Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Verwa vs V-Power czyli co mój pieszczoch lubi najbardziej

Featured Replies

Napisano

W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem 2 wycieczki moim Picasso HDI 2.0, a że 2 razy robiłem tę samą traskę (każda po 600 km) więc postanowiłem sprawdzić zużycie paliwa tankując różne oleje napędowe. Za pierwszym razem zalałem orlenowską Verwę i zużycie paliwa ukształtowało się na poziomie 5,7 l/100 km. Za drugim razem zalałem do prawie pustego zbiornika V-Powera na Shellu i średnie zużycie wyniosło 6,2 l/100 km. hmm.gif Warunki oraz styl jazdy były podobne, a jednak zużycie paliwa różne. Do tego odnoszę wrażenie, że na oleju V-Power silnik nieco głośniej klekocze. Chyba mój Pikuś nie lubi V-Powera i przyzwyczaił się do Verwy, którą mu wcześniej systematycznie serwowałem.

To tyle żalenia. zlosnik.gif

Napisano

Może warto wrócic do orlenowskiej pb95 ??

Rzuc okiem na moj post dot. zuzycia paliwa.

Wiem ze to nie te same silniki ale....

Przypomniałes mi historie Picassy mojego b. szefa.

3 lata temu kupil sobie z silnikiem 1.6 16V i zyzuce paliwa po wawie osiągało 17 l/100 km.

Liczne reklamacje, wizyty w ASO, pisma, korowodu. W koncu wymuszono wymiane wału z tłokami, piersieniami i...xsara zaczela palic 13 l/100 km. Te poziom zuzycia paliwa utrzymuje sie do dzis.

Napisano

> Przypomniałes mi historie Picassy mojego b. szefa.

> 3 lata temu kupil sobie z silnikiem 1.6 16V i zyzuce paliwa po

> wawie osiągało 17 l/100 km.

> Liczne reklamacje, wizyty w ASO, pisma, korowodu. W koncu wymuszono

> wymiane wału z tłokami, piersieniami i...xsara zaczela palic 13

> l/100 km. Te poziom zuzycia paliwa utrzymuje sie do dzis.

To mój Pikuś 1,8i 16V pali w mieście 11l/100km ale LPG. smile.gif A na trasie 8,5-9 (zależy czy zwykła szosa, czy np. gierkówka). smile.gif

Napisano

> To mój Pikuś 1,8i 16V pali w mieście 11l/100km ale LPG. A na trasie

> 8,5-9 (zależy czy zwykła szosa, czy np. gierkówka).

toż to pijak... a nie samochod ;-p mnie srednie spalanie komputer pokazuje jako 6.5 ...

pozdr.

M.

Napisano

> toż to pijak... a nie samochod ;-p mnie srednie spalanie komputer

> pokazuje jako 6.5 ...

> pozdr.

> M.

ale chyba PB lub On

Napisano

> ale chyba PB lub On

ON... oczywiscie... gaz jest do kuchenek... a nie do samochodow...(oczywiscie to moje prywatne zdanie)... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> ON... oczywiscie... gaz jest do kuchenek... a nie do

> samochodow...(oczywiscie to moje prywatne zdanie)...

> pozdr.

> M.

BARDZO CIEKAWE SPOSTRZEŻENIE !!! yikes.gif tylko pewnie nie potrafisz tego uzasadnić. Takich jak Ty co kłapią bez sensu, coś co ktoś tam usłyszał że tamten powiedział, jest na szczęście niewielu. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Ale dlaczego czepiasz się "gościa z rudą brodą"? zlosnik.gif Napisał przecie, że to jego prywatne zdanie iż nie uznaje gazu. No to ja napiszę, że też nie uznaję cfaniaczek.gif i wolałem sprzedać paliwożerną Leganzę i kupić oszczędnego klekota niż zakładać do niej gaz. Masz auto z instalacją gazową no i dobrze. Ja i Rudobrody nie mamy, bo taki nasz kaprys no i też proszę się z nas nie nabijać. biglaugh.gif

Napisano

> BARDZO CIEKAWE SPOSTRZEŻENIE !!! tylko pewnie nie potrafisz....

owszem potrafisz...

1.kolega colins troche mnie uprzedzil...

2. mialem samochody na benzynke lacznie z vectra c20nz ktora podobno idelanie znosi gaz... nigdy go nie powachala i nie powocha... nie po to kupuje samochod zeby wsadzac do niego jakas dodatkowa instalacje, ktora zajmuje mi miejsce w bagazniku np lub wmiejscu na kolo zapasowe...dodatkowo lubi sprawiac dodatkowe problemy jak kazda instalacja usprawnienie dodatkowe jest zrodlem dodatkowych problemow i ewentualnych kosztow...

3. stac mnie na to zeby lac normalne paliwo i cieszyc sie z tego ze moj samochod ma przewidziany i uzywany przeze mnie bagaznik a nie wielka butle...

4. nie lubie szukac stacji paliw co 300 km i zastanawiac sie dojade nie dojade przelaczyc sie na benzyzne...itd...mam to gdzies tankuje raz na tydzien lub raz na dosc dluga trase i mam z glowy...

5. lubie terkot diesla smile.gif dlatego mam teraz dwa...

6. nie mam nic przeciwko swiadomym uzytkownikom samochodow napedzanych gazem lub innym paliwem wisi mnie to na czym kto jezdzi...

7. powtorze po raz kolejny jak dla MNIE gaz jest do kuchenek a nie do samochodow...

pozdr.

M.

Napisano

> Ale dlaczego czepiasz się "gościa z rudą brodą"? Napisał przecie, że

> to jego prywatne zdanie iż nie uznaje gazu.

Ja tez nie uzaje gazu i jest to tylko moje prywatne zdanie zlosnik.gifgrinser006.gif

Kiedyś jeżdząc UAZ-em który w terenie ledwo mieścił się w 20l/100km nawet nie pomyślałem o "zagazowaniu go"

Cytując kogoś z HP "...jak sama nazwa wskazuje, jest to silnik BENZYNOWY..." grinser006.gif

PS

Ale się czepiam z rana.....

Napisano

> Może warto wrócic do orlenowskiej pb95 ??

raczej kiepsko HDi pojedzie na Pb95 hehe.gif

Napisano

> raczej kiepsko HDi pojedzie na Pb95

też zwróciłem na to uwagę, aż 2 razy czytałem post bo nie byłem pewny czy go rozumie. Co do gazu, to mam zdanie jednak większości, gaz jest do kuchenek i nawet sie sprawdza w zapalniczkach. Niestety mam z przeszłości przykre doświadczenia z gazem w samochodach,moim zdaniem to tylko pozorna oszczędność i zamiast dopłacać te 3kpln za instalacje LPG godząc się na problemy wspomniane przez Rudobrodego wolę tą kwotę dopłacić kupując diesla. To tylko również moje prywatne zdanie i nie zamierzam wszczynać tu dyskusji o wyższości jednych silników nad innymi, bo nie o to chodzi. (były już takie i do niczego nie doprowadziły) Takie moje prywatne zdanie.

Do tematu teraz, ja jeżdżę na BP Ultimate i moje 406 w 2,0HDI pali średnio 5,62l/100km w/g przez ostatnie 21tys. km zaznacze tylko że nie mam większych okazji stania w wielkomiejskich korkach.

Pozdrawiam. boozing.gif

Napisano

zaraz jade megana 1.4 16v w trase do Niemiec i chce zejsc ponizej 6l/100km skromny.gif

a co do gazu to waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

pozdro boozing.gif

Napisano

> zaraz jade megana 1.4 16v w trase do Niemiec i chce zejsc ponizej

> 6l/100km

> a co do gazu to

> pozdro

Pochwal wynikiem sie jak wrócisz, ale bedziesz chyba zmuszony dawać sie wyprzedzać ciężarówkom by ten wynik uzyskać.

Napisano

> ale bedziesz chyba zmuszony dawać

> sie wyprzedzać ciężarówkom by ten wynik uzyskać.

co to, to nie zlosnik2.gif

Napisano

ta czytam i wychodzi ze auta na benzyne tyle pala co dizle hihiih.jestem zapisany na forum audi i tam tez jest ten problem jeden koles twierdzi ze 1.8 turbo 125 koni pali mu na trasie 6.2 -6.5 benzyny i pomyka na trasie a cala reszta kumpli co maja te silniki srednio trasa gdzies od 8.5-do 9-5 ale tak jadac rossadnie i komu tu wierzyc .czytalem tez unas na francowatych jak koles ma scenic 1.9 i pali 4.5 lirta ropki chcialbym zeby mnie tego nauczyl ,jestem chetny do nauki .

blagam.gif

Napisano
  • Autor

Przecież ja mam silnik HDI czyli diesel, a swojej opowieści z palca nie wyssałem i w sumie nie chodziło mi o pokazywanie rekordów spalania, ale o pokazanie różnic w spalaniu na paliwach z różnych stacji. Natomiast zużycie ON w 2-litrowym silniku HDI na poziomie 6 l/100 km nie jest jakimś specjalnym wyczynem, bo mniejsze od Picasso auta z tym silnikiem potrafią rzeczywiście spalić poniżej 5,5 l/100 km. Oczywiście mówimy o jeździe na trasie, bo telepanie się po mieście na krótkich odcinkach, gdy silnik jest niedogrzany, skutkuje u mnie zużyciem ON średnio do 8 l/100 km.

Napisano
  • Autor

> zaraz jade megana 1.4 16v w trase do Niemiec i chce zejsc ponizej

> 6l/100km

Pewnie już pojechałeś i pewnie Ci się udało, bo na zachodzie dzisiaj tak dmie, że jak trafiłeś na jazdę z wiatrem, to raczej hamulec Ci się palił niż paliwo. grinser006.gif

Napisano

> Przecież ja mam silnik HDI czyli diesel, a swojej opowieści z

obecnie srednie spalanie jakie pokazuje komp picasso to 6.4... na baku teraz robie ponad 930 km na jednym tankowaniu i to ne koniecznie do zaswiewcenia sie rezerwy... partner 1.9 D zbiornik ma taki sam z wyliczen wychodzilo mi jakies miedzy 6.2-6.8 podobna trasa podobny but smile.gif picusiem jezdzi sie zdecydwanie przyjemniej...

pozdr.

M.

PS

wiem jak jest zimny to pokazuje spalanie kosmiczne wiec na krotkich trasach to pijak...

Napisano

> Pewnie już pojechałeś i pewnie Ci się udało, bo na zachodzie dzisiaj

> tak dmie, że jak trafiłeś na jazdę z wiatrem, to raczej hamulec

> Ci się palił niż paliwo.

wa mac zlosnik.gif do cały czas wiatr w oczy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif autem rzucało ze hej icon_rolleyes.gif

spalanko wyszło 5,9l skromny.gif na dystansie 400 km skromny.gif srednia predkosc 75km/h skromny.gif

na pierwszej setce wyszlo nawet 5,7l skromny.gif ale po przekroczeniu granicy nagle pojawila sie autostrada hehe.gif i nie dalo sie juz jechac 90-100 km/h wiec suma sumarum z 5.7 zrobilo sie 5.9 biglaugh.gif

wszystko udokumentowane spineyes.gif

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Napisano

to nie chodzi o ciebie ,ja wyrazilem swoja opinie poprostu napisalem i juz pub2.gif a mi tez wyjdzie 5.5 na trasie krakow -wroclaw ale jak pomykam po krakowie to jest srednio 7 -8 litra a nawet 9 l ale to zalezy jak mi sie spieszy . spoko nic nie mialem zlego na to ze opisales po to jest prawda ze stacja a stacja to nie to samo paliwko ,ja pokonuje kolo 100tys km w roko i juz mam sprawdzone stacje

Napisano

> W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłem 2 wycieczki moim Picasso HDI

> 2.0, a że 2 razy robiłem tę samą traskę (każda po 600 km) więc

> postanowiłem sprawdzić zużycie paliwa tankując różne oleje

> napędowe. Za pierwszym razem zalałem orlenowską Verwę i zużycie

> paliwa ukształtowało się na poziomie 5,7 l/100 km. Za drugim

> razem zalałem do prawie pustego zbiornika V-Powera na Shellu i

> średnie zużycie wyniosło 6,2 l/100 km. Warunki oraz styl jazdy

> były podobne, a jednak zużycie paliwa różne. Do tego odnoszę

> wrażenie, że na oleju V-Power silnik nieco głośniej klekocze.

> Chyba mój Pikuś nie lubi V-Powera i przyzwyczaił się do Verwy,

> którą mu wcześniej systematycznie serwowałem.

> To tyle żalenia.

Dobrze napisales warunki i styl jazdy byly podobne. Wiec i zuzycia paliwa byly podobne lecz nie takie same.

Moim zdaniem metoda pomiarowa jest na tyle niedokladna i obarczona takim bledem ze nie powinienes wyciagac na podstawie tego wnioskow co do jakosci paliwa.

Napisano

> raczej kiepsko HDi pojedzie na Pb95

Łoj sie czepiasz grinser006.gifzlosnik.gif

No to przyłapales mnie na zmeczeniu.... oslabiony.gif

sciana.gifsciana.gifwaytogo.gif30.GIF

Napisano

Moi rodzice Xantią II 2.0 HDI 110KM na trasie zeszli do 4.9l smile.gif

Nigdy Bravą nie udało mi się pobić tego wyniku (cięższa noga, rodzice jechali 100-120km/h) ...

Mój rekord wykręcony Megane II 1.5 dCi 85KM na trasie Bydgoszcz-Gdańsk (90-110km/h) 4.6l palacz.gif

Napisano

> Moi rodzice Xantią II 2.0 HDI 110KM na trasie zeszli do 4.9l

> Nigdy Bravą nie udało mi się pobić tego wyniku (cięższa noga, rodzice

> jechali 100-120km/h) ...

> Mój rekord wykręcony Megane II 1.5 dCi 85KM na trasie

> Bydgoszcz-Gdańsk (90-110km/h) 4.6l

czepiacie sie szczegułów

też mam lpg , i jestem zadowolony żadnych przykrości

policzcie sobie średnio

wychodzi na to samo

24 litry on x 3,85 = 92,4 zł

40 litrów LPg x 2.20 = 88 zł

przyjęto na 400 km mnie srednio pali 10 litr LPg na 100

jeden woli to drugi tamto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.