale to po pierwsze kwestia klocków, a poza tym tarczie nie były toczone, zatem klocki muszą się dotrzeć.

Co do klocków to kupiłem.... oryginały...za...120zł shocked.gif. Kupiłem z promocji w AutoKraku w Krakowie i podobno został jeszcze jeden komplet. Cena...rewelka, bo normalnie chcą za nie...300zł. Oryginał 100% - pudełko, numery na klockach i pudelku - wszystko. Jakby ktoś potrzebował, to proponuję uderzać do Auto-Kraka - jeżeli jeszcze mają.

Na koniec jeszcze jedna uwaga. Unikajcie klocków TOMEX. Poprzedni właściciel założył klocki tego polskiego producenta. Hamowało się spoks, ale...zobaczcie załącznik jak wyglądają klocki po kilku tysiącach. Takie pęknięcia są na trzech klockach z obu stron...poracha.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie uwagi!

post-66222-14352490737933_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.